NUTRITIE

Faimoasa Savarină- Prăjitura copilăriei cu gustul de care nu te saturi niciodată

Savarina este prăjitura cu care am crescut, acea prăjitură pufoasă, bine însiropată, frumos decorată pe care o vedeam în vitrinele cofetăriilor din anii 90.

Privind în urmă am realizat că e singura prăjitură de care nu m-am săturat niciodată, deoarece când ajung în fața vitrinelor pline de culori și gusturi, ochii mei se îndreaptă cu plăcere spre savarinele expuse.

Din acest motiv am preferat să o prepar acasă, făcându-le cunoștință și copiilor mei cu acest gust simplu, dar cu adevărat delicios.

CITEȘTE ȘI: Prăjitura Clafoutis, desertul franțuzesc pe gustul tuturor

Faimoasa Savarină- Prăjitura copilăriei cu gustul de care nu te saturi niciodată

Ingrediente:

  • 80 ml lapte
  • 15 g zahăr
  • 8 g drojdie proaspătă
  • 1 ou + 1 gălbenuș
  • 170 g făină
  • Un praf de sare
  • 45 g unt

Pentru sirop:

  • 200 ml apă
  • 140 g zahăr
  • 60 ml rom
  • 1 lingură coajă de lămâie

Pentru cremă:

  • 400 ml frișcă
  • 100 g mascarpone
  • 50 g zahăr pudră
  • Vanilie

Faimoasa Savarină- Prăjitura copilăriei cu gustul de care nu te saturi niciodată

Mod de preparare:
Activăm drojdia în puțin lapte călduț și 1 linguriță de zahăr pentru 10-15 minute, până când se umflă.

În timpul acesta mixăm ouăle cu zahărul rămas. Într-un alt bol amestecăm făina cu sarea și adăugăm drojdia activată în mijloc.

Începem să frământăm aluatul, adăugând treptat laptele și ouăle mixate.

Când aluatul prinde formă, adăugăm și untul și continuăm să frământăm pentru încă 10 minute.

Acoperim aluatul și îl lăsăm la dospit la loc cald până își dublează volumul.

Când aluatul a crescut suficient, stropim formele de copt cu puțin ulei și așezăm câte o bilă de aluat în fiecare formă, apoi le lăsăm din nou la crescut.

După ce a crescut aluatul și în formele de savarine, le băgăm la cuptor la 180 °C pentru 20-25 de minute.

CITEȘTE ȘI: Prăjitura cu vișine care îți va încânta simțurile: Ușor de preparat, adorată de toată familia

În timpul acesta ne ocupăm de sirop. Punem toate ingredientele pentru sirop într-o cratiță micuță și le fierbem pentru 5 minute.

Când savarinele sunt coapte, le scufundăm în siropul rece.

Pentru cremă, mixăm toate ingredientele până avem o compoziție tare, stabilă.

Urmează să decupăm capacul savarinelor și să ornăm cu crema de frișcă, apoi le lăsăm la frigider minim 2 ore.

Peste capacul savarinelor puteți pune puțin gem de căpșuni să aveți un decor frumos și colorat.

Spor la gătit!

Comentarii: