NUTRITIE SANATATE

Doctor: Această pâine este cea mai nocivă pentru glicemie

Foto: Pinterest.com

Doctor: Această pâine este cea mai nocivă pentru glicemie. Răul pâinii făcute din făină de tip 0, cu valoare proteică mare constă în creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge, raportează biologul Irina Lyalina. Ea a observat că un astfel de produs nu conține practic fibre. Potrivit acesteia, pâinea cumpărată de la magazin poate conține aditivi nocivi și înlocuitori de făină.

Doctor: Această pâine este cea mai nocivă pentru glicemie

„Pâinea făcută din făină de tip 0, cu valoare proteică mare crește rapid nivelul zahărului din sânge. Nu conține aproape deloc fibre, vitamine și minerale. Ea poate provoca creșterea în greutate. Glutenul din pâinea de grâu și secară este nociv pentru persoanele cu intoleranță (boala celiacă). „Pentru unii, poate provoca balonare constantă sau disconfort la nivelul intestinelor”, adaugă Irina Lyalina.

CITEȘTE ȘI: De ce nu e indicat să mănânci pâine prăjită: Efectul pe care îl are asupra glicemiei

Pericolul pâinii albe

Nutriționistul și doctorul în științe medicale Mikhail Ginzburg comentează, de asemenea, de ce consumul de pâine albă sau de pâine făcută din făină cernută poate duce la o creștere bruscă a glicemiei.

„Putem spune că, spre deosebire de pâinea de secară sau de secară cu grâu sau de pâinea integrală, pâinea albă este destul de dăunătoare. În timp ce pâinea de secară și grâu și așa mai departe sunt fără îndoială mai sănătoase”, spune expertul.

Potrivit nutriționistului, există puține fibre alimentare în pâinea albă, deci nu există nimic care să împiedice ca amidonul să fie digerat (descompus) rapid și glucoza să fie absorbită rapid.

„Aici efectul este că nivelul zahărului din sânge, atunci când mănânci pâine albă sau pâine făcută din făină cernută, sare foarte repede, brusc. Ei bine, atunci apare acest val metabolic, toată lumea vorbește acum despre el. Mult zahăr, multă insulină, multă insulină și zahărul scade rapid, scade rapid și vrei să mănânci din nou. Zahărul din sânge scade, ceea ce înseamnă că este foarte mult în țesuturi și acesta este un efect toxic”, explică doctorul în științe medicale.

Daunele pâinii albe

Adulții care mănâncă trei felii de pâine albă pe zi au un risc semnificativ crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare (CVD). Aceasta este una dintre concluziile unei evaluări a peste 137 000 de persoane din 21 de țări, care a documentat o asociere clară între nivelurile ridicate de consum de cereale rafinate și un risc semnificativ crescut de deces din orice cauză sau de boală cardiovasculară majoră în timpul unei urmăriri medii de până la 9,5 ani.

Conform unui raport al studiului Prospective Urban and Rural Epidemiology (PURE), publicat în British Medical Journal la 3 februarie 2021, s-a constatat că persoanele care au consumat zilnic cel puțin 350 g (șapte porții) de cereale rafinate au prezentat un risc cu 29% mai mare de deces sau de boli cardiovasculare grave (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă) în comparație cu cele care au consumat mai puțin de o porție pe zi (mai puțin de 50 g) de cereale rafinate.

De asemenea, raportul nu a constatat nicio asociere semnificativă între nivelurile de cereale integrale sau orez alb din dietă și CVD. Orezul este considerat o singură cereală deoarece aproape două treimi din populația studiată trăiește în Asia, unde orezul este un aliment de bază.

Mahshid Degan, PhD, cercetător principal și cercetător în epidemiologie nutrițională la Population Health Research Institute, McMaster University, Hamilton, Ontario, a declarat: „Rezultatele sugerează că „reducerea cantității de cereale rafinate și zahăr și îmbunătățirea calității carbohidraților este importantă pentru îmbunătățirea sănătății, deși nu sugerăm eliminarea completă a cerealelor rafinate”.”

CITEȘTE ȘI: Ce efect are pâinea neagră asupra colesterolului: Ce spun medicii

Consum limitat de pâine albă

Pâinea albă este o sursă de carbohidrați, care sunt esențiali pentru organism împreună cu alți nutrienți. O felie de pâine albă de calitate pe zi nu poate fi considerată dăunătoare, notează cercetătorii. În același timp, potrivit experților, dacă suferiți de obezitate, consumul de pâine albă ar trebui să fie mai limitat. În general, ei cred că este mai bine să nu mâncați aceeași pâine în fiecare zi – varietatea componentelor nutritive este benefică pentru dezvoltarea bacteriilor benefice în intestine.

Comentarii: