SANATATE

Durerile sub coaste: Ce semnifică şi când trebuie să mergi la medic

Foto: Pinterest.com

Durerea sub coaste poate semnala atat probleme minore, precum o indigestie, cat si afectiuni grave, printre care si infarctul miocardic. Daca durerea de sub coaste persista, este recomandat sa mergi la medic pentru a afla cauza.

Cutia toracica protejeaza o serie de organe vitale, iar durerea resimtita sub coaste poate indica o problema a unuia dintre acestea.

Cum se manifesta durerea sub coaste

Durerea ce apare sub coaste se poate simti ca un junghi, ca o presiune permanenta ori poate oferi senzatii similare unei arsuri. Aceasta poate sa apara in timpul expirului ori poate fi permanenta. Durerea de sub coaste nu pune viata pacientului in pericol, insa e bine sa se depisteze cauza care o declanseaza, pentru a fi tratata.

Posibile cauze ale durerii de sub coaste

Postura incorecta

Daca postura corpului nu este una corecta si obisnuim sa stam cocosati, durerile sub coaste au toate riscurile sa apara. Aceasta este una dintre principalele cauze ale durerilor aparute sub cutia toracica.

Indigestia

O alta cauza frecventa este indigestia, cauzata fie de mancatul prea rapid, fie de consumul de alimente grase sau picante. Gastrita si calculii biliari pot cauza, de asemenea, indigestie, potrivit doc.ro.

Medicii sustin ca una dintre manifestarile indigestiei consta in disconfortul si durerea aparute sub coaste. Acest disconfort poate fi insotit de balonare sau arsuri la stomac. Pentru prevenirea indigestiei, se recomanda consumul de alimente in cantitati reduse, evitarea preparatelor grase si picante, precum si a alimentelor cu aciditate crescuta.

CITEȘTE ȘI: Scapă de refluxul gastric! Semnele că suferi de această afecţiune şi modaliţile prin care scapi de ea

Refluxul gastroesofagian

Daca durerea de sub coaste apare odata cu senzatia de arsuri la stomac, imediat dupa ce mananci, atunci e posibil sa suferi de boala de reflux gastroesofagian. Acest reflux apare in momentul in care aciditatea din stomac urca pe esofag, cauzand durere si arsuri.

Constipatia

Durerea de sub coaste poate sa apara si din cauza constipatiei. Aceasta dispare imediat ce intestinul este golit prin defecare. Pentru combaterea constipatiei se pot folosi o serie de remedii naturiste, precum si laxative.

Boala inflamatorie intestinala

Colita ulcerativa si boala Crohn fac parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale. Acestea se manifesta prin simptome precum febra, crampe abdominale diaree, scaun cu sange, pierderea apetitului, dar poate sa apara si durerea sub coaste.

Leziuni sau fracturi la nivelul coastelor

Oorice leziune de la nivelul coastelor ori a muschilor intercostali poate provoca durere sub coaste. Daca ai asemenea dureri dupa ce te-ai accidentat, mergi la medic pentru investigatii, pentru ca e posibil ca nu numai coastele sa fi avut de suferit de pe urma accidentului, ci si organele protejate de acestea. In caz de leziune la nivelul coastelor, compresele cu gheata pot fi de ajutor pentru ameliorarea durerii.

Calculi biliari

Pietrele de la nivelul vezicii biliare pot cauza, de asemenea, dureri severe sub coaste. Calculii biliari se formeaza in urma colesterolului marit, a unui exces de bilirubina ori a lipsei de saruri biliare. Specialistii in medicina naturista sustin ca zeama de lamaie diluata in apa si consumata pe stomacul gol, in fiecare dimineata, poate dizolva calculii biliari.

CITEȘTE ȘI: Remediu naturist: Planta care te ajută să elimini pietrele de la rinichi

Pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi (numite si calculi renali) se manifesta prin dureri sub coaste atat pe lateral, cat si la spate. In caz de pietre la rinichi, pe langa aceste dureri apar si simptome precum greata, varsaturi, durere la urinare si febra. Consumul de apa si de ceai in cantitati mari poate accelera procesul de eliminare a calculilor renali.

Afectiuni hepatice

Si afectiunile hepatice precum infectiile cu virusul hepatitic ori steatoza hepatica pot cauza dureri sub coaste.

Pancreatita

Infectia si inflamatia de la nivelul pancreasului pot cauza durere ascutita in partea stanga, sub coaste. In caz de pancreatita, e esential ca pacientul sa nu mai consume alcool, sa nu mai fumeze, sa adopte o dieta saraca in grasimi si sa consume mai multe lichide.

Infarctul miocardic

Durerea de sub coaste din partea stanga a corpului poate indica un infarct. Aceasta durere se extinde catre brate, gat, mandibula sau spate. Daca apar simptome similare unui infarct, trebuie apelat la ajutorul medicilor de urgenta.

Tratamentul durerii de sub coaste

Pentru a putea fi tratata durerea de sub coaste, este importanta stabilirea diagnosticului corect. Afectiunile prezentate mai sus sunt numai cateva dintre cele care pot declansa durere sub coaste.

Daca inflamatia sta la baza declansarii durerii sub coaste, tratamentul cu antiinflamatoare va ameliora durerile imediat dupa administrare.

Durere sub coaste in partea stanga

In functie de cauza, durerea poate fi resimtita ca fiind una ascutita ori ca o durere surda, continua. In cele mai multe cazuri, durerea de sub coaste ce apare in partea stanga se datoreaza unor afectiuni precum:

Costocondrita – este inflamatia cartilajului care leaga coastele de stern (osul pieptului). Inflamatia poate sa apara din mai multe motive: o infectie, un traumatism, artrita. Determina o durere ascutita, care se simte pe partea stanga a cutiei toracice.

Pancreatita – Pancreasul este localizat in apropierea intestinului subtire, in partea stanga a cavitatii abdominale. Durerea cauzata de pancreatita de regula se instaleaza lent si creste in intensitate dupa ce persoana mananca.

CITEȘTE ȘI: Ştiai acest lucru despre propriul organism? De ce este considerată splina ‘a doua inimă’

Ruptura de splina – In cazul in care acest organ sufera o ruptura (infarctul splenic), cel mai probabil pacientul va avea durere in partea stanga a cutiei toracice.

Gastrita – este o inflamatie a mucoasei stomacului, care este situat tot in partea stanga a cavitatii abdominale.

Pericardita – Inima este invelita intr-un sac umplut cu lichid, numit pericard, iar afectiunea se refera la inflamatia acestui sac. Cand apare inflamatia, pericardul provoaca durere in partea stanga, la coaste.

Pleurezia – in aceasta afectiune, tesutul care acopera plamanii (pleura) se inflameaza. Pleurezia pe partea stanga poate cauza durere sub costele din partea stanga, insa principalul simptom este o durere ascutita in timpul respiratiei.

Comentarii: