REVIEW

E noaptea de Sânziene! Ce spune tradiția, de ce nu trebuie să le superi pe zâne

Sunt multe superstiții și multe tradiții legate de ziua de 24 iunie a fiecărui an. E și o vorbă din popor: câte bordeie, atâtea obicee. De aceea o să vi le spun pe cele care mi-au rămas în cap, din copilărie, spuse și povestite, ba chiar respectate la acele timpuri de către toți oamenii din satul bunicilor.

Trebuie să știm și că pe 24 iunie creștii ortodocși sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.E mare sărbătoare în calendar și e cruce roșie. 

Și revenind la tradiții, îmi aduc aminte că în copilărie exista la noi acolo, la țară, o așa numită tăvălitoare. În noaptea de 23 spre 24, ne duceam și ne rostogoleam prin trifoaie și prin locurile cu iarbă mare și era o așa mare bucurie, că eram convinse noi, fetele, că Sânzienele ne vor ocroti și ne vor face mult mai frumoase.

Desigur, nu la fel de fericiți erau și posesorii acelor petece de iarbă, când vedeau la ziuă dezastrul care se abătuse asupra bietelor plante. În fine, nu înțelegeam noi mare lucru din asta, dar acum să trecem la ce superstiții mai au românii de Drăgaică, așa cum se mai numește această sărbătoare.

Citește și: Abia acum s-a aflat: Ce spune forma palmei despre fiecare persoană

ObIceiuri și superstiții strămoșești

Cred că cea mai răspândită dintre tradiții este aceea legată de găsirea ursitului. Fetele de măritat culeg flori de sânziene, iar în noaptea și le pun sub cap. Se spune că își vor visa alesul. Și tot de Sânziene, tot pentru a afla dacă își vor găsi sau nu un bărbat de măritat, în alte regiuni, fetele împletesc cununi din florile galbene pe care le lasă în curte, iar dacă dimineața sunt pline de rouă, e semn că se vor mărita în vară.

O altă superstiție extrem de populară aceea că în această zi oamenii nu trebuie să facă baie, pentru că astfel vor spăla forțele magice care îi protejează și vor avea parte de necazuri.

În unele zone, femeile bătrâne umblă în zorii zilei, prin locuri necălcate, în pânze albe, ca să strângă roua. Nu trebuie să vorbească pe drumul de întoarcere și trebuie să se ferească să întâlnească pe cineva. Cu rouă se spală fetele care vor să se mărite și femeile care vor ca soții să le rămână toată viața alături și să aibă copii sănătoși.

Bătrânii spun că dacă de Drăgaică se oprește cucul din cântat, vara va fi secetă. Și tot în această zi, se strâng plante tămăduitoare și cele pentru descântece. Pe vremuri, când lumea mergea la seceră, oamenii își prindeau la brâu tulpini de cicoare în ziua de 24 iunie, ca să aibă spor la lucru și să fie feriți de boli.

Citește și:  Sentimentul de déjà-vu – experienţa ciudată pe care încearcă să o deslușească oamenii de ştiinţă / VIDEO

Cine sunt Sânzienele

Conform site-ului crestinortodox.ro, Sânzienele sunt zâne bune care își fac apariția în noaptea de 23 spre 24 iunie, iar rolul lor este acela de a vindeca bolile trupești și sufletești ale oamenilor, de a oferi fecunditate femeilor căsătorite, de a face culturile să rodească, de a înmulți animalele și păsările și de a oferi puteri tămăduitoare plantelor.

Dar Sânzienele trebuie să fie respectate și sărbătorite cum se cuvine. Altfel, se supără și se răzbună, provocând vijelii, aducând grindină sau stricând recoltele.

Comentarii: