NUTRITIE

Doar fructe și legume pentru o săptămână: Ce schimbări au loc în organism cu o asemenea dietă

qualityappliancemn.com

Doar fructe și legume pentru o săptămână: Ce schimbări au loc în organism cu o asemenea dietă. O dietă bazată pe fructe și legume este un model alimentar bazat în principal sau exclusiv pe consumul de fructe și legume proaspete. În formele sale cele mai extreme, acest model alimentar elimină complet produsele de origine animală, cerealele, leguminoasele și nucile, bazându-se exclusiv pe alimente vegetale crude sau minim procesate.

Fructele și legumele sunt surse importante de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul zilnic de cel puțin 400 g de fructe și legume reduce riscul de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip II și unele tipuri de cancer. Cu toate acestea, această dietă are și dezavantaje, relatează The Health Site.

Avantajele și dezavantajele unei diete bazate pe fructe și legume

Majoritatea fructelor și legumelor sunt bogate în vitaminele A, C, K, folat (B9), precum și potasiu și magneziu. De exemplu, 100 g de broccoli acoperă până la 89% din necesarul zilnic de vitamina C, iar o banană acoperă aproximativ 10% din necesarul zilnic de potasiu. Cu toate acestea, absorbția unor vitamine, precum B12 și D, din surse vegetale este imposibilă fără suplimente suplimentare.

Produsele vegetale conțin, de asemenea, antioxidanți (flavonoide, carotenoide, polifenoli). Aceștia au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, prevenind stresul oxidativ, care este un factor declanșator al îmbătrânirii și inflamației cronice.

CITEȘTE ȘI: Fructele care păstrează oasele sănătoase și mențin sistemul imunitar sănătos

Funcția intestinală

O dietă bogată în fibre (25-35 g pe zi) ajută la normalizarea funcției intestinale, la scăderea nivelului colesterolului și la îmbunătățirea controlului glicemiei. Mai mult, o meta-analiză a 95 de studii epidemiologice publicată în International Journal of Epidemiology (2017) a arătat că consumul a până la 800 g de fructe și legume pe zi reduce riscul de boli cardiovasculare cu 28%, de accident vascular cerebral cu 33% și de cancer cu 13%.

Beneficiile unei diete bogate în fructe și legume sunt următoarele:

Pierderea în greutate și controlul greutății

Fructele și legumele au o valoare energetică scăzută (în medie 30-60 kcal/100 g), ceea ce ajută la reducerea greutății corporale.

Îmbunătățirea digestiei

Fibrele activează peristaltismul intestinal, iar componentele prebiotice (cum ar fi inulina din ceapă și usturoi) susțin sănătatea microbiotei. La rândul său, acest lucru afectează reglarea imunitară și endocrină.

Creșterea nivelului de energie

Nivelul ridicat de zaharuri naturale (fructoză și glucoză) împreună cu vitaminele B, magneziul și fierul furnizează energie rapidă și accesibilă . Cu toate acestea, în absența proteinelor și a grăsimilor, acest efect este de scurtă durată.

Dezavantajele și limitările unei astfel de diete sunt următoarele:

Lipsa proteinelor și a grăsimilor

Fructele și legumele nu conțin practic proteine complete sau grăsimi. Chiar și cu cantități mari de legume consumate, cantitatea totală de proteine rareori depășește 30-40 g pe zi, ceea ce este extrem de insuficient. În plus, acestea nu conțin acizi grași omega-3 și vitaminele liposolubile D și B12, care sunt practic absente în alimentele vegetale.

CITEȘTE ȘI: Legumele care te hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă: Se găsesc în orice gospodărie

Restricții privind alte alimente

Eliminarea leguminoaselor, cerealelor, nucilor, uleiurilor și alimentelor de origine animală reduce drastic aportul de zinc, fier (în special hem), calciu și vitamina A sub formă de retinol. Acest lucru poate duce la reducerea densității osoase, anemie și slăbirea imunității.

Posibile efecte adverse asupra organismului

Consumul excesiv de fructoză provoacă adesea gaze, tulburări glicemice și dezechilibru al microbiotei. La unele persoane, o dietă crudă pe bază de plante provoacă simptome ale sindromului intestinului iritabil (IBS).

Comentarii: