SANATATE

Descoperire şocantă: O bacterie prezentă în gură la unul din cinci oameni poate provoca Alzheimer

Foto: Pinterest.com

Bacteriile implicate în boala gingiilor pot circula în organism şi elimina toxine care sunt legate de boala Alzheimer, artrita reumatoidă şi pneumonia de aspiraţie.

Bacteriile implicate în parodontită pot să circule prin corp emanând toxine care au legătură că boala Alzheimer, artrita reumatoidă şi pneumonia de aspiraţie, se arată într-un studiu publicat recent.

Cercetătorii au detectat urme ale bacteriilor amintite în probele de creier ale pacienţilor cu Alzheimer şi au folosit experimente cu şoareci pentru a arăta că bacteria îşi poate găsi drumul de la gură la creier, relatează Science Daily.

Bacteria Porphyromonas gingivalis este implicată în parodontită, cea mai gravă formă de boală a gingiilor. Aceste noi descoperiri subliniază importanţa unei bune igiene dentare în timp ce oamenii de ştiinţă caută modalităţi de a controla mai bine aceasta infecţie bacteriana comună.

CITEȘTE ȘI: Pasta de dinţi NU se alege la întâmplare: De ce trebuie să ţii cont când o cumperi

Igiena orală scade riscul multor boli grave

„Igiena orală este foarte importantă pe tot parcursul vieţii noastre, nu numai pentru a avea un zâmbet frumos, ci şi pentru a scădea riscul multor boli grave”, a spus Jan Potempa, profesor la Şcoala de Stomatologie a Universităţii din Louisville.

Oamenii cu factori de risc genetici care îi fac sensibili la artrita reumatoidă sau la boala Alzheimer ar trebui sa fie extrem de preocupaţi de prevenirea bolilor gingivale. În timp ce studii anterioare au remarcat prezenţa P. gingivalis în probele de creier de la pacienţii cu Alzheimer, cercetătorii amintiţi oferă cele mai puternice dovezi conform cărora bacteria poate contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer.

Cercetătorii au comparat probele de creier de la persoanele decedate cu şi fără boala Alzheimer, care au fost aproximativ de aceeaşi vârstă atunci când au murit. Ei au descoperit că P. gingivalis a fost găsită mai frecvent în probele de la pacienţii cu Alzheimer, evidenţiate prin amprenta ADN-ului bacterian şi prezenţa toxinelor sale cheie, cunoscute sub denumirea de gingipine.

Studiile efectuate cu şoareci au arătat că P. gingivalis poate ajunge din gură în creier şi că această migrare poate fi blocată de substanţe chimice care interacţionează cu gingipinele. Un medicament experimental care blochează gingipinele, cunoscut sub numele de COR388, este în prezent în studii clinice de fază 1 pentru boala Alzheimer.

Cortexyme, Inc. şi echipa lui Potempa lucrează la alţi compuşi care blochează enzime importante pentru P. gingivalis şi alte bacterii din gingii.

Una din cinci persoane este infectată

Cercetătorii raportează, de asemenea, dovezi privind rolul bacteriei în boala autoimună artrita reumatoidă, precum şi în pneumonia de aspiraţie, o infecţie pulmonară cauzata de inhalarea alimentelor sau a salivei. P. gingivalis începe de obicei să infiltreze gingiile în timpul adolescenţei.

Aproximativ unul din cinci persoane sub vârsta de 30 de ani are un nivel scăzut al bacteriei în gingiile lor. Deşi nu este dăunătoare pentru majoritatea oamenilor, dacă creşte până la un număr mare, bacteriile provoacă sistemul imunitar al organismului de a crea inflamaţii, ceea ce duce la înroşirea, umflarea, sângerarea şi eroziunea ţesutului gingival.

CITEȘTE ȘI: Ce boli sunt provocate de dinții prost îngrijiți

Înrăutăţind lucrurile, P. gingivalis cauzează chiar schimbarea activităţii bacteriilor benigne din gură care determină o creştere a răspunsului imun. Bacteriile pot ajunge din gură în sânge prin simplul act de mestecare sau periere a dinţilor.

Cea mai bună modalitate de a împiedica scaparea de sub control a P. gingivalis este perierea dinţilor şi folosirea aţei dentare în mod regulat şi vizitarea unui igienist dentar cel puţin o dată pe an, a spus Potempa.

Fumătorii şi persoanele în vârstă prezintă un risc crescut de infecţie. De asemenea, factorii genetici sunt consideraţi că joacă un rol, dar nu sunt bine înţeleşi.

Comentarii: