NUTRITIE SANATATE

Drojdia de bere făcută în casă: Detaliul care poate face diferența în lupta cu răcelile și infecțiile respiratorii

qbebe.ro

Diferită de drojdia de panificaţie, pe care o găseşti în alimentară şi care nu are aceleaşi beneficii pentru sănătate, drojdia de bere este un derivat ideal ce poate fi introdus în alimentaţie pentru întărirea sistemului imunitar. Obţinută acasă, poate fi utilizată într-o formă mai prietenoasă decât variantele din comerţ.

E sezonul infecţiilor respiratorii bacteriene şi virale comune, iar iarna aceasta e mai îngrijorătoare decât altele, pentru că avem de-a face şi cu noul coronavirus. Întărirea sistemului imunitar e cheia care poate face diferenţa în lupta cu toate acestea, iar faptul că lumea a înţeles acest aspect se vede după vânzările crescute de vitamine şi minerale din farmacii.

Drojdia de bere, suplimentul alimentar care întărește sistemul imunitar

Alternative la plilulele alopate pentru creşterea imunităţii se găsesc însă şi în fitoterapie, iar printre suplimentele recomandate pentru întărirea sistemului imunitar se numără şi drojdia de bere, un derivat dintr-o ciupercă unicelulară din familia saccharomitaceelor, numită Saccharomyces cerevisiae, cu rol important în obţinerea berii, de care îşi şi leagă numele.

Există o confuzie între drojdia de bere şi cea de panificaţie pe care o vedem pe rafturile alimentare şi care nu are beneficiile celeilalte. Drojdia de bere conţine o cantitate însemnată de polizaharide, cu rol în stimularea funcţiei sistemului imuniar al organismului, care ajută la regenerarea mai rapidă a celulelor. Eficienţa lor antivirală e demonstrată”, explică, pentru adevarul.com, Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesănătate.ro.

CITEȘTE ȘI: Medicul nutriţionist Mihaela Bilic, explicații importante: Pâinea cu maia, diferențe și avantaje față de pâinea cu drojdie

Maiaua trebuie hrănită şi înjumătăţită constant – rețetă

Drojdia de bere poate fi procurată, sub formă de granule sau capsule, din farmaciile naturiste sau poate fi obţinută acasă, varianta pe care o şi recomandă specialistul. Are şi o reţetă de maia, ce-i drept, nu tocmai simplă, dar ideală pentru a ajunge la cea mai savuroasă modalitate de a introduce drojdia de bere în alimentaţie.

„Îţi trebuie, într-adevăr, multă răbdare şi perseverenţă. Durează ceva timp până o obţinem, pentru că ea apare din fermentarea naturală a făinii integrale (este o ciupercă care se hrăneşte consumând substanţele din faină). Dar nu vorbim de făina din alimentară ci de o făină procurată de la o moară care macină la rece, ca să fim siguri că nu au fost distruse substanţele active din grâu.

Se face un aluat relativ moale din apă şi făină (fără sare şi fără adaos de drojdie de panificaţie), care se lasă să crească. După 24 de ore se văd bulele de fermentaţie. Aluatul de înjumătăţeşte, se mai adaugă puţină făină şi puţină apă pentru a-l aduce la consistenţa iniţială şi se lasă din nou să crească.

Repetăm câteva zile, îndepărtând de fiecare dată jumătate din cantitate Încet încet, se măreşte viteza cu care aluatul creşte, când ajungem la un timp de şase-şapte ore în care se dublează, putem spune că am obţinut maiaua”, explică Elena Badea.

Înjumătățește cantitatea

Specialistul recomandă să păstraţi o parte din această maia la frigider, iar la câteva zile să înjumătăţiţi cantitatea, completând aluatul după procedura descrisă, astfel încât să ai mereu la îndemână drojdie de bere obţinută acasă.

„Forma ideală în care poţi administra drojdie de bere este consumând pâine făcută cu drojdie (maia) de casă. Este şi cel mai plăcut mod de a te bucura de beneficiile ei. Una, două felii de pâine integrală făcută cu drojdie de bere te ajută să te bucuri de toate beneficiile acestui derivat. În timp apar şi efectele benefice asupra imunităţii”, mai spune Elena Badea.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU faci pentru a avea un aluat crescut: Greșelile care te împiedică să te bucuri de un cozonac pufos și durduliu

Suplimentele cu drojdie din magazinele naturiste pot avea efect chiar mai rapid asupra sistemului imunitar.

ATENȚIE

Ţineţi totuşi cont că drojdia de bere poate interacţiona cu medicamentele pentru tensiune, cele pentru depresie, cu analgezicele si cu medicamentele pentru diabet şi nu e tolerată de oricine, aşa că cereţi sfatul unui medic înainte de a opta pentru aceste suplimente.

Comentarii: