NUTRITIE

Îndemnul nutriționistului Mihaela Bilic: Nu te feri de grăsime! Hrănește creierul

solsidanbastad.com

Mihaela Bilic explică faptul că nu doar compoziția creierului, ci și funcționarea sistemului nervos este dependentă de grăsime. Conform celebrului nutriționist, specialiștii în neuroștiințe spun că alimentația afectează comportamentul.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Mihaela Bilic spune că dacă dăm la o parte apa din creierul uman, rămâne o structură formată din peste 90% grăsime. Prin urmare, nu doar compoziția creierului, ci și funcționarea sistemului nervos este dependentă de grăsime. Totodată, ea precizează că zahărul nu hrănește mintea, ci doar o anesteziază.

Mihaela Bilic: Nu te feri de grăsime!

Cele care sunt „hrană pentru creier” sunt proteinele și grăsimea din alimente. Prin urmare, nu ocoliți alimente precum untul, smântâna, uleiul de măsline, peștele, carnea de porc sau de rață.

„Alimentația ne influențează comportamentul? Se pare că da, cel puțin asta spun specialiștii în neuroștiințe. Se știe că din creierul uman, dacă dăm laoparte apa, rămâne o structură formată preponderent din grăsime (peste 90%). Nu doar compoziția lui, ci și funcționarea sistemului nervos este dependentă de grăsime.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Alimentele pe care să le evităm în timpul postului – Afectează imunitatea

Culmea este că NU zahărul ne hrănește mintea (doar o anesteziază), ci proteinele și grăsimea din alimente.

Contează nu numai să mâncăm grăsimi, ci și tipul de grăsimi pe care îl consumăm. Interesant este că nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi.

Cercetătorii spun că o dietă săracă în grăsimi esențiale Omega 3 ne face să stăm în umbră: nu avem inițiativă, nu ne implicăm, nu luăm decizii- cu alte cuvinte suntem “șterși”…simpli spectatori ai existenței noastre. Poate măcar prin prisma calității vieții și a succesului socio-profesional am putea fi determinați să consumăm de 2-3 ori/săptămână pește gras, gălbenuș de ou, nuci sau semințe de in.

Atenție însă, Omega 3 cu eficiență crescută pentru organism îl putem lua doar din produsele de origine animală, adică tot peștele gras e de bază!

Lucrurile se complică însă când vine vorba de consumul de proteine și carbohidrați

Sau mai bine zis de glucide rapide- în esență zahăr. Deși se bănuia de mult timp, pe baza observațiilor făcute pe copii, că zahărul determina un comportament agresiv și o agitație excesivă,

Neuroștiința ne confirma acest aspect. Persoanele care au o dietă bogată în proteine (carne, pește, ouă, brânză) și cu un conținut scăzut de zahăr se pare că au un comportament calm și tolerant. Dau dovadă de răbdare și înțelegere.

CITEȘTE ȘI: Nutriţionistul Mihaela Bilic avertizează: Când ne pot face rău vitaminele C și D

La polul opus, cei care consumă puține proteine și pun accentul mai mult pe zahăr și dulciuri. Au tendința să fie agresivi, vehemenți, cu un ego puternic și se erijează frecvent în “apărători ai dreptății”.

Poate că aceste observații sunt simple coincidente, e greu de crezut că alimentația ne poate influența determinant comportamentul și caracterul.
Însă un lucru e sigur, nu putem avea decât beneficii dacă consumăm mai puțin zahăr și mai multe grăsimi Omega 3.

Dar recunosc că aș fi fericită să mă trezesc într-o lume devenită brusc tolerantă și calmă. Chiar dacă asta ar presupune o revoluție alimentară”, este mesajul celebrului nutriționist.

Comentarii: