LIFESTYLE

I-am învăţat pe alţii handbal, iar noi am trăit din amintiri! Acum e vremea pentru suflu nou la naţionala masculină de handbal, cvadruplă campioană mondială

Vă mai amintiţi? Gruia, Gaţu, Birtalan erau un fel de zei pe semicerc, iar eu îmi amintesc cum bunica, Dumnezeu s-o odihnească – da, da, bunica – era nelipsită din faţa ecranului chiar şi când acea incredibilă generaţie se retrăsese de mult. Au venit apoi, la rând, Marian Dumitru, Vasile Stângă, Dumitru Berbece sau Alexandru Buligan (să mă ierte toţi ceilalţi pe care nu-i menţionez), la fel de magnifici, dar lor le-a fost puţin mai greu. De ce? Pentru că antrenorii români fugiseră deja din cauza comuniştilor din ţară, pentru un trai mai bun, iar alte naţiuni au învăţat cum să ne bată. De la medalia de bronz obţinută la mondialul din Cehoslovacia în ’90, s-a aşternut liniştea. Iar despre „bronzul” din ’84, de la Olimpiada de la Los Angeles, ne mai amintim cu greu. Este, aşadar, vremea pentru suflu nou…şi pentru antrenorii români pe banca naţionalei.

Tricolorii” se pregătesc la Cluj-Napoca pentru o nouă campanie de calificare la un turneu final. Italia, Kosovo şi Georgia sunt adversarii României în grupa preliminară pentru Campionatul Mondial din 2021. Din 2011 România nu s-a mai calificat la un Campionat Mondial.

Citeşte şi: Ce SALARIU avea Nicolae Ceauşescu? Diferența față de conducătorii de astăzi ai României

Suntem România, să ne respectăm blazonul!”

După trei ani în care de partea tehnică a naţionalei masculine s-au ocupat, fără succes, spaniolii Xavier Pasqual şi Manuel Montoya, conducerea Federaţiei Române de Handbal a apelat la un selecţioner român pentru a forţa calificarea la următoarele turnee finale. Rareş Fortuneanu vine din cel mai puternic campionat din lume, Franţa, unde din vară este „principal” la fosta finalistă a Cupei EHF, Saint Raphael.

E o onoare să fiu în această postură, o mândrie să-mi reprezint ţara, cred că este cel mai frumos sentiment pe care pot să-l trăiesc, să-mi cânte imnul. E o senzaţie pe care am trăit-o ca jucător, iar acum am ocazia să o trăiesc şi ca selecţioner. Sper să dureze cât mai mult această colaborare şi să fie cât mai productivă, să aducă cât mai multe rezultate pozitive echipei naţionale”, mărturiseşte Rareș Fortuneanu, selecționerul tricolorilor.

România a fost repartizată alături de Italia, Kosovo şi Georgia în grupa preliminară de calificare la Campionatul Mondial din 2021, găzduit de Egipt. Misiunea băieţilor nu este deloc uşoară pentru că meciurile se vor disputa în Italia, în luna ianuarie, şi doar prima clasată se va califica la barajul pentru turneul final care va avea în premieră 32 de ţări participante.

Obiectivul pe termen scurt este o obligativitate, acela de a trece de tuneul de calificare din ianuarie, pentru că avem un palmares în spate, suntem echipa României, avem un blazon de respectat, avem calitate, un grup care îmbină jucătorii cu experienţă cu entuziasmul şi talentul jucătorilor tineri. Nu va fi uşor, chiar dacă adversarii, la prima vedere, par a fi facili”, mai spune proaspătul selecţioner.

Primul antrenament al noului selecţioner la cârma naţionalei masculin a fost şi o lecţie deschisă pentru mai mulţi antrenori din handbalul românesc. Mariana Târcă, Simona Gogârlă, Eliodor Voica sau Robert Licu au ţinut să „fure” câte ceva din metodele franceze de pregătire pe care Rareş Fortuneanu vrea să le implementeze şi la echipa naţională.

Comentarii: