Ce anume determină preferinţa noastră pentru ceai sau cafea? Gusturile sunt determinate parţial ”genetic”, potrivit unui studiu australian publicat în revista ştiinţifică Nature, relatează vineri AFP.
„Studiul a fost realizat pe un eşantion foarte mare”, pentru a demonstra că „percepţia gustului amărui influenţează preferinţa pentru ceai sau cafea”, a precizat pentru AFP Daniel Liang-Dar Hwang, de la Universitatea Brisbane, coautor al studiului, potrivit agerpres.ro.
CITEȘTE ȘI: CAFEAUA se păstrează sau nu în frigider?
Potrivit acestuia, persoanele care prezintă cea mai mare sensibilitate la gustul amar al cafelei sunt, în mod paradoxal, cei care o consumă cel mai mult.
Acest fapt ”sugerează că băutorii de cafea dezvoltă un gust sau o capacitate de a detecta cafeina”, a precizat profesorul de medicină preventivă Marilyn Cornelis, coautorul studiului.
Percepția gustului amar
„Genetica determină într-o mai mare măsură percepţia gustului amar decât percepţia dulcelui”, explică Dianel Liang-Dar Hwang.
Percepţia gusturilor este, în aceeaşi măsură, influenţată de comportamentele noastre. „Chiar dacă, în mod natural, oamenilor nu le place gustul amar, putem învăţa să apreciem alimentele amărui”, a explicat cercetătorul.
„Băutorii de cafea fiind, în general, mai sensibili la amărui decât băutorii de ceai au o probabilitate mai mare de a aprecia gustul amar al altor alimente, precum legumele verzi”, spune cercetătorul.
CITEȘTE ȘI: Arme împotriva răcelii: Ceaiurile mai puţin cunoscute care întăresc sistemul imunitar
Studiul, bazat pe datele genetice ale circa 438.000 de britanici, nu poate fi ”generalizat la alte ţări şi culturi”, potrivit autorilor.
Comentarii: