SANATATE

Impactul pe care generozitatea îl are în viețile noastre

Decembrie este luna cadourilor, perioada din an în care ni se aduce aminte să fim mai buni. Se poate ca aceste îndemnuri auzite atât de des să ne facă să devenim imuni. Însă nu dați aceste îndemnuri chiar așa de ușor la o parte pentru că bunătatea are efecte pozitive asupra minții, trupului și sufletului celui care dă dovadă de generozitate, dar și celui care beneficiază de bunătatea cuiva. Mai mult decât atât, oamenii de știință susțin că până și observarea unui moment de generozitate are un impact pozitiv asupra individului, chiar dacă acesta nu este direct implicat.

Bunatatea nu numai ca te face sa fii mai fericit, insa te face sa fii si mai sanatos, potrivit Doc – iata care sunt beneficiile bunatatii:

Bunatatea stimuleaza secretia de serotonina si dopamina – atunci cand suntem buni si generosi cu cei din jur, ori cand cineva ne trateaza cu bunatate, secretia de serotonina si de dopamina este sporita. In chimia creierului se produce o schimbare, aparand astfel starea de bine, de fericire.

Bunatatea este benefica pentru sanatatea cardiovasculara – actele de bunatate elibereaza si oxitocina in creier, hormon care elibereaza, la randul sau, oxid nitric in sange. Acesta are abilitatea de a dilata vasele de sange, reducand astfel tensiunea arteriala si prevenind afectiunile cardiovasculare la care ne expune hipertensiunea.

CITEȘTE ȘI:Alimentele indicate bărbaților de PESTE 50 de ani

Bunatatea intareste sistemul imunitar – studiile facute in domeniu in ultimii ani au dovedit faptul ca bunatatea intareste sistemul imunitar, ajutandu-l sa previna infectiile dar si sa lupte cu virusurile, bacteriile si fungii.

Un studiu facut de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard a monitorizat 132 de studenti in timp ce vizionau un film care prezenta actele de binefacere ale Maicii Tereza in Callcuta. La finalul filmului, in saliva studentilor s-a regasit o concentratie mai mare de imunoglobulina A decat la inceputul filmului. Imunoglobulina A este un anticorp care joaca un rol esential atunci cand vine vorba despre imunitatea organismului.

Bunatatea incetineste procesul de imbatranire – radicalii liberi si inflamatia sunt cei doi factori care accelereaza procesul natural de imbatranire. De regula, acesti doi factori apar ca urmare a unui stil de viata nesanatos. Oamenii de stiinta au descoperit ca oxitocina eliberata in creier in urma actelor de bunatate are abilitatea de a reduce si nivelul de radicali liberi, dar si inflamatia din organism. Asadar, bunatatea poate incetini procesul natural de imbatranire.

CITEȘTE ȘI:Recomandări inedite ale medicilor: Ce se întâmplă dacă îţi pui ceapă pe gât înainte de culcare

Bunatatea reduce durerile – durerile articulare si cele musculare sunt ameliorate de actele de bunatate. Un studiu facut in 2010 a scos la iveala faptul ca persoanele care fac voluntariat sufera de mai putine dureri, in general, comparativ cu persoanele care nu fac voluntariat.

Bunatatea reduce anxietatea si depresia – datorita eliberarii de hormoni ai fericirii cauzata de actele de bunatate si generozitate, nivelul de anxietate, dar si depresia, scad. Asadar, bunatatea poate fi considerata un antidot pentru depresie si tulburarile anxioase.

CITEȘTE ȘI:Studiu alarmant al specialiştilor: Ce riscăm dacă petrecem mult timp în faţa televizorului – e foarte GRAV

Cum sa fii mai bun pentru a beneficia de efectele generozitatii asupra sanatatii:

  • Zambeste oamenilor de pe strada, mai ales daca observi ca au o zi proasta. Zambetul este contagios, la fel ca si bunatatea asa ca ai abilitatea de a face ziua unui strain mai frumoasa printr-un simplu zambet.
  • Implica-te in actiuni de voluntariat.
  • Vizioneaza filme care expun fapte generoase.
  • Fa complimente cat de des poti.
  • Cedeaza locul tau atunci cand astepti la coada.
  • Doneaza sange.
  • Multumeste celor din jur pentru orice ajutor iti ofera.

Comentarii: