NUTRITIE

În ce moment din zi să NU mănânci lapte: Are de a face cu digestia

huffingtonpost.com

O dietă echilibrată este esenţială pentru sănătatea fizică și mentală, iar alimentele bogate în substanţe nutritive sunt necesare pentru o bună funcționare a organismului. Însă, ştiai că sunt produse alimentare pe care le consumi la ore nepotrivite? De aici și numeroasele probleme digestive pe care le poți avea.

Cele 5 alimente pe care le consumi la ore nepotrivite

1. Lapte

Cel mai bun moment pentru a-l mânca: seara

Deoarece laptele conține triptofan, un aminoacid care favorizează somnul, se recomandă adesea să-l bei seara. În plus, eliberează serotonină, hormonul fericirii.

CITEȘTE ȘI: De ce să nu arunci laptele expirat: Îl poți folosi în cele mai neaşteptate moduri

Cel mai prost moment pentru a-l mânca: dimineața

Dimineața este un moment în care corpul nostru este activ, iar laptele îngreunează digestia. Prin urmare, nu este recomandat să-l bei/mănânci cu cereale dimineața, scrie dcmedical.ro.

2. Zahăr

Cel mai bun moment pentru a-l mânca: dimineața

Majoritatea alimentelor care conțin zahăr ar trebui consumate de preferință dimineața, pentru că dau energie.

Cel mai prost moment pentru a-l mânca: seara

Zahărul, ca și grăsimile, nu este indicat seara, deoarece corpul este în repaus și nu mai are nevoie de eenrgie, ci de somn.

3. Brânză

Cel mai bun moment pentru a-l mânca: ziua

Bogată în calciu și proteine, brânza poate fi consumată la micul dejun, ca gustare între mese sau la prânz. Oferă o doză de energie și potolește foamea.

Cel mai prost moment pentru a-l mânca: seara

În ceea ce privește consumul de brânză seara, taberele sunt împărțite. Unii nutriționiști nu recomandă brânza seara, din cauza conținutului de lipide care se pot depune pe arterele de sânge, în timp ce alții sunt de părere de totul depinde de brânza aleasă. Într-adevăr, unele brânzeturi sunt mai puțin calorice, cum ar fi ricotta sau brânza de vaci.

4. Leguminoase

Cel mai bun moment pentru a le mânca: seara

Fiind bogate în fibre, leguminoasele (linte, năut, fasole, soia, mazăre etc.) facilitează digestia, motiv pentru care sunt recomandate la cină. În plus, conțin substanțe nutritive esențiale pentru organism și sunt adesea o sursă de antioxidanți, ajutând la eliminarea toxinelor.

Cel mai prost moment pentru a le mânca: dimineața

Dimineața nu este cel mai bun moment pentru a consuma leguminoase, dar le poți mânca în timpul zilei. Asigură-te că mănânci o cantitate moderată de leguminoase, pentru a nu suferi de tulburări digestive, cum ar fi balonarea.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic oferă explicația așteptată: Cât de sănătos e de fapt laptele

5. Fructe

Cel mai bun moment pentru a le mânca: ziua

Fructele (căpșuni, pepene, mere, banane etc.) fac parte dintr-o dietă variată și echilibrată, deoarece conțin fibre, vitamine și substanțe nutritive care îmbunătățesc tranzitul intestinal și mențin sănătatea pielii, a părului etc. Dar, pentru a asimila pe deplin toate beneficiile fructelor, acestea trebuie consumate la momentul potrivit, adică la micul dejun, ca gustare sau la prânz.

Cel mai prost moment pentru a le mânca: seara

Având în vedere compoziția fructelor, nu este recomandat să le consumi seara. Riști să te trezești cu kilograme în plus.

Comentarii: