NUTRITIE SANATATE

Endocrinologul dezvăluie: Acest aliment reduce semnificativ riscul de atac de cord

googleapis.com

Endocrinologul dezvăluie: Acest aliment reduce semnificativ riscul de atac de cord. Se pare că atacurile de cord și bolile cardiovasculare sunt printre principalele cauze de deces la nivel mondial. Experții consideră că schimbările în alimentație ne pot afecta pozitiv sănătatea și pot reduce semnificativ acest risc.

Una dintre principalele recomandări ale experților este de a include în mod regulat leguminoase în meniul zilnic. Dacă sunteți un fan al leguminoaselor, această schimbare nu va fi dificilă pentru dvs.

CITEȘTE ȘI: Cele cinci alimente ”rele” care scad colesterolul

Endocrinologul dezvăluie: Acest aliment reduce semnificativ riscul de atac de cord

Există mai multe motive principale pentru care merită să incluzi leguminoasele în dieta ta:

Îmbunătățirea profilului colesterolului

Leguminoasele ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău” (LDL) și pot contribui la creșterea colesterolului „bun” (HDL). De asemenea, acestea ajută la controlul nivelului de trigliceride, care este un factor important în reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Reglarea zahărului din sânge

Unele leguminoase conțin compuși bioactivi care ajută la blocarea enzimei alfa-amilază. Această enzimă este responsabilă de descompunerea carbohidraților complecși, ceea ce duce la o creștere a glicemiei. Încetinirea absorbției carbohidraților este extrem de importantă pentru persoanele cu diabet de tip 2, precum și pentru prevenirea acestei boli.

Efect antiinflamator

Multe leguminoase, și lintea în special, conțin cantități semnificative de polifenoli. Aceștia sunt compuși vegetali cu proprietăți antiinflamatorii dovedite. Din acest motiv, lintea este considerată un aliment sănătos pentru inimă.

Ce cantitate este recomandat să consumăm?

Experții recomandă un aport zilnic optim de aproximativ 60 de grame de leguminoase. Acest lucru este echivalent cu aproximativ o porție, indiferent dacă este vorba de linte, fasole, fasole albă, năut, soia sau alte tipuri. Un aport săptămânal de aproximativ 400 de grame este considerat doza care poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare și cerebrovasculare.

CITEȘTE ȘI: Nutriționist Mihaela Bilic recomandă: Alimentele care ne pot salva viața

Linte ca superaliment

În ultimii ani, lintea a fost descrisă din ce în ce mai mult ca un „superaliment”. Sunt accesibile, necostisitoare și ușor de preparat. Sunt bogate în fibre insolubile și carbohidrați prebiotici, care susțin digestia și sănătatea intestinelor. Linte sunt foarte sărace în grăsimi, sărace în sodiu și bogate în potasiu, ceea ce le face deosebit de benefice pentru menținerea unei tensiuni arteriale normale. În plus, lintea menține senzația de sațietate și oferă energie.

Desigur, este important să rețineți că leguminoasele nu sunt un glonț magic care garantează o protecție de 100% împotriva bolilor cardiovasculare. Acestea ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos care să includă o activitate fizică regulată. Ele singure nu pot garanta protecție completă sau longevitate.

Comentarii: