SANATATE

Greșelile înainte de culcare care ne fac să ne îngrășăm noaptea

Foto: Pinterest.com

Greșelile înainte de culcare care ne fac să ne îngrășăm noaptea. Orele pe care le petrecem dormind sunt esențiale pentru sănătatea noastră generală, inclusiv pentru controlul greutății. Cu toate acestea, anumite obiceiuri înainte de somn pot contribui, fără să știm, la creșterea în greutate.

Greșelile înainte de culcare care ne fac să ne îngrășăm noaptea

1. Mâncatul de mese grele târziu în noapte

Mâncatul unei mese mari și grele chiar înainte de culcare vă poate perturba somnul și poate duce la creșterea în greutate. Atunci când mănânci aproape de ora de culcare, corpul tău nu are suficient timp să digere corect alimentele. Acest lucru poate duce la indigestie, arsuri la stomac și disconfort, face dificilă adormirea și vă poate perturba ciclul de somn.

CITEȘTE ȘI: Desertul pe care să-l consumi înainte de culcare: Te ajută să ai parte de un somn profund

De asemenea, mâncatul târziu în noapte poate face ca organismul dumneavoastră să stocheze mai multe calorii sub formă de grăsime, deoarece nu ardeți la fel de multă energie în timp ce dormiți.

2. Gustare în fața televizorului

Mulți dintre noi au obiceiul de a lua gustări în timp ce se uită la televizor sau dau scroll pe telefon înainte de culcare. Această alimentație poate duce la un aport caloric excesiv, mai ales dacă gustările sunt bogate în zahăr, sare sau grăsimi nesănătoase. Pentru a evita acest lucru, încercați să programați micul dejun mai devreme în timpul serii și alegeți opțiuni mai sănătoase, cum ar fi fructe, nuci sau iaurt.

3. Consumul de stimulente

Consumul de băuturi cu cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau băuturile energizante, prea aproape de ora de culcare, poate perturba calitatea somnului dumneavoastră. Cofeina este un stimulent care vă poate ține treaz și vă poate perturba ciclul natural somn-veghe. Somnul insuficient este legat de creșterea în greutate, deoarece poate afecta hormonii care reglează foamea și sațietatea. Cel mai bine este să evitați cofeina cu câteva ore înainte de culcare pentru a vă asigura un somn odihnitor.

4. Program de somn neregulat

Tiparele de somn neregulate, cum ar fi culcatul târziu în weekenduri și dormitul la domiciliu, pot perturba ceasul intern al organismului. Acest lucru poate duce la o calitate slabă a somnului și vă poate afecta metabolismul. Studiile arată că un program de somn neregulat este legat de creșterea în greutate și obezitate. Stabilirea unui model de somn regulat, cu ore de culcare și de trezire consistente, poate ajuta la reglarea metabolismului și la promovarea unei mai bune sănătăți generale.

5. Utilizarea ecranelor înainte de culcare

Lumina albastră emisă de dispozitivele electronice, cum ar fi smartphone-urile, tabletele și computerele, poate interfera cu producția de melatonină, un hormon care reglează somnul. Expunerea la lumina albastră înainte de culcare poate perturba ciclul de somn și face dificilă adormirea. Acest lucru poate duce la privarea de somn, care este legată de creșterea în greutate și de obezitate.

Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, evitați ecranele cu cel puțin o oră înainte de culcare sau folosiți filtre de lumină albastră pe dispozitivele dumneavoastră.

6. Lipsa de activitate fizică

Statul așezat în timpul orelor de seară poate contribui la creșterea în greutate. În loc să puneți capăt timpului petrecut în fața ecranelor, încercați să încorporați o activitate fizică ușoară în rutina de seară, cum ar fi o scurtă plimbare după cină sau exerciții ușoare de stretching. Activitatea fizică regulată nu numai că arde calorii, dar favorizează și o mai bună calitate a somnului și bunăstarea generală.

CITEȘTE ȘI: 4 trucuri scandinave dovedite pentru un somn mai bun

7. Stresul și anxietatea

Nivelurile ridicate de stres și anxietate pot perturba somnul și pot duce la o alimentație emoțională sau la pofte de alimente nesănătoase de confort. Stresul cronic poate afecta, de asemenea, nivelurile hormonale legate de apetit și metabolism, ceea ce, în timp, contribuie la creșterea în greutate, potrivit actualno.com.

Găsirea unor modalități sănătoase de a face față stresului, cum ar fi meditația, exercițiile de respirație profundă sau hobby-urile care vă plac, poate ajuta la un somn mai bun și la gestionarea greutății.

Comentarii: