NUTRITIE

Important pentru sănătatea ta: Cum să dai gust mâncării fără să folosești prea multă sare

nyt.com

In mai toate retetele, fie ca vorbim despre mancaruri sarate sau despre deserturi, ni se spune sa adaugam o anumita cantitate de sare. Stim cu totii expresia ”ca sarea-n bucate” si cat de mult poate sarea sa influenteze gustul mancarii. Dar dincolo de acest aspect, sarea poate fi si daunatoare daca este consumata in cantitati mari. Vestea buna este ca sunt cateva metode prin care putem inlocui sarea in exces din alimentatie fara ca gustul mancarii sa aiba de suferit. Le prezentam detaliat mai jos.

Ierburi si alte condimente

Cea mai evidenta metoda de a potenta gustul unei mancari este de a o face mai aromata. Analizeaza-ti dulapul de condimente si incearca sa adaugi in mancare cate putin din ce-ti place tie pana gasesti un mix perfect. De asemenea, tine la indemana si verdeturi proaspete (patrunjel, leustean sau coriandru) pentru un plus de aroma, recomanda foodstory.stirileprotv.ro.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune condimente anti-îmbătrânire

Un strop de otet

Otetul potentiaza aroma preparatelor si este recomandat sa il folosim mai des, nu doar atunci cand simtim ca intervie rutina in bucatarie si suntem in cautarea de gusturi noi. Fiecare tip de otet are o aroma specifica: otetul de vin rosu este puternic si intepator, in timp ce otetul balsamic este mai bogat si mai dulce. Asa ca data viitoare, adauga un strop de otet in tigaie data viitoare cand gatesti pui sau legume sotate si

Zeama de lamaie

La fel ca si in cazul otetului, aciditatea lamaii (sau a oricarei alte citrice) intensifica aroma mancarii. Lamaia, lime-ul si portocalele au deja un gust familiar, placut, deci sunt usor de adaugat in mancare. Exemplu de folosire: adauga un strop de zeama de lamaie intr-un sos care incepe sa fiarba.

Branzeturi

Branzeturile sunt, prin natura lor, destul de sarate, asa ca functioneaza foarte bine ca un substitut al sarii. Branzeturile dure, precum parmezanul sau pecorino romano, sunt, teoretic, mai sarate si reprezinta o alegere buna, pentru ca nu trebuie sa adaugi prea mult ca sa le simti gustul.

CITEȘTE ȘI: Cum alegi cele mai sănătoase brânzeturi: Urda vs. brânza de capră

Ceapa si usturoi

La fel ca in cazul condimentelor si ierburilor, si ceapa, prazul sau usturoiul sunt recunoscute pentru faptul ca pot intensifica gustul mancarii. Adauga putina ceapa (sau usturoi, dupa caz) in tigaie atunci cand gatesti. Adauga mai mult daca reteta o cere sau daca ramai fara sare.

 

Comentarii: