SANATATE

Experții recomandă: Cum să păstrezi într-o formă bună sistemul imunitar și care sunt dușmanii de care trebuie să te ferești

Foto: Pinterest.com

Sistemul imunitar este principala linie de apărare împotriva bolilor, deci este foarte important să îl păstrăm într-o formă de funcţionare bună. Acest lucru este valabil mai ales în perioada în care „plutesc” în aer răceala şi gripa, potrivit prevention.com.

Cu toţii ne naştem cu un sistem imunitar, dar putem face anumite „ajustări” pentru a încerca să-l consolidăm, spune Julia Blank, doctor în medicină de familie, la Centrul de sănătate Providence Saint John din Santa Monica.

Cum să vă impulsionaţi sistemul imunitar:

1. Renunţaţi la alcool

„S-a dovedit că aportul ridicat de alcool suprimă funcţia imunitară”, spune Jessica Cording, autoarea „The Little Book of Game-Changers”. În plus, alcoolul deshidratează, iar celulele nu pot să funcţioneze la nivelul lor optim. Asta poate deschide uşa multor boli.

CITEȘTE ȘI: Descoperiri importante: Cum luptă sistemul imunitar cu noul coronavirus/ STUDIU

2. Reduceţi nivelul de stres

Stresul pare inofensiv, dar studiile arată că poate „compromite sau reprima sistemul imunitar şi ne poate face mai vulnerabili la infecţii”, spune dr. Blank. Mai exact, cercetările s-a descoperit că stresul provoacă o eliberare a hormonului cortizol, care poate stimula inflamaţia, un precursor al multor boli, în corpul tău. Stresul cronic poate interfera, de asemenea, cu abilitatea de combatere a infecţiilor a globulelor albe din sânge, ceea ce vă face mai susceptibil la contractarea bolilor.

3. Mâncaţi multe fructe şi legume

Fructele şi legumele ne ajută să ne înarmăm corpul cu antioxidanţi de care avem nevoie pentru a lupta împotriva stresului oxidativ, care include contracţia unei boli, în corpul vostru.

4. Consumaţi vitamina D Vitamina

D joacă un rol important în susţinerea sistemului imunitar, ajutând organismul să producă anticorpi, care pot lupta apoi împotriva bolilor, spun medicii. Vitamina D este trimisă în diferite zone ale corpului tău, inclusiv oase, intestine, colon, creier şi celulele imune.

5. Faceţi din somn o prioritate

Somnul suficient ajută corpul nostru să se refacă după stresul cotidian – atât fizic cât şi mental – şi promovează o mai bună funcţionare a sistemului nostru imunitar.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul medicilor: Cum ne distrug emoţiile negative sănătatea inimii şi sistemul imunitar

6. Spălaţi-vă des pe mâini

Spălarea regulată a mâinilor vă va ajuta să ţineţi viruşii şi bacteriile departe de ochi, nas şi gură

7. Faceţi sport regulat

În acest fel puteţi ţine agenţii patogeni în afara plămânilor şi căilor respiratorii, potrivit medicilor, ceea ce vă poate reduce şansele de a răci, a face gripă sau alte boli. 8. Renunţaţi la fumat Ştiţi deja că fumatul este rău pentru sănătate, în multe feluri. Pate provoca ravagii şi daune directe” iremediabile anumitor organe, mai ales plîmâni.

Comentarii: