SANATATE

Ferește-te de fructele perfecte din magazine! Substanța cancerigenă cu care sunt tratate

Foto: Pinterest.com

Care este secretul merelor care arată perfect pe rafturile supermarketurilor? O substanţă cancerigenă, avertizează medicii, care spun că tot mai multe fructe de import care ajung în România sunt tratate chimic.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a explicat într-un interviu, la DcNews, că imazalilul, substanţa cu care sunt tratate multe fructe, are efecte cancerigene.

CITEŞTE ŞI: Gesturi pe care trebuie să le eviți după ce mănânci: De ce nu e bine să bei cafea, să mănânci fructe sau să te speli pe dinti

„Imazalilul e o substanţă cu efect antifungicid, care măreşte perioada de viaţă pe raft a mărului, aşa cum se întâmplă şi la citrice. La unele citrice, la lămâi, este înscripţionat faptul că au fost sau nu au fost tratate cu imazalil. Imazalilul este o substanţă cancerigenă şi poartă vina acestei creşteri a cancerului. Nu cantitatea de mere contează”, a spus Mencinicopschi.

„Copiii sunt mult mai sensibili la astfel de substanţe decât adulţii. E bine să citească etichetele şi să evite citricele sau alte fructe care sunt tratate cu această substanţă”, a adăugat profesorul.

Şi preşedintele ANPC spune că motivul pentru care merele de import nu se strică nici dacă le ţii săptămâni bune este această substanţă cancerigenă.

CITEŞTE ŞI: Citeşte înainte de a merge la cumpărături! Cum te asiguri că alegi fructele de calitate

„Dacă pe vremuri mărul proaspăt venea de la Iteşti, din Maramureş, îl găseam pe tarabă şi îl luam acasă, acum vine un măr din Polonia stropit cu imazalil. Este un fel de ceară care protejează antifungic şi dă şi un luciu specific. Atunci, dacă tot vrem şi spunem că‚ în felul ăsta ne protejăm, că se protejează numai pe ei cu imazalil, nu putrezeşte mărul lor, că pe vremea noastră mai puteai să găseşti şi un vierme în măr şi nu murea nimeni. Măcar dacă o faci fă-o perfect, cum e mărul… fă şi serviciile să fie perfecte”, a explicat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Comentarii: