SANATATE

Detaliul esențial: Cum te ajută somnul să te vindeci mai repede când eşti răcit

theriseandshine.com

Să dormi în timp ce eşti răcit pare o adevărată provocare însă este esenţial. Un somn odihnitor, cel puţin pe timpul nopţii, este important pentru sănătate, iar în general, starea de sănătate a unei persoane afectează numărul de ore de somn necesare.

Bineînţeles, numărul de ore de somn variază de la o persoană la alta şi în funcţie de vârstă, nivelul de activitate, starea de sănătate şi alţi factori.

Cum să dormi când eşti răcit?

Când te confrunţi cu răceala, să dormi şi eventual să te şi odihneşti este destul de dificil. Din fercire, există câteva tehnici care te pot ajuta în acest sens:

Medicamentaţia

Remediile pentru gripă şi răceală, dar şi analgezicele te pot ajuta să ameliorezi simptomele care te ţin treaz. Înainte de a lua anumite pastile, asigură-te că nu conţin ingrediente precum cofeină, pseudoefedrine sau alte medicamente care stimulează, recomandă csid.ro.

CITEŞTE ŞI: Patru carențe de vitamine care duc la un somn agitat, întrerupt sau chiar la insomnie

Evită alcoolul

Dacă la început alcoolul pare că oferă o senzaţie de somn, acesta interferează cu calitatea somnului.

Menţine capul ridicat

Cu ajutorul unor perne mai mari care să-ţi menţină capul mai sus decât de obicei se pot reduce simptomele precum tusea, nasul înfundat şi alte simptome respiratorii.

Purifică aerul din cameră

Aerul uscat poate produce tusea şi alte simptome respiratorii care interferează cu somnul. De exemplu, înainte de a te pune la somn, lasă geamul deschis în cameră pentru câteva minute sau foloseşte un umidifator sau vaporizator.

Tratând simptomele unei răceli, precum tusea sau febra, poţi îmbunătăţi semnificativ calitatea somnului.

Câte ore de somn sunt necesare când eşti răcit?

Atunci când eşti răcit sunt şanse mult mai mari să te trezeşti mai des pe timpul nopţii. Se recomandă să adaugi o oră în plus faţă de cât obişnuiai să dormi sau cel puţin să dormi de o dată sau de două ori pe timpul zilei. În funcţie de vârstă sunt necesare:

 • 0-3 luni: 14-17 ore în total
 • 4-11 luni: 12-16 ore în total
 • 1-2 ani: 11-14 ore în total
 • 3-5 ani: 10-13 ore în total
 • 6-12 ani: 9-12 ore
 • 13-18 ani: 8-10 ore
 • 18-64 ani: 7-9 ore
 • 65 şi mai în vârstă: 7-8 ore

De ce este somnul atât de important atunci când eşti răcit?

Cercetătorii au descoperit că majoritatea problemelor de sănătate cresc nevoia organismului de a dormi. De asemenea au descoperit o legătură între somn şi sistemul imunitar. De exemplu, studiile sugerează că este important să dormi suficient după ce ai făcut un vaccin, deoarece organismul va răspunde mult mai eficient.

Somnul întrerupt duce la creşterea inflamaţiilor, care au fost asociate cu depresia, cancerul şi bolile cardiovasculare.

CITEŞTE ŞI: ATENŢIE, nu ţine aceste plante în dormitor! Consumă oxigenul şi îţi ‘fură’ somnul odihnitor

Când să mergi la medic?

Dacă nu observi nicio îmbunătăţire în privinţa simptomelor răcelii pentru următoarele zile în care te odihneşti este nevoie de ajutoul unui specialist. Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor sugerează că trebuie să mergi la medic dacă:

 • te confrunţi cu dificulăţi de respiraţie
 • febra persistă sau se înrăutăţeşte
 • simţi o apăsare în piept
 • nu urinezi
 • te simţi slăbit, ameţit, instabil

Comentarii: