SANATATE

INSP avertizează: Cum pot transmite asimptomaticii COVID-19 chiar dacă poartă mască

revista22.ro

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a realizat mai multe grafice care ilustrează riscul transmiterii SARS-CoV-2 de la persoane testate pozitiv, dar asimptomatice, în funcție de locul în care se află, de acțiunile efectuate și de durata contactului cu alte persoane.

Nu doar persoanele infectate care nu poartă mască pot transmite noul coronavirus celor din jur, ci și cele care poartă mască, în anumite situații. Conform INSP, riscul transmiterii SARS-CoV-2 de la pozitivii asimptomatici (persoane infectate, dar care nu prezintă simptome) care poartă mască spre cei din jur depinde de mai mulți factori, cum ar fi durata contactului, aglomerația și aerisirea neadecvată.

Contact de scurtă durată cu o persoană infectată, care poartă mască

Dacă persoana infectată cu noul coronavirus, asimptomatică, poartă mască și stă în liniște într-un contact de scurtă durată într-un spațiu în aer liber, neaglomerat sau aglomerat, în interior neaglomerat sau aglomerat, dar bine aerisit, riscul de a transmite virusul este scăzut; într-un spațiu interior aglomerat, cu aerisire inadecvată, riscul este mediu.

Dacă persoana infectată cu noul coronavirus, asimptomatică, poartă mască și vorbește într-un contact de scurtă durată în aer liber sau interior, în spațiu neaglomerat sau aglomerat, dar bine aerisit, riscul este scăzut; într-un interior aglomerat, cu aerisire inadecvată, riscul este mediu.

Dacă persoana infectată cu noul coronavirus, asimptomatică, poartă mască și strigă sau cântă într-un contact de scurtă durată în aer liber într-un spațiu neaglomerat, riscul este scăzut; în aer liber într-un spațiu aglomerat, riscul este mediu, la fel și în interior dacă e aglomerat, dar cu aerisire adecvată; într-un interior aglomerat cu aerisire inadecvată, riscul este ridicat.

CITEȘTE ȘI: Studiul care întărește una din măsurile vitale de combatere a pandemiei: Coronavirusul supraviețuiște pe piele de cinci ori mai mult decât virusul gripal

Contact de lungă durată cu o persoană infectată, care poartă mască

Dacă persoana infectată cu noul coronavirus, asimptomatică, poartă mască și stă în liniște într-un contact de lungă durată într-un spațiu în aer liber, neaglomerat sau aglomerat, riscul de transmitere este scăzut; într-un interior neaglomerat sau aglomerat, cu aerisire adecvată, riscul este mediu, iar în interior cu aerisire inadecvată, riscul este ridicat.

Dacă o persoană infectată cu noul coronavirus, asimptomatică, poartă mască și vorbește într-un contact de lungă durată, într-un spațiu neaglomerat din aer liber sau interior, riscul este scăzut; într-un spațiu interior neaglomerat, dar cu aerisire inadecvată sau într-un spațiu aglomerat – aer liber ori interior – riscul este mediu; în interior cu aerisire inadecvată, riscul este ridicat.

Dacă o persoană infectată cu noul coronavirus, asimptomatică, poartă mască și strigă sau cântă într-un contact de lungă durată, într-un spațiu neaglomerat în aer liber, riscul este scăzut; într-un spațiu neaglomerat în interior bine aerisit sau într-un spațiu aglomerat în aer liber, riscul este mediu; într-un spațiu neaglomerat interior cu aerisire inadecvată, precum și într-un spațiu aglomerat interior cu aerisire adecvată sau inadecvată, riscul este ridicat.

În concluzie, asimptomaticii prezintă un risc mare de a transmite SARS-CoV-2, chiar dacă poartă mască, în următoarele situații:

  • Strigă sau cântă într-un contact de scurtă durată, într-un spațiu aglomerat interior, cu aerisire inadecvată.
  • Stau în liniște într-un contact de lungă durată, într-un spațiu aglomerat interior, cu aerisire inadecvată.
  • Vorbesc într-un contact de lungă durată, într-un spațiu aglomerat interior, cu aerisire inadecvată.
  • Strigă sau cântă într-un contact de lungă durată, într-un spațiu neaglomerat interior, cu aerisire inadecvată sau într-un spațiu aglomerat interior cu aerisire adecvată sau inadecvată.

Ce fel de măști se recomandă să purtăm?

Studiile arată că masca chirurgicală are o eficiență mare atât în protejarea persoanei care o poartă, cât și a celor din jur care intră în contact cu persoana respectivă. Masca de bumbac pare să îi protejeze pe cei din jur în cazul în care persoana o poartă este infectată, dar nu protejează persoana care o poartă în timpul contactului cu cei din jur, dacă aceștia sunt infectați. INSP recomandă, pentru o mai mare siguranță, să nu se poarte măști de pânză, ci chirurgicale.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), cele mai eficiente țesături pentru măștile de pânză sunt: cele bine țesute, cum ar fi bumbacul și amestecurile de bumbac, în două sau în trei straturi, prin care se poate respira bine. Țesăturile mai puțin eficiente pentru măștile de pânză sunt cele nețesute, cum ar fi țesăturile tricotate, într-un singur strat și cele prin care se respiră greu (cum ar fi măștile din material plastic sau din piele).

Măștile nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani, de persoanele cu afecțiuni care le provoacă probleme de respirație și de orice persoană care nu-și poate scoate masca fără asistență. De asemenea, purtarea măștilor poate fi dificilă pentru unele persoane cu probleme senzoriale, cognitive sau comportamentale.

CITEȘTE ȘI: Experiment inedit, validat de un celebru medic american: Câte particule trec prin mască atunci când vorbim şi care e masca care protejează cel mai bine de coronavirus

Recomandările INSP pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2

Având în vedere evoluția alarmantă a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, Institutul Național de Sănătate Publică le reamintește cetățenilor importanța respectării cu strictețe a măsurilor de prevenire și limitare a răspândirii infecției. Reluarea activităților normale și evoluția favorabilă a situației sanitare sunt strâns legate de comportamentul fiecăruia dintre noi. Recomandările pentru scăderea riscului de infectare sunt:

  • Poartă mască de protecție în spațiile închise și în cele deschise aglomerate; pentru o protecție eficientă, masca trebuie să îți acopere atât nasul, cât și gura. În timpul utilizării, evită atingerea măștii (potrivește-o cât mai bine când pleci de acasă sau de la serviciu și nu o mai atinge ulterior). După ce îndepărtezi masca, spală-te imediat pe mâini.
  • Evită aglomerațiile, atât în interior, cât și în aer liber sau scurtează pe cât posibil contactul cu cei din jur dacă ești nevoit să te deplasezi în astfel de medii.
  • Menține pe cât posibil distanța fizică față de cei din jur, de aproximativ 2 metri.
  • Păstrează o igienă riguroasă a mâinilor, prin spălarea frecventă cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales după ce ai atins suprafețe atinse des de alte persoane. În situațiile în care apa și săpunul nu sunt disponibile, folosește un gel dezinfectant cu 70% alcool – poți alege unul care să aibă și un ingredient hidratant, cum este Guard X.
  • Evită atingerea ochilor, a nasului și a gurii cu mâinile neigienizate!

Comentarii: