NUTRITIE SANATATE

Fructele care previn cancerul. Bogate în vitamine, te păzesc și de virusuri

Foto: Pinterest.com

Rodia a fost utilizată de mii de ani ca medicament, astăzi fiindu-i recunoscute beneficiile asupra sănătății. Datorită aportului bogat de vitamine și antioxidanți, este recomandat să includem rodia în dieta noastră de zi cu zi. Fructul conține complexul de vitamine B (B3, B5, B6, B2, B1), vitaminele E, C, minerale, mangan, seleniu și acid folic. De asemenea, rodia are efecte anticancerigene și antivirale.

Rodia este bogată în polifenoli, în special taninuri și flavonoide. Aceasta are și un conținut ridicat de vitamina C, un singur fruct asigurând peste 40% din necesarul zilnic. De aceea, mai ales iarna când organismul este expus la tot felul de viruși și bacterii, este bine să-ți faci un obicei din a consuma regulat rodie.

Iată beneficiile pentru sănătate:

Conține niveluri ridicate de antioxidanți

Sucul de rodie conține niveluri mai ridicate de antioxidanți decât majoritatea altor sucuri de fructe. De asemenea, are de trei ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu și ceaiul verde. Antioxidanții din sucul de rodie pot ajuta la îndepărtarea radicalilor liberi, protejează celulele împotriva daunelor și reduc inflamația, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Nu trebuie să-ţi lipsească de pe masă: Alimentele care reduc riscul de cancer şi diabet

Stimularea imunității

Contribuie la stimularea imunității, fiind bogată în vitamina C. Sucul unei singure rodii are mai mult de 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C poate fi defalcată atunci când este pasteurizată, deci optați pentru sucul de rodie sau proaspete de rodie pentru a obține cea mai mare parte a nutrienților.

Protecția împotriva bolii Alzheimer

Antioxidanții din suc și concentrația lor ridicată se crede că blochează progresul bolii Alzheimer și protejează memoria.

Îmbunătățește digestia

Sucul de rodii poate reduce inflamația în intestin și poate îmbunătăți digestia. Poate fi benefică pentru persoanele cu boală Crohn, colită ulcerativă și alte boli inflamatorii intestinale. Mai mult, o rodie conține o treime din doza zilnică necesară de fibre.

Puternic antiinflamator

Sucul de rodii este un puternic antiinflamator datorită concentrației sale ridicate de antioxidanți. Aceasta poate ajuta la reducerea inflamaţiei pe tot corpul și pentru a preveni oxidativ de stres și de daune.
Studiile au arătat că sucul și extractul de rodie au efecte benefice și în cazul persoanelor bolnave de osteoartrită, artrită reumatoidă și osteoporoză.

Aport important de minerale și antioxidanți

Fructul de rodie conține un aport important de minerale și antioxidanți care îmbunătățesc circulația sângelui și previn bolile de inimă. Antioxidanții precum polifenoli, tanini și antocianini, care se regăsesc în sucul de rodie sunt esențiali pentru buna funcționare a inimii. Sunt studii care susțin că un consum zilnic de suc de rodie este posibil să fie de ajutor la scăderea tensiunii arteriale sistolice.

Diabetul zaharat

Rodia a fost folosită în mod tradițional ca un remediu pentru diabet în Orientul Mijlociu și India. În timp ce multe sunt încă necunoscute despre efectele rodiei asupra diabetului zaharat, aceasta poate ajuta la scăderea rezistenței la insulină și scăderea glicemiei.

Previne anemia

Pentru că este o sursă naturală de vitamine și minerale, îmbunătățește circulația sângelui și contribuie la un tonus cât mai bun. Rodia, ingredient minune în cosmetică. Explicația constă în faptul că rodia are proprietăți antioxidante care sunt benefice pentru menținerea frumuseții tenului. De asemenea, este utilizată pentru reducerea pistruilor și a petelor pigmentare.

CITEȘTE ȘI: Trucurile care te ajută să cureţi sau să descojeşti fructele preferate

Ajută la prevenirea cancerului de prostată

Sunt și studii care susțin că un consum regulat de rodie ar ajuta la prevenirea cancerului de prostată. Cu toate acestea, pentru acest lucru încă mai sunt necesare cercetări.

Contraindicații

Atenție! Rodia este un aliment care poate intra în alimentația copiilor, însă cu o anumită prudență, mai exact este indicat bebelușilor care au deja un anișor de viață.

Comentarii: