NUTRITIE SANATATE

Fructul care crește sensibilitatea corpului la insulină

Fructul care crește sensibilitatea corpului la insulină. Cireșele sunt o sursă excelentă de potasiu și fibre, printre alte vitamine și minerale.  Bogate în potasiu și fibre și relativ sărace în carbohidrați, acestea sunt mai puțin susceptibile de a provoca o creștere a nivelului de zahăr din sânge decât alte dulciuri.

Fructul care crește sensibilitatea corpului la insulină – Cireșe

Există mai multe beneficii potențiale pe care consumul de cireșe le poate oferi persoanelor cu diabet, printre care:

Controlul glicemiei

Aproximativ o cană de cireșe fără sâmburi (sau 154 de grame) conține 3,23 grame de fibre. Cercetările arată că fibrele pot ajuta la scăderea nivelului glicemiei în repaus și a nivelului A1C la persoanele cu diabet de tip 2. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că fibrele pot ajuta la controlul nivelului glicemiei prin încetinirea absorbției carbohidraților după masă, încetinind timpul necesar pentru golirea stomacului.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă dacă înghiți un sâmbure de cireșe: Te poți otrăvi cu cianură de hidrogen?

Scăderea nivelului de A1C

O analiză din 2018 a 29 de studii efectuate pe oameni a constatat că consumul de cireșe a redus nivelul de A1C la unele femei cu diabet. Este important de menționat că aceste studii au inclus consumul de cireșe crude, precum și suc de cireșe, pudră de cireșe, concentrat de cireșe și capsule de cireșe, iar cantitatea de cireșe servită participanților a variat între echivalentul a 2-6 căni de fructe crude pe zi.

Consumul unei cantități atât de mari de cireșe pe zi poate avea efecte adverse asupra nivelului de zahăr din sânge. În cele din urmă, deoarece au existat neconcordanțe între rezultatele studiilor incluse, sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține aceste afirmații.

Îmbunătățește sensibilitatea la insulină

Cireșele sunt, de asemenea, bogate într-un tip de flavonoide numite antocianine. Un articol din 2017 sugerează că consumul de alimente bogate în antocianine poate ajuta la gestionarea diabetului prin creșterea sensibilității la insulină. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest potențial beneficiu.

Nu există o formulă universală pentru a determina cât de mult pot crește cireșele glicemia. Acest impact va varia de la o persoană la alta și chiar de la o masă la alta.

Factorii care pot afecta cât de mult sau cât de puțin pot crește cireșele glicemia includ mărimea porției și alte componente ale alimentelor. În general, cireșele sunt mai puțin susceptibile de a crește nivelul zahărului din sânge decât alte tipuri de carbohidrați, datorită indicelui glicemic mai scăzut și conținutului de fibre.

Indicele glicemic al cireșelor

Cireșele au un indice glicemic (IG) relativ scăzut, de 25. IG este un sistem de evaluare util care clasifică alimentele care conțin carbohidrați în funcție de cât de repede un aliment crește nivelul zahărului din sânge. Acesta poate fi un instrument util pentru planurile strategice de masă pentru diabetici.

Alimentele cu IG scăzut, inclusiv cireșele, portocalele, legumele verzi și fasolea, au un efect de încetinire a nivelului de zahăr din sânge.

Este important de reținut că, deși numărarea carbohidraților este strategia principală pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge, indicele glicemic poate fi un instrument util atunci când este utilizat în combinație cu aceasta.

Sfaturi pentru consumul de cireșe în cazul diabetului

Dar, datorită sezonului de creștere scurt, poate fi dificil să găsești fructe proaspete pe tot parcursul anului. Mai jos sunt câteva sfaturi despre cum să te bucuri de fructe, evitând în același timp creșterea nivelului de zahăr din sânge:

Prioritizează consumul de cireșe crude în timpul sezonului (de obicei în plină vară). Consumul fructelor crude vă va ajuta să obțineți beneficii nutriționale maxime din alimente, fără a crește nivelul zahărului din sânge.

Luați în considerare adăugarea unei surse de proteine și grăsimi (cum ar fi nuci sau brânză) la masă sau gustare pentru a reduce efectele pe care consumul de fructe le poate avea asupra nivelului zahărului din sânge.

Când nu găsiți cireșe crude, căutați varietăți uscate sau conservate care nu conțin zahăr adăugat.

CITEȘTE ȘI: Ce efect au cireșele asupra inimii

Alte fructe pe care le puteți consuma dacă aveți diabet

Există multe fructe pe care le puteți consuma dacă aveți diabet.

Aceste alimente pot fi o sursă excelentă de carbohidrați, fibre, vitamine și minerale. Ca întotdeauna, este important să luați în considerare porțiile și planificarea meselor atunci când consumați fructe dacă aveți diabet.

Exemple de fructe suplimentare pe care le puteți include în dieta dvs. includ:

  • Mere
  • Avocado
  • Banane
  • Fructe de pădure
  • Pepene galben
  • Grapefruit
  • Struguri
  • Kiwi
  • Mango
  • Piersici
  • Pere
  • Ananas
  • Prune
  • Pepene verde

Comentarii: