SANATATE

Efectul benefic al calciului asupra unui organ important: Nu e vorba despre sănătatea oaselor

Calciul este cunoscut ca fiind un mineral esențial pentru menținerea oaselor sănătoase și puternice, dar știați că joacă un rol esențial și în sănătatea inimii?

„Calciul, care are o sarcină electrică, joacă un rol crucial în modul în care celulele inimii interacționează între ele”, explică experții. „Celulele electrice comunică între ele și coordonează sincronizarea contracției fiecărei celule musculare, ceea ce, în cele din urmă, face ca inima noastră să bată și să pompeze sânge.”

De asemenea, vă ajută la sănătatea generală.

„Cantități adecvate de calciu sunt necesare pentru o stare de sănătate bună, pentru oasele noastre (99% din calciul din organism se găsește în oase), organe (inima este un organ), contracțiile musculare (inima este un mușchi), coagularea sângelui și transmiterea impulsurilor nervoase.” explică nutriționiștii.

Dar acest mineral nu este creat în mod natural, așa că este important ca oamenii să obțină calciu prin alimente. „Organismul nostru nu produce calciu, așa că trebuie să îl obținem din surse alimentare”, au adăugat ei. „Trebuie să obținem suficient calciu prin alimente pentru a menține cantitatea necesară de calciu în corpul nostru”.

CITEȘTE ȘI: Leguma bogată în vitamina C, potasiu, calciu și magneziu: Esențială pentru combaterea tensiunii și a colesterolului

S-ar putea să vă întrebați ce se întâmplă, de fapt, atunci când organismul dumneavoastră nu primește suficient de acest mineral. „Dacă calciul nu este obținut din alimente, acesta poate determina spălarea calciului din oase în vasele de sânge, ceea ce poate duce la calcifierea arterelor.”

Deficit de calciu

Experții spun: „Deficitul de calciu poate reduce rezistența osoasă și poate duce la osteoporoză, care se caracterizează prin oase fragile și un risc crescut de cădere.”

Există, de asemenea, o legătură între osteoporoză și bolile de inimă. „Osteoporoza este legată de bolile cardiovasculare și cerebrovasculare și vrem să ne asigurăm că luăm suficient calciu (împreună cu multe alte minerale care susțin oasele) pentru a preveni și gestiona în mod eficient atât osteoporoza, cât și bolile de inimă”, spun ei.

Și dacă mai aveți nevoie de încă un motiv pentru a lua suficient calciu, experții au adăugat: „Prea puțin calciu poate duce la tensiune arterială scăzută (hipotensiune), tulburări de ritm cardiac și insuficiență cardiacă”.

CUM SĂ TE ASIGURI CĂ OBȚINI SUFICIENT CALCIU

Va trebui să fii atent la dieta ta și să te familiarizezi cu alimentele bogate în calciu, deoarece organismul tău nu va da semne evidente că îți lipsește acest mineral.

Singurul mod de a ști dacă aveți suficient calciu este să calculați cât consumați. Iar dacă te întrebi care este doza zilnică recomandată de calciu, aceasta depinde de vârsta și sexul tău.

CITEȘTE ȘI: Cum știi că ai o cădere de calciu: Hipocalcemia și simptomele acesteia

Obiectivul zilnic pentru adulții cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani este de 1.000 mg. Dacă ai între 51 și 70 de ani, femeilor li se recomandă să consume 1.200 mg, în timp ce bărbații ar trebui să țintească 1.000 mg.

Produsele lactate, cum ar fi brânza, laptele și iaurtul, sunt alimente bogate în calciu. Printre sursele bune de calciu se numără kefirul și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, deoarece acestea nu numai că conțin calciu, dar sunt, de asemenea, bogate în vitamina D, magneziu și vitamina K2, care ajută calciul să pătrundă mai ușor în oase.

Legumele cu frunze verzi sunt, de asemenea, o sursă bună de calciu și au o sursă excelentă de alte substanțe nutritive, cum ar fi fibrele, fierul, magneziul și potasiul.

Comentarii: