NUTRITIE REVIEW

Descoperire-surpriză a cercetătorilor: Mirosul de cafea ajută creierul chiar şi fără a consuma băutura

pinterest

Cercetătorii de la Stevens Institute of Technology au arătat că mirosul cafelei poate ajuta oamenii să se descurce mai bine la partea analitică a unui test numit GMAT (Graduate Management Aptitude Test), un test cerut de multe şcoli de afaceri.

Studiul, condus de cercetătoarea Adriana Madzharov, a fost publicat în Journal of Environmental Psychology.

Mai mult decât atât, chiar şi mirosirea cafelei fără cofeină a avut un efect similar cu cel al consumării cafelei, sugerând existenţa unui efect de placebo al mirosului de cafea, scrie Medical Xpress.

CITEȘTE ȘI: Știai ce efect are cafeaua asupra ficatului? Care sunt aliații unui ficat sănătos

În lucrarea lor, Madzharov şi colegii săi au pus 100 de participanţi împărţiţi în două grupuri să completeze un test GMAT de 10 întrebări. Un grup a fost testat în mirosul de cafea, în timp ce grupul de control a avut acelaşi test, dar fără miros. S-a găsit că grupul care a completat testul în mirosul de cafea s-a descurcat mai bine.

În continuarea studiului, echipa a recrutat alţi 200 de participanţi, chestionându-i cu privire la credinţele lor cu privire la varii mirosuri şi despre efectele pe care acestea le percepeau asupra performanţei cognitive umane.

CITEȘTE ȘI: Cum să-ţi prepari o cafea mai sănătoasă, fără să fie mai puţin delicioasă

Participanţii au crezut că s-ar simţi mai alerţi şi mai energici în prezenţa mirosului de cafea, comparativ cu un miros de floare sau niciun miros şi că expunerea la mirosul de cafea le-ar creşte performanţele facultăţilor mintale.

Rezultatele sugerează că aşteptările cu privire la performanţă pot fi explicate prin credinţa că doar mirosul de cafea face ca oamenii să fie mai alerţi şi mai energici.

Comentarii: