NUTRITIE SANATATE

Evită să exagerezi cu aceste alimente: Sunt dăunătoare pentru plămâni

Foto: Pinterest.com

Evită să exagerezi cu aceste alimente: Sunt dăunătoare pentru plămâni. Într-o dietă de întărire a plămânilor, este extrem de important să se acorde prioritate alimentelor bogate în zinc, vitamina A și vitamina C – cum ar fi fructele, legumele și nucile, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Dr. Tatiana Zanin ne explică acest aspect.

Evită să exagerezi cu aceste alimente: Sunt dăunătoare pentru plămâni

Alimentele care trebuie evitate sunt cele care pot provoca inflamații în organism, cum ar fi următoarele.

  • Băuturile răcoritoare, mierea, ciocolata cu lapte, înghețata, prăjiturile, jeleurile și budincile.
  • Cereale rafinate – pâine albă, orez alb, paste albe (macaroane).
  • Carnea grasă – cum ar fi carnea de vită, de porc și de miel.
  • Cârnați – toate tipurile. Alimente bogate în grăsimi – pizza, piele de pui, margarină, hamburgeri, cartofi prăjiți și gustări ambalate.
  • Băuturi alcoolice.
  • Este important să evitați în general alimentele care provoacă gaze în exces la unele persoane – broccoli, conopidă, varză, băuturi carbogazoase, fasole și porumb; gazele în exces îngreunează respirația în anumite cazuri.

CITEȘTE ȘI: Curăță plămânii în doar câteva zile: Plantele-minune pentru sănătatea pulmonara

În timpul afecțiunilor pulmonare, se poate recomanda, de asemenea, reducerea aportului de carbohidrați, deoarece digestia acestor substanțe arde mult oxigen și produce mult dioxid de carbon în organism.

De exemplu, bronșita îngreunează schimbul de gaze în plămâni; se acumulează dioxid de carbon în exces, ceea ce poate provoca dificultăți de respirație, tuse și alterarea ritmului cardiac.

Alimentele prioritare

Alimentele preferate trebuie să fie bogate în fibre, omega-3, seleniu, zinc, vitamina A, vitamina C și vitamina E. Acestea sunt următoarele.

  • Legume – rucola, spanac, ardei, roșii, morcovi, jilț (vânătă etiopiană), dovleac.
  • Pește – sardine, somon, macrou, hering. Carne slabă – pui, curcan. Fructe cu coajă și solzi (când este posibil) – struguri, papaya, citrice, kiwi.
  • Cereale integrale cu moderație – orez brun, paste integrale, pâine integrală, pâine integrală.
  • Grăsimi sănătoase – ulei de măsline, nuci, nuci de Brazilia și ulei de avocado.
  • Produse lactate – brânză, brânză de vaci, iaurt.
  • Băuturi pe bază de plante – cum ar fi laptele de ovăz, soia, orez sau alune.

Alte recomandări

Unele recomandări care pot ajuta la îmbunătățirea respirației, a stării generale de bine și la reducerea oboselii sunt următoarele.

1. Beți multă apă

Se recomandă să beți cel puțin 6-8 pahare de apă pe zi. Aceasta ajută la transportul celulelor albe din sânge care protejează organismul – consolidând astfel sistemul imunitar. De asemenea, apa ajută la subțierea mucusului, făcându-l mai ușor de eliminat.

2. Mănâncă porții mici

Dacă consumul zilnic este împărțit în 4 până la 6 mese, atunci diafragma va fi menținută liberă. Acesta este mușchiul care separă abdomenul de piept. Atunci când este eliberat, acesta facilitează intrarea aerului în plămâni și îmbunătățește astfel respirația.

3. Folosiți remedii naturale

Unele remedii naturale, cum ar fi ceaiul de fenicul și ghimbir și siropul de creson, sunt opțiuni excelente pentru proprietățile antiinflamatorii și expectorante. Acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, pe lângă faptul că diluează și elimină secrețiile.

4. Consumați probiotice

Acestea sunt bacterii benefice din intestin care promovează echilibrul florei intestinale, reduc inflamația și astfel întăresc sistemul imunitar. Prin urmare, consumul de produse din lapte acru ajută la prevenirea și reducerea afecțiunilor pulmonare.

CITEȘTE ȘI: Siropul care curăță și detoxifică plămânii

5. Faceți exerciții fizice

Exercițiile fizice de cel puțin 3-4 ori pe săptămână – mersul pe jos, mersul pe bicicletă și antrenamentul cu greutăți întăresc plămânii și inima, scad tensiunea arterială și îmbunătățesc respirația.

Se recomandă ca acestea să fie efectuate numai la recomandarea medicului și sub îndrumarea unui specialist în activitate fizică, adaptând frecvența, intensitatea și tipurile de exerciții în funcție de starea de sănătate și greutatea actuală a fiecărei persoane, potrivit actualno.com.

Comentarii: