NUTRITIE SANATATE

Fructul care încetinește îmbătrânirea creierului: Îmbunătățesc viteza de reacție, învățarea și memoria pe termen lung

onceuponachef.com

Fructul care încetinește îmbătrânirea creierului: Îmbunătățesc viteza de reacție, învățarea și memoria pe termen lung. Afinele sunt considerate pe scară largă un superaliment. Fructele sunt bogate în vitamine, nutrienți și antioxidanți esențiali care susțin sănătatea și bunăstarea generală, ceea ce le face un adaos excelent la o dietă echilibrată. Profilul nutrițional este impresionant, o cană furnizând 25% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C.

În plus, afinele pot ajuta la reducerea stresului oxidativ dăunător și la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi.

„Antioxidanții creează o barieră sau un scut în jurul celulei pentru a o proteja de deteriorare”, explică Julia Zumpano, dieteticiană autorizată la Cleveland Clinic. Principalul tip de antioxidant găsit în afine, antocianina, este responsabil pentru nuanța lor albastră intensă și pentru multe dintre cele mai semnificative beneficii pentru sănătate. Un studiu publicat în Nutrients a descoperit că antocianinele pot regla tensiunea arterială și există dovezi semnificative că acestea pot reduce riscul de a dezvolta boli de inimă.

CITEȘTE ȘI: Fructul de care creierul tău are mare nevoie: Îmbunătățește considerabil memoria, atenția și starea de spirit

Cum schimbă afinele modul în care îmbătrâniți?

Acum, ar putea exista un alt motiv pentru a adăuga umilele afine pe lista de cumpărături: acestea pot avea un efect pozitiv asupra sănătății creierului, potrivit unui studiu din 2022 publicat în revista Nutrients.

Studiul a constatat că, în decurs de 12 săptămâni, participanții care au consumat zilnic o jumătate de cană de afine au înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește „viteza de reacție, învățarea și memoria pe termen lung”.

Acest lucru poate fi un motiv suficient pentru a crește consumul de afine, indiferent dacă sunteți interesat să vă îmbunătățiți funcțiile cognitive prin mijloace naturale sau doriți doar să urmați vechiul proverb „ești ceea ce mănânci”.

Cum susțin afinele sănătatea creierului

„Există dovezi epidemiologice care sugerează că persoanele care consumă regulat căpșuni sau afine au o rată mai lentă de declin cognitiv pe măsură ce îmbătrânesc”, a declarat Robert Krikorian, care a condus studiul Universității din Cincinnati pe această temă, pentru Fundația de Cercetare Alzheimer de la Centrul Fisher.

Informațiile au arătat că flavonoidele din afine pot neutraliza radicalii liberi responsabili de deteriorarea celulelor. Dacă nu sunt controlate, acest tip de deteriorare poate contribui la declinul cognitiv legat de vârstă și poate crește riscul de afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Ceea ce face flavonoidele deosebit de puternice este capacitatea lor de a traversa bariera hematoencefalică și de a susține în mod activ funcția cognitivă. Odată ajunse în creier, ele pot contribui la reducerea efectelor radicalilor liberi și a inflamației.

Ambele sunt legate de probleme comune de sănătate ale creierului, cum ar fi pierderea memoriei și procesarea mai lentă a informațiilor. Unele studii arată chiar că dietele bogate în flavonoide sunt legate de îmbunătățirea memoriei, a capacității de învățare și a funcției cerebrale generale pe măsură ce îmbătrânim.

Ce legătură are fibrele cu toate acestea?

O cană de afine conține cel puțin 4 grame de fibre, iar între intestin și creier există o legătură puternică. De fapt, potrivit psihologului Dr. Margo Green, „este cea mai bună legătură între minte și corp”. Ea explică faptul că intestinul nu servește doar ca centru digestiv al corpului, ci transmite și mesaje creierului pentru a menține funcționarea generală. Când intestinul este în stare bună, acesta susține nervul vag, principala conexiune prin care comunică cu creierul.

CITEȘTE ȘI: Ce fructe poți consuma înainte de culcare: Sunt sănătoase și au puține calorii

Creșterea aportului de fibre este o modalitate eficientă de a menține funcționarea intestinului. Cu cât intestinul este mai puternic, cu atât comunicarea este mai eficientă și microbiomul mai sănătos.

Când microbiomul este în stare bună, produce postbiotice vitale în timpul procesului digestiv, care minimizează inflamația creierului. De asemenea, susține producția de serotonină, care favorizează un somn mai bun — un alt factor cheie în protejarea sănătății creierului pe tot parcursul vieții.

În același timp, consumul de afine poate fi benefic și pentru sănătatea pielii, deoarece un intestin sănătos poate ajuta la controlul unei serie de afecțiuni ale pielii.

Comentarii: