SANATATE

Înlăturarea vezicii biliare: Ce efect are şi cum îţi afectează viaţa

juliedaniluk.com

Localizată în partea de sus a abdomenului, vezica biliară secretă bila care ajută la digestia grăsimilor. Procesul are loc prin intermediul unor mici canale care se pot bloca în urma apariţiei calculilor. Orice blocaj de acest fel este însoţit de dureri severe, mai ales după consumul de alimente grase. Uneori este necesară îndepărtarea vezicii biliare pentru a scăpa de dureri şi disconfort.

Statisticile arată că mai mult de 750.000 de persoane suferă operaţii de înlăturare a vezicii biliare în SUA, potrivit newhealthadvisor.com. Interesant este că, de cele mai multe ori, nu se remarcă schimbări semnificative la nivelul stării de sănătate în urma acestei intervenţii, însă unii pacienţi pot experimenta o oarecare stare de disconfort ca urmare a faptului că secreţiile biliare nu mai sunt stocate, iar corpul are nevoie de timp pentru a învăţa să funcţioneze fără acest organ.

Lipsa vezicii biliare face ca digestia să fie mai dificilă şi inconfortabilă, dar se poate trăi şi fără ea.

CITEȘTE ȘI: Dureri înșelătoare: Ascund boli în cu totul alte locuri

Dietă cu mai puţine grăsimi

După operaţie este foarte probabil ca medicul să recomande o dietă cu mai puţine grăsimi. Ea trebuie respectată timp de câteva săptămâni după care se poate reîncepe introducerea în regimul alimentar a diferitelor alimente. Se poate începe cu supe, ciorbe, piureuri, timp de câteva zile, pentru ca apoi să se treacă la hrană solidă.

Statisticile arată că 90% din persoanele care au suferit o astfel de intervenţie se pot întoarce la obiceiurile alimentare normale. Unii pacienţi pot experimenta durerile de stomac după ingerarea unor alimente grase. Se poate trece peste acest inconvenient prin ajustarea dietei.

Sunt contraindicate tipurile de grăsimi provenite din cartofii prăjiţi, alimentele cu miros puternic şi cele care produc gaze. Caloriile provenite din grăsimi ar trebui să fie 30% din total. Aceasta înseamnă că la o dietă de 1.800 de kilocalorii pe zi, grăsimile ar trebui să reprezinte 60 de grame.

Totodată, alimentele ar trebui introduce în porţii mici pentru a preveni indigestia.

Se poate trăi fără vezică biliară?

Sigur, doar că anumite alimente produc disconfort abdominal – printre care se numără cârnaţii, friptura de vită, pastele. Produsele lactate grase sunt şi ele de ocolit, la fel ca şi îngheţata, brânza, supele cremă, untul şi pizza, uleiurile.

Eliminarea pentru o vreme a acestor alimente ajută la prevenirea crampelor, a diareei şi a balonării. Aportul de fibre ar trebui şi el limitat după îndepărtarea organului. Astfel, alimente precum seminţe, legume, nuci, cereale integrale, varză, conopidă ar trebui consumate în cantităţi mici.

Dacă şi la o lună după intervenţie sunt prezente durerile abdominale, greaţa, voma, ar trebui consultat medicul specialist.

CITEȘTE ȘI: Specialiştii atrag atenţia asupra bioritmului uman: Orele importante pentru fiecare organ

Organe fără de care putem trăi

Rinichiul – ne putem naşte cu un singur rinichi sau îl putem pierde în urma vreunei boli sau a donării.

Apendicele – mai mult de 250.000 de persoane din SUA suferă o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea apendicelui. Cercetătorii consider că apendicele este un fel de depozit de probiotice sau bacterii bune pentru sistemul digestiv. Îndepărtarea lui pare să nu producă probleme evidente bunei funcţionări a organismului.

Stomacul – pacienţii cu cancer de stomac sunt siliţi să trăiască fără acest organ. În aceste cazuri, medicul conectează esofagul de intestinal subţire. Se poate trăi în acest fel, dar organismul poate să nu absoarbă unele vitamine.

Splina este un organ plasat în proximitatea stomacului. Face parte din sistemul imunitar al organismului şi controlează infecţiile din sânge. Sistemul imunitar al organismului poate detecta aceste infecţii şi în alte feluri, astfel că se poate trăi fără splină.

Organe reproductive – se poate trăi fără ovare, testicule şi chiar fără uter. În SUA una din trei femei a suferit o intervenţie de îndepărtare a uterului ca urmare a durerilor pelviene, fibromatozelor sau a cancerului.

Organe de simţ – se poate duce o viaţă aproximativ normală şi fără ochi, urechi sau nas.

Comentarii: