NUTRITIE SANATATE

Din ‘farmacia naturii’: Planta care ajută bila leneșă și reglează menstruația

libertateapentrufemei.ro

Cunoscute şi sub numele de ochiul-boului sau rujinele, gălbenelele sunt folosite mai ales în compoziţia unguentelor pentru tratarea arsurilor, a înţepăturilor de insecte şi a pielii crăpate. Însă aceste flori galbene au utilizări multiple, intern şi extern, sub formă de ceai sau tinctură.

Gălbenelele (Calendula Officinalis) sunt originare din zona mediteraneană şi s-au cultivat din cele mai vechi timpuri nu doar pentru decor, ci şi pentru calităţile lor curative. În tradiţia populară, se fierbeau în vin şi se luat ca remediu pentru gălbinare (icter) sau se puneau în apa de baie a copiilor, pentru un somn liniştit.

Florile portocaliu-aurii se recoltează în lunile de vară şi se lasă la uscat în locuri întunecoase şi ferite de umezeală. Au în compoziţie flavonoide, carotenoizi, vitamina C, acid malic, neolicopină, luteină şi ulei esenţial bogat în triterpenoide, substanţe care se pare că le oferă acestor plante proprietăţile antiinflamatoare.

În plus, gălbenelele au acţiune bactericidă, cicatrizantă, emolientă şi care stimulează apariţia menstruaţiei (emenagogă). Se folosesc atât extern, în unguente, pentru probleme ale pielii precum tăieturi, arsuri solare, hemoroizi sau gargară în caz de infecţii ale gurii, cât şi intern, pentru reglarea ciclului menstrual sau pentru uşurarea simptomelor gastritei hiperacide, potrivit clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Unguent împotriva arsurilor”Mâna Maicii Domnului”: Planta care vindecă infecțiile respiratorii și grăbește vindecarea celor infectați cu COVID-19

Crema şi balsamul cu gălbenele au acţiune calmantă şi cicatrizantă şi ajută la refacerea pielii în urma arsurilor casnice sau solare. Unguentul este util şi pentru a trata tăieturile, înţepăturile de insecte, pielea foarte uscată, acneea şi hemoroizii externi. 50 g de flori se umezesc cu alcool şi se pun, împreună cu 100 ml de ulei de floarea-soarelui, într-o crăticioară, pe baie de abur. Se ţine amestecul 3 ore, după care se strecoară fierbinte şi se lasă la decantat. Se ia partea de deasupra şi se amestecă bine cu 20 g ceară de albine.

Infuzie pentru reglarea menstruaţiei

Tulburările menstruale precum întârzierea ciclului sau un flux redus, precum şi durerile care însoţesc această perioadă (dismenoreea), pot fi combătute cu ajutorul infuziei de gălbenele. Aceasta contribuie, de asemenea, şi la funcţionarea normală a aparatului digestiv, ca adjuvant în ulcerul gastroduodenal şi la menţinerea sănătăţii ficatului. Se toarnă 250 ml de apă fierbinte peste 1 lingură de plantă uscată şi se lasă acoperit 20 de minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Tinctura stimulează secreţia biliară

O bilă leneşă poate fi pusă la treabă cu ajutorul tincturii de gălbenele, care contribuie şi la buna funcţionare a ficatului şi combate diareea asociată cu perioada menstruală. 20 g de plantă măcinată fin se pun într-un recipient cu dop împreună cu 100 ml alcool de 70°. Se lasă 15 zile, agitând recipientul de câteva ori pe zi, după care se strecoară şi se toarnă în sticle mici, închise bine, care se pot păstra 2 ani. Persoanele care nu au contraindicaţie la alcool pot lua 1 linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.

CITEȘTE ȘI: Experții recomandă: Planta care prelungește viața – Îmbunătățeste sănătatea inimii și stimulează sistemul imunitar

Capsule pentru tratarea enterocolitei

Pentru persoanele care nu pot lua tinctură din cauza alcoolului, nu doresc să apeleze la infuzii sau, pur şi simplu, le este mai comod să înghită o pastilă, se recomandă capsulele de gălbenele. Acestea au acelaşi efect antiseptic, antiinflamator, bactericid, coleretic-colagog şi emenagog ca restul preparatelor din această plantă. Pe lângă tratamentul indicat de medic, gălbenelele pot fi utilizate ca adjuvant în caz de enterocolită, colecistopatie şi dischinezie biliară. Se ia 1 capsulă de 3 ori pe zi, de preferat înainte de mese.

Comentarii: