SANATATE

Fructele de ienupăr, adevărate medicamente naturale. De ce este recomandată o cură în sezonul rece

cancan.ro

Arborele de ienupăr, Juniperus communis, este un arbust veșnic verde care crește în multe părți ale lumii, inclusiv în America de Nord, Europa și Asia. Produce fructe sub formă de boabe albastre, foarte aromate, despre care cercetările actuale arată că au numeroase beneficii pentru sănătate, care de altfel au trecut proba timpului, fiind folosite in medicina traditionala cu succes.

Cura cu fructe de ienupăr, recomandată în sezonul rece

În scop medicinal, de la ienupăr, se folosesc fructele mature (Fructus Juniperi sau Baccae Juniperi) recoltate începând cu luna octombrie. Fructele de ienupăr furnizează vitamine și o serie de compuși vegetali pretiosi. La fel ca majoritatea altor fructe de pădure, fructele de ienupăr sunt o sursă bogată de vitamina C. Vitamina C este esențială pentru susținerea sistemului imunitar, mai ales în această perioadă a anului când imunitatea este pusă la încercare, sinteza colagenului și buna funcționare a vaselor sangvine. De asemenea, acționează ca un puternic antioxidant, protejând celulele de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, potrivit doc.ro.

În fructele de ienupăr se găsesc și flavonoizi și uleiuri volatile. Acestea din urmă au în compoziție substanțe care au proprietăți antiinflamatorii, anticanceroase, antioxidante și antibacteriene. O cură cu boabe de ienupăr protejează organismul de numeroase afecțiuni cronice, printre care bolile cardiace și neurodegenerative, susțin specialiștii. Specialistii in fitoterapie propun pe lângă siropuri, tincturi sau extracte și cure de fructe ca atare, ce se găsesc de regulă ambalate, în magazinele naturiste și chiar au un gust plăcut, deși destul de puternic. Se începe cu patru fructe în prima zi, preferabil după micul dejun, apoi se crește treptat cantitatea, cu câte o boabă pe zi, până când se ajunge la 15 boabe. Apoi, se va scădea zilnic tot cu câte o boabă până se ajunge din nou la patru fructe de ienupăr.

CITEȘTE ȘI: Elimină nisipul de la rinichi înainte de a fi nevoie de operație! Plantele care curăță rinichii

Fructele de ienupăr au proprietăți antidiabetice

Fructele de ienupăr au fost utilizate în medicina tradițională în gestionarea diabetului, iar studiile recente confirmă faptul că pot avea proprietăți antidiabetice. Oamenii de știință spun că suplimentarea cu extract de fructe de ienupăr reglează secreția de insulină și normalizează glicemia și poate avea ca efect creșterea colesterolul HDL („bun”). Cercetătorii cred că aceste efecte antidiabetice pe care le au fructele de ienupăr se datorează concentrației mari de antioxidanți care se găsesc în compoziția lor.

Ca adjuvant în diabet, se recomandă curele cu infuzie de ienupăr, din care se consumă până la un litru de ceai pe zi, în mai multe reprize. Tratamentul trebuie urmat 21 de zile, după care se face o pauză de 18 zile. După acest interval, cura cu infuzie de ienupăr se poate relua. Ca să prepari infuzia, ai nevoie de: două lingurițe de fructe zdrobite și 250 ml apă. Acestea se fierb 5 minut, după care se strecoară.

Scad hipertensiunea arterială

Fructele de ienupăr au proprietatea de a crește nivelul de colesterol HDL („bun”) și de a reduce nivelul ridicat de trigliceride, precum și de a diminua nivelul colesterolului total și a celui LDL („rău”). În urma unui studiu, oamenii de știință au demonstrat că tratamentul cu extract de boabe de ienupăr reduce nivelul de colesterol total și nivelul trigliceridelor cu 57%, respectiv, 37%4. Pentru reducerea tensiunii, se recomandă cura cu boabe de ienupăr. Este bine să se urmeze patru-șase cure cu boabe de ienupăr pe an, la o distanță de cel puțin 21 de zile una de cealaltă.

Remediu util contra candidozei vaginale

Studiile efectuate pe animale arată că fructele de ienupăr au proprietăți antibacteriene și antifungice puternice. Acestea sunt atribuite compușilor din uleiul volatil. Într-un studiu din 20155, oamenii de știință au descoperit că uleiul esențial de fructe de ienupăr are efecte antibacteriene și antifungice împotriva a 16 specii de bacterii, ciuperci (Candida albicans) și dermatofite, un tip de ciupercă care crește pe piele, provocând boli precum dermatoza. Un alt studiu arată că uleiul esențial de fructe de ienupăr inhibă semnificativ activitatea a trei bacterii care pot provoca infecții grave la om. Acestea sunt Mycobacterium gordonae, Mycobacterium intracellulare și Mycobacterium avium.

CITEȘTE ȘI: Plantele minune pentru sănătate: Ţin depresia la distanţă

Extractul din fructe de pădure poate avea și efect antibacterian împotriva multor bacterii, inclusiv Campylobacter jejuni, care cauzează, în special, intoxicații alimentare, și Staphylococcus aureus, o bacterie care poate provoca infecții ale pielii, plămânilor și oaselor. Împotriva candidozei se administrează uleiul volatil de ienupăr, câte 5 picături de două ori pe zi, în cure de 14 zile, urmate de o pauză de 14 zile. Uleiul volatil de ienupăr se găsește la orice magazin naturist.

Înainte de a urma un tratament naturist cu fructe de ienupăr, este foarte important să consulți medicul, mai ales ca se recomanda cu precauție pentru persoanele care suferă de afecțiuni gastrointestinale, din cauza compușilor volatili ce pot irita mucoasa gastrica.

Comentarii: