REVIEW

Fii în siguranță în vacanță, cu aceste sfaturi de la CIA – Cum să gândești ca un spion și să eviți pericolul

Turiștii trebuie să se asigure că nu ies în evidență în mulțime și nu devin o țintă pentru hoți, teroriști sau răpitori. Agenții Agenției Centrale de Informații (CIA) aflați în misiune peste hotare numesc acest lucru „a fi omul gri”, care se amestecă și nu alertează lumea asupra cetățeniei lor și bagajelor presupuse.

CIA face publice aceste sfaturi – sau „travel tradecraft”, în limbaj de spionaj – ca parte a efortului său continuu de a demistifica activitatea sa de asistență pentru publicul american, potrivit purtătorului de cuvânt al agenției, Walter Trosin.

Iată cum să gândești ca un spion pe teren în străinătate, potrivit USA Today:

Obiectivul 1: Să ajungem acolo

– Sfat CIA: Faceți o copie pe hârtie și una digitală a pașaportului dumneavoastră. În timp ce călătoriți în străinătate, acesta ar putea fi literalmente biletul dvs. de întoarcere acasă dacă apar probleme. Dacă recepționerul unui hotel vă cere să vă rețină pașaportul, vedeți dacă acceptă copia pe hârtie. Dacă tot sunteți aici, notați câteva numere de telefon importante pe copia pe hârtie, inclusiv contactele de urgență și ambasada locală, pentru orice eventualitate.

Trimiteți-vă prin e-mail copia digitală în cazul în care telefonul dvs. dispare împreună cu pașaportul.

– Sfatul CIA: Înregistrați-vă la ambasada dumneavoastră. Gândește-te la asta ca la stabilirea de comunicații cu baza ta de origine. Acest lucru permite personalului ambasadei să vă contacteze dacă există o urgență sau o criză în desfășurare.

CITEȘTE ȘI: Boala care apare des în vacanță: Cum o poți trata dacă nu poți ajunge la medic

– Sfat CIA: Învățați limbajul local. Luați cu dumneavoastră un ghid de buzunar sau o aplicație pentru telefon, astfel încât să puteți prelua cuvinte și fraze cheie.

Printre cuvintele esențiale se numără „mulțumesc”, „vă rog”, „bună ziua”, „la revedere”, „da/nu”, „ajutor”, „baie” și „poliție”. În cel mai rău caz, strigarea „fără bani” vă ajută dacă credeți că s-ar putea să fiți jefuit, iar „medic” și „spital” dacă cineva este rănit.

– Sfat CIA: cunoașteți-vă destinația. Nu vă documentați doar din cărțile de călătorie, ci încercați să vă faceți o idee despre locul respectiv și despre problemele geopolitice care se joacă acolo. CIA World Factbook este foarte util și este disponibil publicului pentru informații de bază. De asemenea, echipa World Factbook a CIA a creat note informative speciale de călătorie pentru multe țări.

Consultați recomandările de călătorie ale Departamentului de Stat pentru destinația dumneavoastră, deși acestea tind adesea să fie prea înfricoșătoare și alarmiste.

– Sfatul CIA: Cercetați transportul local. La sosire, întrebați un funcționar de la aeroport sau un consilier de călătorie cât ar trebui să vă coste să luați un autobuz public sau un taxi până la hotel. Verificați și site-urile online. Asigurați-vă că negociați prețul taxiului înainte de a vă încărca bagajele și de a intra în hotel. Folosiți doar taxiurile de la coada oficială – sau serviciile de ride-hailing din aplicațiile oficiale – care sunt marcate clar și care au un aparat de taxare funcțional și actul de identitate al șoferului afișat în interior.

Întrebați din timp dacă acceptă carduri de credit sau valută. Chiar mai bine, faceți provizii de monedă locală, de preferință la un bancomat unde puteți folosi un card de credit care vă oferă un curs mai bun decât la schimbătorii de bani de la aeroport.

Țineți toate bagajele aproape. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vă deplasați la și de la hotel. Gențile pot dispărea la caruselul de bagaje, la stația de taxi, în holul hotelului sau în orice alt loc.

Obiectivul doi: Instalarea

– Sfat CIA: Cunoașteți și ruta de evacuare din camera de hotel. Familiarizați-vă cu planurile de evacuare de urgență. Și faceți o trecere în revistă pentru a determina câte uși există între camera dvs. și cea mai apropiată scară. Ai putea să o găsești pe întuneric? În timp ce vă țineți respirația în fum?

– Sfat CIA: Folosiți liftul, cu excepția cazului în care este o urgență. Utilizarea scărilor poate fi excelentă pentru exerciții fizice, dar crimele au loc frecvent în scările izolate.

– Sfat CIA: Încercați să rezervați o cameră la un etaj intermediar. Faptul că vă aflați la parter vă poate face vulnerabil la spargeri, dar personalul de intervenție în caz de urgență din multe țări nu este echipat pentru a ajunge mai sus de câteva etaje de la sol.

Dacă vă aflați într-o localitate deosebit de zbuciumată, luați în considerare o cameră în partea din spate a hotelului, dacă vă faceți griji cu privire la mașini capcană sau atacuri teroriste. Și să știți că, în unele zone fierbinți, infractorii vor viza restaurantele hotelului și alte locuri unde se adună turiștii.

– Sfat CIA: Închideți totul. Încuietorile automate de la ușile camerelor de hotel pot fi adesea forțate, iar lanțurile pot fi tăiate. Folosiți zăvorul dacă există unul. Mai bine, investiți într-un opritor de ușă din cauciuc ieftin și ușor de transportat; funcționează uimitor de bine.

– Sfat CIA: Feriți-vă de bătăile nesolicitate la ușă. Nu deschideți ușa camerei de hotel decât dacă știți sau puteți verifica cine se află de cealaltă parte. Feriți-vă în special de livrările speciale nesolicitate, de apelurile de întreținere, de serviciul de întoarcere sau de room service. Nu vă sfiiți să sunați la recepție pentru a confirma.

Obiectivul trei: Ieșirea în oraș

– Sfat CIA: Închideți totul. Fie că închiriați o mașină sau luați un taxi, încuiați ușile și țineți geamurile ridicate dacă simțiți vreun pericol – sau aglomerație. Spărgătorii de mașini și hoții de mașini și hoții de buzunare profită adesea de greșeli simple, cum ar fi o ușă sau un geam deschis.

Atunci când folosiți Uber, Lyft și multe alte aplicații de transport de persoane, asigurați-vă că vă urcați în mașina corectă. Dacă ceva vi se pare în neregulă, nu vă urcați.

– Sfatul CIA: Rămâneți în alertă. Ofițerii CIA sunt antrenați să fie foarte atenți la mediul înconjurător pentru a menține în permanență conștientizarea situației. Folosiți toate cele cinci simțuri pentru a fi atenți la ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră și nu numai că veți depista semnele revelatoare dacă ceva nu este în regulă, dar veți reține mai mult din atmosfera unică a destinației.

Nu trebuie să stați întotdeauna cu spatele la perete ca Jason Bourne, dar să puteți vedea intrările – și să cunoașteți ieșirile – este important dacă trebuie să ieșiți repede.

– Sfatul CIA: Fiți atenți când consumați băuturi pentru adulți. Spionii ar putea consuma martini în filme, dar alcoolul afectează vigilența și judecata și vă poate pune în pericol, mai ales într-o țară necunoscută. Aflați obiceiurile și restricțiile locale privind consumul de alcool și respectați-le îndeaproape.

Asigurați-vă că puteți vedea cum vi se toarnă băuturile și cum vi se transportă pentru a vă asigura că nimeni nu adaugă substanțe intoxicante. Evitați să folosiți sau să cumpărați droguri recreaționale, chiar dacă localnicii insistă că sunt sigure și legale.

CITEȘTE ȘI: Cum să ai o vacanță fără griji: Trusa de prim ajutor pe care trebuie să o ai cu tine

– Sfatul CIA: Mergeți pe jos. Comportamentul dvs. încrezător pe stradă este adesea cel mai bun factor de descurajare împotriva infractorilor. Fiți bărbatul sau femeia gri și nu veți părea o țintă ușoară. Nu atrageți atenția părând confuz, pierdut sau distras. Evitați să răsfoiți hărți și aplicații de telefon în zonele aglomerate. Și nu fiți strident. Afișarea ceasurilor extravagante și a altor obiecte personale sau a banilor lichizi va atrage hoții și oportuniștii.

– Sfat CIA: Planificați-vă traseul și redirecționați-vă dacă este necesar. Fie că vă deplasați pe jos, cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun sau private, pregătiți-vă din timp. Informați-vă asupra zonelor potențial periculoase din oraș, astfel încât să le puteți evita. Nu vă plimbați singur pe timp de noapte, rămâneți în zone bine iluminate și nu prea izolate dacă puteți și cunoașteți numărul de telefon al autorităților locale pentru orice eventualitate. Evitați agitația din mulțime, deoarece aceasta ar putea însemna o escaladare a pericolului sau chiar o distragere a atenției menită să ajute pe cineva să vă vizeze.

Aveți la îndemână un fluier de urgență pentru a-i speria pe potențialii agresori.

Comentarii: