NUTRITIE SANATATE

Dieta care te scapă de migrenă: Cazul unui american a devenit exemplu dat de cercetători

quoracdn.net

Cazul unui bărbat de 60 de ani, din New York, care a scăpat de migrene cu o dietă pe bază de plante i-a făcut pe cercetători să-și pună întrebări privind durerea de cap și alimentație.

Suferința unui bărbat de 60 de ani, din New York, SUA, care a încercat o mulțime de soluții ca să scape de migrenele cronice de care suferea de mai bine de 12 ani i-a determinat pe cercetători să analizeze o dietă pe bază de plante ca posibil tratament al durerilor de cap.

Migrenele erau însoțite de sensibilitate la lumină și sunet, greață și vărsături. Acesta s-au redus considerabil după ce a încercat o dietă pe bază de plante – încărcată cu o mulțime de legume cu frunze de culoare verde închis.

CITEȘTE ȘI: Postul și sănătatea: Cum te ajută să previi cancerul și alte boli

Despre cazul său au scris cercetătorii în jurnalul BMJ Case Reports

„Acest raport sugerează că o dietă alimentară integrală pe bază de plante poate oferi un tratament sigur, eficient și permanent pentru inversarea migrenei cronice”, notează oameni de știință coordonați de dr. David Dunaief, care este specializat în medicină nutrițională.

Un alt specialist – dr. Noah Rosen care conduce Northwell Health’s Headache Center din Great Neck, New York – consideră că ”este greu de făcut multe dintr-un raport de caz, [dar] ilustrează importanța tuturor acestor tratamente non-farmacologice, bazate pe dovezi”.

Înainte să ajungă la dieta pe bază de plante, bărbatul a încercat medicamentele de medic, a scos din dietă alimentele care declanșează migrenele – inclusiv ciocolata, brânza, nucile, cofeina și fructele uscate – , a încercat să facă yoga și să mediteze pentru a ameliora durerea.

Migrenele acestuia durau, de regulă, 72 de ore și au inclus și sensibilitate la lumină și sunet, greață și vărsături. Iar severitatea durerii lui era de 10 până la 12 dintr-o scară de 10.

În organism nu avea niveluri ridicate de inflamație sistemică, dar avea un nivel normal de betacaroten în sânge, posibil pentru că mânca zilnic cartofi dulci. Cartofii dulci au un conținut relativ scăzut de substanțe nutritive cunoscute sub numele de carotenoide, care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, au explicat autorii, arată medicinenet.com.

CITEȘTE ȘI: Dr. Mecinicopschi recomandă: Cel mai valoros aliment în post – Protejează mucoasa gastrică

Legume verzi

Cercetătorii l-au sfătuit să mai mănânce legume cu frunze verzi precum: spanacul, varza kale și cresonul, conțin niveluri ridicate de carotenoide. Iar după două luni de dietă, bărbatul a spus că migrenele lui au fost reduse dramatic – la doar o zi cu migrenă pe lună și chiar și acea durere de cap era mai puțin severă. În același timp, analizele lui de sânge au arătat o creștere substanțială a nivelului de beta-caroten. După 6 luni, migrenele acestuia au încetat.

Comentarii: