NUTRITIE

Iahnie de fasole: Rețeta care te face să te lingi pe degete. Cât trebuie să o lași la fiert

Foto: Pinterest.com

Preparat nelipsit de pe mesele românilor, iahnia de fasole iese delicioasă dacă este gătită după reţeta regretatului grastronom Radu Anton Roman. Cu multe condimente şi verdeaţă, preparatul va fi perfect dacă înainte de gătire, fasole se va lăsa la înmuiat în multă apă peste noapte.

Ingrediente:

  • 500 g fasole boabe
  • 3 cepe
  • 100 ml untdelemn
  • 3 morcovi
  • 1 lingură boia
  • 1 căpăţână usturoi
  • 1 lingură oţet aromat cu tarhon
  • câteva fire de tarhon tocat
  • 1 legătură pătrunjel
  • 200 ml bulion gros de roşii
  • 1 lingură zahăr
  • 1 foaie dafin
  • sare, piper, după poftă

CITEȘTE ȘI: Humus de fasole: Una din variantele delicioase prin care poți prepara boabele de fasole/ REȚETĂ

Mod de preparare:

Seara: Fasolea grijită bine se pune la înmuiat în multă apă rece.

Dimineaţa: Se pune fasolea la fiert o oră jumătate, la foc potrivit, în 3 litri apă cu sare, să scadă. Se rad morcovii şi ceapa. Se călesc în ulei cu boia. Se sting cu bulion de roşii şi oţet şi un pic de apă fierbinte.

Se toacă usturoiul, tarhonul, pătrunjelul. Dacă fasolea a fiert (ideal e să fi scăzut suficient cât să fie mai puţin de o jumătate de litru zeamă – dar, atenţie, să nu se prindă) se adaugă zarzavatul călit, usturoiul, tarhonul, zahărul şi foaia de dafin, sare, piper şi se lasă să bulbucească vreo zece minute, să se uneascã toate, dar mestecând des, să nu se ardă.

CITEȘTE ȘI: Satisfacţia propriei munci: Cum pregăteşti cea mai delicioasă zacuscă de fasole

Se serveşte cu pătrunjel pe deasupra.

Comentarii: