SANATATE

Fii atent la culoarea pe care o are urina ta: Te ajută să previi anumite afecțiuni

carolina.com

Urina are în general culoarea galben deschis, dar dacă suferi de o afecțiune sau nu ai o dietă corespunzătoare, poate avea și alte nuanțe. Hai să vedem cauzele pentru care își schimbă culoarea și ce e de făcut.

Ce dă urinei culoarea galben pai?

Culoarea normală a urinei variază de la galben pal la chihlimbar intens – rezultatul unui pigment numit urocrom și în funcție de cât de diluată sau concentrată este urina.

Urocromul este un produs rezidual al descompunerii hemoglobinei. Hemoglobina este proteina prezentă în celulele roșii din sânge, care permite oxigenului să circule în corp. Celulele roșii din sânge sunt reînnoite în fiecare zi, astfel încât organismul trebuie să descompună celulele vechi. Urocromul rezultat din acest proces ajunge în urină, dându-i o culoare galbenă, potrivit doc.ro.

Urina galben strălucitor nu indică neapărat probleme de sănătate periculoase, dar este important să urmărești cu atenție culoarea, pentru a preveni eventualele afecțiuni.

Pigmenții și alți compuși din anumite alimente și medicamente pot schimba culoarea urinei. Sfecla, fructele de pădure și fasolea se numără printre alimentele cele mai susceptibile să afecteze culoarea. Multe medicamente eliberate fără prescripție medicală sau cu rețetă dau urinei anumite nuanțe intense, cum ar fi roșu, galben sau albastru verzui.

Culoarea urinei variază în funcție de câtă apă bei. Lichidele diluează pigmenții galbeni din urină, astfel încât cu cât bei mai multe, cu atât urina arată mai clară. Când bei mai puține, culoarea devine mai concentrată. Deshidratarea severă poate produce urinei culoarea chihlimbarului.

CITEȘTE ȘI: Când urinarea des semnalează o problemă de sănătate: Specific pentru femei și bărbați

Dar urina poate căpăta și culori care nu sunt normale, inclusiv roșu, albastru, verde, maro închis și alb tulbure. O culoare neobișnuită a urinei poate fi uneori un semn de boală. De exemplu, urina de culoare roșie până la maro este o caracteristică de identificare a porfiriei, o tulburare rară, moștenită a celulelor roșii din sânge.

Urina decolorată este adesea cauzată de medicamente, anumite alimente sau coloranți alimentari. În unele cazuri, totuși, modificările culorii urinei pot fi cauzate de probleme specifice de sănătate.

Categoriile de culori pe care le vom analiza sunt aproximative, pentru că ceea ce ție ți se pare roșu s-ar putea să arate ca portocaliu pentru altcineva.

Urina roșie sau roz

În ciuda aspectului, urina roșie nu este neapărat un semn grav. Urina roșie sau roz poate fi cauzată de:

 • Sânge. Factorii care pot cauza sângele urinar (hematurie) includ infecții ale tractului urinar, o prostată mărită, tumori canceroase și necanceroase, chisturi la rinichi, alergări pe distanțe lungi și pietre la rinichi sau la vezica urinară.
 • Alimente. Sfecla, murele și rubarba pot cauza urina roșie sau roz.
 • Medicamente. Rifampicina, un antibiotic adesea folosit pentru tratarea tuberculozei, poate transforma urina în portocaliu roșcat – la fel ca fenazopiridina (Pyridium), un medicament care ameliorează disconfortul tractului urinar și laxativele care conțin senna.

Urina portocalie

Urina portocalie poate rezulta din:

 • Medicamente. Medicamentele care pot transforma urina portocalie includ medicamentul antiinflamator sulfasalazina (Azulfidine); fenazopiridină (Pyridium); unele laxative; și anumite medicamente pentru chimioterapie.
 • Condiții medicale. În unele cazuri, urina portocalie poate indica o problemă cu ficatul sau căile biliare, mai ales dacă ai și scaune de culoare deschisă. Deshidratarea, care poate concentra urina și o face mult mai închisă la culoare, poate face urina să pară portocalie.

Urina albastră sau verde

Urina albastră sau verde poate fi cauzată de:

 • Coloranți. Unii coloranți alimentari viu colorați pot provoca urină verde. Coloranții utilizați pentru unele teste ale funcției rinichilor și vezicii urinare pot transforma urina în albastru.
 • Medicamente. Mai multe medicamente produc urină albastră sau verde, inclusiv amitriptilina, indometacin (Indocin, Tivorbex) și propofol (Diprivan).
 • Condiții medicale. Hipercalcemia benignă familială, o tulburare moștenită rară, este uneori numită sindromul de scutec albastru, deoarece copiii cu această tulburare au urină albastră. Urina verde apare uneori în timpul infecțiilor tractului urinar cauzate de bacteriile pseudomonas.

Urina maro închis

Urina maro poate rezulta din:

 • Alimente. Consumul de cantități mari de fasole, rubarbă sau aloe poate provoca urină maro închis.
 • Medicamente. O serie de medicamente pot colora închis urina, inclusiv medicamentele antimalarice clorochina și primachina, antibioticele metronidazol (Flagyl) și nitrofurantoina (Furadantin), laxative care conțin cascara sau senna și metocarbamol – un relaxant muscular.
 • Condiții medicale. Unele afecțiuni ale ficatului și rinichilor și unele infecții ale tractului urinar pot transforma urina în maro închis.
 • Exerciții extreme. Leziunile musculare cauzate de exerciții fizice extreme pot duce la leziuni ale rinichilor.

Urina tulbure

Infecțiile tractului urinar și pietrele la rinichi pot face ca urina să pară tulbure.

Factori de risc

Schimbarea culorii urinei care nu este rezultatul alimentelor sau medicamentelor ar putea fi cauzată de o afecțiune. Factorii care cresc riscul de afecțiuni medicale care pot afecta culoarea urinei includ:

 • Vârsta. Tumorile vezicii urinare și rinichilor, care pot provoca sânge în urină, sunt mai frecvente la persoanele în vârstă. Bărbații peste 50 de ani au ocazional sânge urinar din cauza unei glande prostate mărite.
 • Istoricul de familie. Un istoric familial de boală renală sau pietre la rinichi face mai probabil să dezvolți aceste probleme. Ambele pot provoca sânge în urină.
 • Exercițiu intens. Alegătorii de anduranță sunt cei mai expuși riscului, dar oricine face sport intens poate avea sângerare urinară la un moment dat.

CITEȘTE ȘI: Importanţa analizelor de urină: Cât de des trebuie făcute şi ce indică

Când ar trebui să vezi un medic

Solicită imediat asistență medicală dacă observi:

 • Sânge vizibil în urină. Urina cu sânge este frecventă în infecțiile tractului urinar și pietrele la rinichi. Aceste probleme provoacă de obicei durere. Sângerarea nedureroasă ar putea semnala o problemă mai gravă, cum ar fi cancerul.
 • Urină maro închis sau portocalie. Dacă urina este închisă la culoare sau portocalie – în special dacă ai și scaune deschise la culoare și pielea și ochii galbeni – ficatul tău ar putea să funcționeze defectuos.

Multe dintre modificările culorii urinei sunt temporare sau reversibile în urma unei modificări a dietei sau a medicamentelor. Majoritatea schimbărilor sunt inofensive.

Cere asistență medicală ori de câte ori deshidratarea este cauzată de boală sau dacă persoana afectată nu este în măsură să bea lichide. Acest lucru este deosebit de important dacă nu există o explicație pentru deshidratare. Deshidratarea poate fi periculoasă pentru oricine, dar mai ales pentru copiii mici sau adulții mai în vârstă.

Unele afecțiuni care schimbă culoarea urinei sunt rare, dar grave. O tumoare la nivelul tractului urinar este un exemplu de cauză rară care necesită un diagnostic urgent.

Consultarea unui medic este de asemenea importantă dacă orice modificări durează mai mult de 2 sau 3 zile sau însoțesc alte simptome care te îngrijorează.

Comentarii: