LIFESTYLE

Doliu în România! S-a stins din viață legenda Ivan Patzaichin

”Ivan a plecat. Nu se mai întoarce. Familia”. Un anunț simplu, așa cum ar fi vrut probabil și Ivan Patzaichin să fie făcut. A plecat discrect, vâslind cu pagaia ruptă din legendă către rai. Sau către Olimp, cum a zis Octavian Bellu.

Ivan Patzaichin dispăruse, în ultima vreme din prim-plan. De fapt, se retrăsese oarecum forțat, pentru că ultimele 3 luni fuseseră un chin continuu pentru fostul mare sportiv: a fost internat la Spitalul „Elias”, după ce primise un diagnostic crunt. O boală nemiloasă, incurabilă, care-l transformase total. Ivan n-a vrut ca cineva să-l vadă și așa.

Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar azi de dimineață a încetat din viață. Patzaichin s-a stins în brațele fiicei sale, Ivona. N-a mai apucat să ajungă la tratament, în Israel, acolo unde familia îl convinsese să meargă, într-un final, fiindcă el a refuzat inițial.

Așa cum a refuzat, cât timp a fost internat, orice vizită și orice contact. Nici la telefon nu răspundea. Voia ca lumea să-l știe așa cum a fost, nu măcinat de suferință.

În urmă cu câteva luni a trecut printr-o altă cumpănă, tot de la boală, însă medicii de la Elias au reușit să-l stabilizeze. Se deplasa cu cadrul metalic și refuza să se afle că e bolnav.

CITEȘTE ȘI: BOALA care l-a răpus pe Regele Mihai. Cum se manifestă și cât de dureroasă este

Cuvintele sunt prea sărace pentru ”Amiral”

Lumea sportului, întreaga Românie, de altfel, este în doliu. Cei care l-au cunoscut își găsesc cu greu cuvintele.
„Era un om deosebit, un om bun. Nu vorbea foarte mult. Era simplu și nu vorbea deloc despre performanțele lui extraordinare. După mine, el rămâne campionul nostru, al României. E o zi tristă nu doar pentru întregul românesc, ci pentru întreaga Românie.”, a spus a spus Ilie Năstase, la Antena 3.

”Dacă cei de la Dinamo nu-i făceau statuie, cei de astăzi nu i-ar fi făcut. Patzaichin e un geniu, iar geniile nu mor. Dumnezeu să-l ierte!”, a mai continuat fostul număr 1 mondial în tenis. Și cu siguranță, mulți îi dau dreptate.

„A fost un idol pentru mine. Din toate punctele de vedere. Am avut îl el un exemplu la toate aspectele la care un campion trebuie să fie numărul 1. A făcut totul cu profesionalism, s-a dedicat sută la sută sportului pe care l-a practicat, și-a forțat limitele de fiecare dată și și-a împins organismul pentru a fi și mai sus și mai sus.

În primul rând, cred că cea mai mare calitate a lui a fost acea de fi un luptător incredibil. Eu nu l-am văzut niciodată pe Ivan Patzaichin cedând. A fost fabulos”, a fost și reacția lui Hagi, în gsp.ro.

”Să îl ai în preajmă pe Ivan Patzaichin, era ca și cum stăteai cu regele la masă. Eram niște copii ai Deltei, Ivan ne-a făcut campioni. Ne-a dat o direcție în viață, așa era Ivan.”, a mărturisit și fostul elev al ”Amiralului”, Petre Condrat, antrenorul secției de caiac-canoe a clubului Steaua.

Născut în 1949, Patzaichin avea în palmares 4 medalii de aur și 3 de argint la jocurile olimpice. În prezent, era antrenorul lotului național de caiac canoe. Memorabilă rămâne cursa făcută de Ivan la olimpiadă cu pagaia ruptă.

 

 

 

Comentarii: