SANATATE

Glicemia scade sau crește odată cu gripa și răceala: Ce spun medicii

Foto: Pinterest.com

Glicemia scade sau crește odată cu gripa și răceala: Ce spun medicii. Răcelile și gripa nu sunt distractive și pot fi și mai grave dacă aveți diabet de tip 1 sau de tip 2. Infecțiile, deshidratarea și zahărul din unele medicamente pot face dificilă gestionarea zahărului din sânge.

Puteți lua măsuri pentru a preveni aceste probleme și a rămâne sănătoși.

De ce îmi crește glicemia?

Când ești răcit, corpul tău trimite hormoni pentru a combate infecția. Dezavantajul: Acest lucru face mai dificilă utilizarea corectă a insulinei, iar nivelul zahărului din sânge poate crește.

Dacă aveți diabet de tip 1 și nivelul zahărului din sânge devine dificil de controlat, poate duce la probleme precum cetoacidoza. Aceasta este o acumulare de prea mult acid în sânge și poate pune viața în pericol.

CITEȘTE ȘI: Cele mai nocive trei produse pentru diabetici: Cresc glicemia foarte mult

Dacă aveți diabet de tip 2, în special dacă sunteți mai în vârstă, glicemia foarte ridicată poate duce la o afecțiune gravă numită comă diabetică.

Evitarea răcelilor și a gripei

Asigurați-vă că dvs. și membrii familiei dvs. vă spălați pe mâini în mod regulat. Nu există vaccin pentru răceala comună, dar cel mai bine este să vă faceți vaccinul antigripal în fiecare an. CDC recomandă acest lucru pentru toate persoanele de la 6 luni în sus, deci dacă aveți un copil cu diabet, asigurați-vă că este și el vaccinat.

Vaccinul antigripal poate preveni multe tipuri de gripă sau poate împiedica virușii gripali să vă îmbolnăvească la fel de mult. Septembrie poate fi cea mai bună lună pentru a obține acest vaccin, deoarece vă protejează timp de aproximativ 6 luni. Dar puteți obține un vaccin antigripal în orice moment în timpul sezonului gripal.

Ce trebuie să știți despre medicamentele pentru răceală și gripă

Principala problemă pentru persoanele cu diabet este că unele medicamente pentru răceală și gripă, cum ar fi siropurile pentru tuse sau medicamentele lichide, conțin zahăr. Citiți cu atenție eticheta cu ingrediente. Cereți medicului dumneavoastră sau farmacistului să vă recomande medicamente fără prescripție medicală care sunt sigure pentru dumneavoastră. Păstrați numele acestor produse la îndemână pentru referințe viitoare.

Dacă aveți tensiunea arterială ridicată, evitați orice medicamente pentru răceală care conțin decongestionante, care o pot crește și mai mult.

Nu dați medicamente pentru răceală și gripă unui copil sub 2 ani, indiferent dacă are sau nu diabet, din cauza riscului de efecte secundare grave.

Toată lumea se îmbolnăvește uneori de răceală sau gripă. Medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau educatorul în diabet vă pot ajuta să vă pregătiți. Aceștia vă vor recomanda probabil să faceți următoarele, pe lângă lucrurile obișnuite, cum ar fi să nu mergeți la serviciu, la școală sau la grădiniță dacă sunteți prea bolnav pentru a merge.

Verificați nivelul zahărului din sânge la fiecare 4 ore sau ori de câte ori vă recomandă medicul dumneavoastră. Dacă nivelurile dvs. nu sunt aproape de obiectivul dvs., este posibil să trebuiască să vă schimbați planul de gestionare a diabetului. Medicul dumneavoastră vă poate spune să utilizați mai multă insulină dacă nivelul zahărului din sânge este prea ridicat.

Testați pentru cetone dacă nivelul zahărului din sânge este mai mare de 240 miligrame pe decilitru (mg/dL), recomandă actualno.com.

Luați-vă temperatura în mod regulat

Este posibil să nu vă fie foame când vă îmbolnăviți prima dată, dar este important să încercați să mâncați ceva oricum. Dacă nu mâncați, glicemia dumneavoastră poate scădea prea mult.

Puteți mânca alimente din dieta dvs. obișnuită. Dacă aveți febră, vărsături sau diaree, beți 1 cană de lichid în fiecare oră în care sunteți treaz. Apa și bulionul sunt alegeri bune. Puteți sorbi lichidul dacă doriți – nu trebuie să îl beți pe tot odată. Important este să nu vă deshidratați.

Dacă glicemia dumneavoastră este prea ridicată, beți lichide precum apă, ceai sau sirop de ghimbir fără zahăr. Dacă este prea scăzută, încercați ceva care are aproximativ 15 grame de carbohidrați. Sorbiți o jumătate de cană de suc de mere și un sfert de cană de suc de struguri. Verificați întotdeauna ce mâncați sau beți în raport cu dieta dvs. obișnuită pentru diabet pentru a vă asigura că aceste alimente și băuturi sunt permise în situația dvs.

Încercați să mâncați 35-50 de grame de carbohidrați la fiecare 3 sau 4 ore. Dacă nu puteți mânca alimente solide, încercați supa limpede, băuturile răcoritoare simple și supa de mere neîndulcită.

Continuați să luați insulină sau alte medicamente pentru diabet, cu excepția cazului în care medicul vă spune să nu o faceți.

CITEȘTE ȘI: Atenție la pierderea mirosului: Poate semnala boli grave cum sunt Alzheimer sau diabet

Când să vă sunați medicul

Dacă tu sau copilul tău aveți diabet, precum și ceea ce crezi că ar putea fi gripă, sună imediat medicul pentru a putea începe tratamentul pentru a preveni complicațiile grave.

Pentru adulți, apelați la medic dacă simptomele sunt foarte grave, durează de mai multe zile sau dacă aveți febră care nu dispare. De asemenea, trebuie să apelați la medic dacă:

  • Nivelul zahărului din sânge rămâne mai mare de 180 miligrame pe decilitru (mg/dL).
  • Nivelul dvs. de zahăr din sânge rămâne sub 70 mg/dL.
  • Nu puteți reține solidele sau lichidele.
  • Mențineți o temperatură ridicată.
  • Aveți vărsături sau diaree.

Citeste mai mult
Comentarii: