SANATATE

Hantavirusul, noul virus care amenință omenirea: Primul caz semnalat și în România

shutterstock

Hantavirusul este o nouă amenințare depistată inițial în China, anul trecut. Noul virus se transmite de la rozătoare la om, iar primul caz din România a fost confirmat în urmă cu câteva zile în Neamț.

Primul caz de hantavirus din România a fost depistat la un bărbat în vârstă de 72 de ani, din Neamț. Potrivit specialiștilor, noul virus se transmite de la rozătoare la om, la contactul cu urina, saliva sau fecalele acestora.

Ce simptome provoacă infecția cu hantavirusul?

Hantavirusul are ca prim simptom febra hemoragică, asociată cu vărsături și dureri de cap și o stare generală de rău.

Hantavirusul poate fi contractat în special din zonele rurale unde există păduri, câmpuri și ferme. Totodată, se mai poate contamina din , case, hambare, dependințe și magazii, acolo unde se mai ascund rozătoarele, adesea, scrie Redacția.

CITEȘTE ȘI: Când urinarea des semnalează o problemă de sănătate: Specific pentru femei și bărbați

„Hantavirus este o boală foarte severă, cu repercursiuni importante asupra organismului, ce cele mai multe, ori, din nefericire fatale”, susține medicul infecționist Florin Roșu.

Animalele domestice pot fi purtătoare?

Experții încă nu au aflat dacă animalele domestice precum câinii și pisicile sunt purtători ai hantavirusurilor. Totuși, experții atenționează că animalele de companie pot aduce rozătoarele infectate în contact cu oamenii dacă prind astfel de animale și le duc acasă. Se poate lua hantavirus și pe parcursul drumețiilor de camping.

Oamenii care iau parte la astfel de drumeții pot atinge zonele unde au fost rozătoare și se pot infecta.

„Virusurile se transmit de la şobolanii din pădure, nu de la şobolanii din oraş, prin inhalarea urinii aerosolizate, în mod special la cei care campează în pădure, pe locuri neamenajate sau pe lemne multe. Afectarea renală este severă, putând duce la hemoragii abdominale” , a declarat Doina Matfei, şef secţie CPU Spital I. C. Parhon Iași, acolo unde a fost internat bărbatul din Neamț, în vârstă de 72 de ani.

CITEȘTE ȘI: Medicul Adrian Streinu Cercel explică: De ce se infectează și cei vaccinați împotriva COVID-19

Potrivit Hot News, bărbatul este în stare gravă. Este evaluat în Unitatea de Terapie Intensivă a Clinicii de Nefrologie, cu o afectare renală importantă şi afectare pulmonară şi hepatică. “Pronosticul este rezervat în prezent, dar sperăm să apară o îmbunătăţire în următoarele zile”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al spitalului, Ionuţ Nistor.

Comentarii: