NUTRITIE SANATATE

Felul în care prepari mâncarea contează: Cele 5 reguli de care diabeticii trebuie să țină cont – Ajută la ținerea sub control a glicemiei

Foto: Pinterest.com

Pacienții cu diabet zaharat nu trebuie să aibă grijă doar la ingredientele pe care le aleg în alimentația de zi cu zi, ci și la modul în care prepară mâncarea. Iată ce alimente sunt mai bune pentru diabetici și în ce fel ar trebui preparate.

Chiar dacă listele cu alimentele bune sau interzise pentru diabetici sunt destul de lungi, există câteva reguli simple care te ajută să rămâi întotdeauna pe calea cea bună și să profiți din plin de fiecare porție de mâncare, fără să îți crească glicemia exagerat.

Ce reguli trebuie să respecți dacă ești diabetic

1. Evită prăjirea în ulei, unt sau untură

Folosește la gătit (fiert, copt sau sotat) cel mult o lingură de ulei la un kilogram de legume.
Gătește carnea, șnițelele sau chiftelele la cuptor sau pe grătar, evită să le prăjești, recomandă doc.ro.
Dă gust mâncărurilor cu condimente și ierburi, nu cu ulei, unt, prăjeli, sare în exces sau rântașuri.

CITEȘTE ȘI: ”Ibuprofenul” natural: Planta care poate trata cancerul, diabetul sau Parkinson

2. Evită sosurile consistente și grase

Nu face tocană cu grăsime animală, jumări, afumături, untură și făină albă.
Nu folosi sosuri gata preparate din comerț, maioneză, bulion.
Folosește suc de roșii preparat în casă sau din roșii întregi conservate.
Pentru a face un sos care necesită smântână sau lapte integral, folosește amidon de porumb și lapte degresat.

3. Nu găti carnea împreună cu legumele

Gătește carnea separat de legume, la abur, la grătar sau la cuptor.
Îndepărtează pielea și toată grăsimea vizibilă înainte de preparare și de consum.
Dacă fierbi carnea pentru supă, aruncă prima apă.
Nu pune ulei sau alte grăsimi când gătești ciorbe sau supe și nu căli legumele, ci fierbe-le direct (poți pune la final, când ai oprit focul, o linguriță de ulei).

4. Evită făinoasele albe

Pâinea, orezul, pastele și cerealele pe care le consumi să fie integrale, nu albe. Făina integrală și orezul integral au indice glicemic mai scăzut și conțin și fibre.
Gătește orezul și pastele al dente și cântărește-le separat, după fierbere.
Nu consuma cereale pentru micul dejun care conțin zahăr, miere, cacao, ciocolată sau fructe confiate.

5. Nu mânca alimente care conțin glucide seara, după ora 18.00

Nu consuma fructe, orez, paste, cartofi, tăiței, găluște, mămăligă și nici boabe (porumb, mazăre, fasole boabe, năut, linte, soia) după ora 18.00, deoarece noaptea corpul nu le consumă, ci le depune sub formă de grăsime pe ficat și îți cresc glicemia. Consumă cantități mici de fructe ca desert sau ca gustare între mese, dar nu mai târziu de ora 18.00.

Ce alimente sunt indicate pentru diabetici?
Dacă ai diabet, ideea principală este să mănânci o varietate de alimente sănătoase, din toate grupele alimentare, în acele cantități pe care medicul tău ți le-a subliniat. În mare, ar trebui să te concentrezi pe consumul de proteine slabe, pe alimente bogate în fibre, pe cât mai puțini carbohidrați procesați, pe consumul de legume, fructe, lactate fără grăsimi și pe grăsimi sănătoase de origine vegetală (precum avocado, nuci, uleiul de rapiță sau uleiul de măsline).

Autoritățile sanitare internaționale indică o listă cu cele mai bune alimente recomandate pentru persoanele cu diabet, astfel:

Proteine

Consumul de proteine ajută la stabilizarea zahărului din sânge și te menține sătul mai mult timp. De aceea este important să adaugi o sursă de proteine slabe la fiecare masă. Printre cele mai bune surse se numără fasolea boabe, hummusul, nucile, carnea de pui, curcan, mușchi de porc fără grăsime. De asemenea, nu uita să consumi ouă și pește gras (macrou, somon, ton, sardine, hering).

Fructe și legume

Legumele cu indice glicemic scăzut sunt recomandate pentru persoanele cu diabet. Printre acestea se numără: anghinare, sparanghel, broccoli, conopidă, fasole verde, salată verde, vinete, ardei, mazăre, spanac, țelină, cartofi dulci. Dintre fructe, alege mai ales fructele de pădure, merele verzi, grepfruit, avocado, prune, căpșuni.

CITEȘTE ȘI: Semnale de ALARMĂ transmise de organism: Indicii că eşti aproape de diabet

Produse lactate

Diabeticii ar trebui să aleagă spre consum lapte și iaurt cu mai puține grăsimi. În loc de lapte integral, folosește lapte degresat. În loc de smântână, încearcă iaurt simplu cu conținut scăzut de grăsimi sau cu 0% grăsimi sau chiar brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi (brânză cottage sau de tip Făgăraș, cu 2% grăsime).

Produse din făină integrală

Cum spuneam, produsele din făină albă nu sunt indicate în diabet, ci e bine să mănânci produse din făină integrală, cum sunt pâinea integrală, pastele integrale etc.

Dacă prepari o rețetă care are pe lista de ingrediente făină albă, orez alb sau alte cereale rafinate, folosește făina integrală, orez brun sau alte făinuri integrale sau produse din cereale. De asemenea, poți folosi făină din nuci măcinate, cum ar fi făină de migdale.

 

Comentarii: