SANATATE

E bine sau e rău? Ce înseamnă dacă ai mai multe scaune pe zi

Aspectul scaunului îţi poate oferi indicii importante despre starea ta de sănătate. 

Dar frecvenţa scaunelor poate fi un semn că este ceva în neregulă? Cu siguranţă, da!

Unii merg la toaletă pentru „treaba mare” de 1-2 ori pe zi, alţii de mai multe ori, în vreme ce alţii se chinuie zile în şir, acuzând dureri abdominale puternice şi constipaţie.

Astfel, „rutina” mersului la toaletă variază în funcţie de obiceiurile fiecărei persoane. Există însă câţiva factori care pot influenţa frecvenţa scaunelor. Uneori poate fi vorba despre stres sau diverse tulburări gastrointestinale, alteori este o urmare firească a regimului alimentar sănătos.

Iată câteva posibile cauze ale scaunelor frecvente din timpul zilei!

Dieta bogată în fibre

Dacă ai decis că este vremea să scapi de câteva kilograme în plus, foarte probabil îţi vei îndreptat atenţia spre fructe şi legume proaspete şi cereale integrale. Acestea conţin fibre benefice pentru digestie, dar care sunt indicate şi pentru ţinerea sub control a senzaţiei de foame, reglarea glicemiei şi a colesterolului din sânge.

Consumul de alimente bogate în fibre şi apă este asociat cu un tranzit intestinal sănătos, care poate însemna… scaune mai frecvente şi mai moi, deoarece combinaţia apă-fibre înmoaie materiile fecale, făcându-le mai uşor de eliminat, potrivit csid.ro.

CITEȘTE ȘI: Constipația la copii: Din ce cauză se confruntă cu așa ceva și care este tratamentul cel mai potrivit

Exerciţiile fizice

Mişcarea ajută nu numai la îmbunătăţirea dispoziţiei şi remodelarea siluetei, ci şi la accelerarea digestiei şi contractarea musculaturii intestinale, favorizând astfel defecaţia, procesul de eliminarea a materiilor fecale din intestin.

Aşadar, dacă te confrunţi cu constipaţie, o tură de alergare te poate ajuta să scapi de această problemă. Vezi aici şi alte tratamente naturale pentru constipaţie!

Consumul excesiv de cafea sau băuturi carbogazoase

Persoanele care consumă frecvent cafea sau ceaiuri ori băuturi răcoritare care conţin cafeină merg mai des la toaletă, deoarece cafeina stimulează musculatura intestinului şi, în plus, are efect laxativ.

Stresul

Anxietatea şi stresul pot perturba tranzitul intestinal, cauzând diaree sau, din contră, constipaţie. Nu se cunoaşte cu certitudine legătura între acestea şi tulburările de tranzit intestinal, dar o posibilă explicaţie poate fi faptul că în corp au loc reacţii chimice atunci când suntem stresaţi, fapt care sporeşte producţia unor hormoni ce perturbă buna funcţionare a digestiei.

Menstruaţia

În perioada menstruaţiei, femeile pot avea scaune mai dese, ca urmare a scăderii nivelului de estrogen şi progesteron, proces care duce la contractarea musculaturii uterine şi intestinale.

Anumite medicamente

Persoanele care urmează tratament cu antibiotic se pot confrunta cu dezechilibre ale florei intestinale din tractul digestive şi, în consecinţă, apar simptome precum diareea, durerile abdominale puternice, greaţa, vărsăturile sau mirosul urât al materiilor fecale.

Boala celiacă

Alergiile alimentare, printre care se numără şi boala celiacă (alergia la gluten), pot duce la creşterea frecvenţei scaunelor. Glutenul este o proteină care se găseşte în cereale precum grâul, secara sau orzul. Alte simptome specifice bolii celiace sunt balonarea, flatulenţa excesivă, diareea, oboseala, anemia, scăderea în greutate, durerile de cap, refluxul gastroesofagian.

Boala Crohn

O altă afecţiune autoimună care poate cauza disconfort abdominal şi scaune frecvente este boala Crohn, care duce la inflamarea mucoasei intestinale, proces care favorizează diareea, scaunele cu sânge, lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate şi fistulele anale.

CITEȘTE ȘI: Pericolul hârtiei igienice: Cum îți face rău și ce alternative ai

Sindromul de intestin iritabil

Între tulburările gastrointestinale care pot determina creşterea frecvenţei scaunelor se numără şi sindromul de intestin iritabil. Această afecţiune mai poate cauza balonare, dureri abdominale, diaree, constipaţie sau incontinenţă fecală.

Comentarii: