NUTRITIE

Desertul care poate dăuna inimii, imunității și memoriei: E foarte consumat vara

nbcnews.com

Înghețata, deliciul răcoros al verii, însă cu măsură. Pierderea simţului proporţiei ne poate costa scump, avertizează medicii.

Oamenii de ştiinţă recomandă ca porţiile să fie de până la 75 de grame şi să fie consumate cu o linguriţă mică. Există oameni care înlocuiesc micul dejun, prânzul şi cina cu acest răsfăţ. Câteva guri de îngheţată, iar starea de spirit se îmbunătăţeşte, potrivit Rador.

Consumul regulat şi abundent al desertului tentant dăunează însă inimii, imunităţii şi memoriei. Iar îngheţata de proastă calitate provoacă o altă serie de boli precum diabetul şi cancerul.

CITEȘTE ȘI: Înghețata care nu îngrașă: Desertul ideal după o masă copioasă, potrivit nutriționistului Mihaela Bilic

Specialiştii în nutriţie avertizează că atunci când alegeţi această delicatesă, trebuie să puneţi accentul nu numai pe gust, ci şi pe compoziţie – unele produse sunt deosebit de periculoase.

Acest desert conţine numeroşi carbohidraţi simpli, care sunt absorbiţi foarte repede de organism, ceea ce duce la o creştere a zahărului în sânge.

Există ulei de palmier sau alte grăsimi vegetale în îngheţată, un astfel de produs, fără exagerare, poate fi atribuit alimentelor care scurtează viaţa, care cresc riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, excesul de zahăr afectează negativ memoria. De mult, s-a demonstrat că un consum excesiv de dulciuri dăunează abilităţilor cognitive legate de învăţare, memorie şi gândire.

Înghețata, bogată în calorii

Totodată, trebuie reținut faptul că înghețata este foarte bogată în calorii, ascunzând în același timp riscul acumulării de kilograme în plus, mai ales în jurul taliei. Dacă bărbații fac burta de la bere, femeile au ”colăcelul” de înghețată.

Zahărul şi grăsimile din înghețată modifică microflora organismului uman, iar acest lucru duce la o scădere a puterilor sale de protecţie – imunitatea scade.

CITEȘTE ȘI: Îngheţata poate fi un adevărat pericol: Cum recunoşti sortimentele TOXICE

Acest lucru creşte riscul de a dezvolta boli infecţioase. Deosebit de grea, deşi plăcut cremoasă, este îngheţata de tip „plombir” cu conţinut ridicat de grăsimi, ouă, zahăr, smântână şi un fel de gheaţă.

Prezenţa grăsimii în aceasta este de până la 15%, în timp ce în cea din lapte este de 3-4%.

Zaharurile variază de la 17% în îngheţata de lactate, până la 27% în îngheţata cu fructe, aşa că reputaţia sa de desert fructat inofensiv este un mit, mai notează sursa menționată.

Comentarii: