MOMS

Inteligenţa emoţională, esenţială pentru succesul în viaţă: Semne că ai un copil superdotat în acest domeniu

Inteligența emoțională deține, în context social, un rol mai important decât s-ar putea crede. Îți explicăm în continuare ce semne trebuie să urmărești la copiii tăi în acest sens, dar și câteva recomandări pentru a intensifica principalele caracteristici care o definesc.

Informații despre inteligența emoțională la copii

Alături de cunoștințele strict academice, un copil are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă și de inteligență emoțională. Aceasta presupune înțelegerea, evaluarea și controlul propriilor emoții, precum și gestionarea interacțiunilor cu cei din jur, specifică qbebe.ro.

Mai exact, inteligența emoțională(EQ) poate fi definită drept abilitatea unei persoane de a-și conduce emoțiile într-un mod sănătos; cei care o prezintă într-un nivel crescut pot să identifice și să gestioneze sentimente provocatoare, să se accepte pe sine însuși și să empatizeze cu cei din jur.

Astfel, acești copii sunt mai bine echipați pentru a întreține relații profunde, pentru a naviga prin situații complicate, pentru a fi plini de compasiune și a dezvolta tipare clare în gândire. Studiile au demonstrat că este cel puțin la fel de importantă ca inteligența tradițională când vine vorba despre viitorul copiilor, respectiv succesul lor la locul de muncă și relațiile de cuplu sănătoase.

Spre deosebire de IQ, EQ poate fi îmbunătățită prin antrenament la orice vârstă, fiind însă indicat un antrenament cât mai timpuriu. Capacitatea de a înțelege și a gestiona emoțiile nu va face doar să pregătească copiii pentru o viață plină de realizări, ci și să facă față diverselor situații din copilărie. De exemplu, în cabinetul unui medic atunci când sunt bolnavi; distincția dintre plâng pentru că mi-e teamă sau plâng pentru că doare este inestimabilă, ca și abilitatea de a menține o atitudine calmă în situații dificile de viață.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință prezintă formula succesului: Cum să crești un copil de nota 10

Semne că al tău copil are o inteligență emoțională peste medie

1. În primul rând, își poate eticheta propriile emoții. Atunci când copilul tău începe să recunoască și să descrie modul în care se simte, a făcut deja primii pași în consolidarea inteligenței emoționale. Inițial, acest lucru era posibil doar cu ajutorul unei exprimări simple precum Sunt trist, limitat la emoțiile de bază. Acest mod de gândire însă va conduce la descrieri mai complexe odată cu creșterea și învățarea.

2. Poate eticheta emoțiile celorlalți. Odată ce ajunge să se înțeleagă, în timp copilul va fi capabil să identifice și să răspundă la modul în care ceilalți din jur se simt, fie că este vorba despre familie, prieteni sau animale domestice.

3. Înțelege faptul că al său comportament are un impact asupra sentimentelor altor oameni. Următorul pas este ca al tău copil să realizeze că dacă face un anumit lucru unei persoane, acțiunea sa va avea un anumit impact. De exemplu, dacă își lovește sora aceasta se va supăra. Sau dacă aruncă cina pe podea, mama se va supăra. Un copil cu inteligență emoțională ridicată poate să își modeleze comportamentul pentru a minimiza răul și supărarea pe care o cauzează celorlalți.

4. Menționează și manifestă sentimente în jocul de rol. Dacă al tău copil discută despre sentimente și le expune în joaca sa, poți fi sigur că face acest lucru pentru a le înțelege pe deplin. Prin urmare, fii atent și laudă copilul dacă îl observi că discută despre supărarea păpușii sau a ursului de pluș, despre faptul că cei care așteaptă la coadă sunt supărați când se joacă de-a magazinul sau pacientul care pare vesel să fie vindecat într-un joc de-a doctorul.

5. Copiii de vârstă mai mare fac sugestii cu privire la motivul pentru care se simt într-un anumit mod. Pe măsură ce copilul tău clădește o înțelegere asupra sinelui și poate să facă referire la experiențe pe care fie le-a întâlnit personal, fie și le amintește din filme/desene animate, povești sau orice alt lucru din mediul său, poate începe să creeze și mai multe conexiuni între modul în care se simte și evenimentele care au loc în viețile lor – chiar dacă legătura nu este atât de evidentă. Un exemplu în acest sens poate fi de a realiza că este neliniștit deoarece va începe grădinița/școala sau pentru că se simte gelos pe succesul sau atenția de care are parte fratele său.

CITEȘTE ȘI: Când trebuie să ne lăudăm copiii? Cele mai dese greșeli pe care le fac părinții

6. Preia un rol de moderator în grupul de prieteni. Încearcă să rezolve problemele apărute între prieteni, dând dovadă de o abilitate de a înțelege emoțiile și relațiile dintre ceilalți. Pentru a face acest lucru, copilul tău trebuie să aibă empatie cu privire la ceea ce el sau prietenii săi simt. Rolul de mediator i se potrivește perfect, chiar dacă este la nivelul grupului de preșcolari.

7. Dă dovadă de bunăvoință față de celelalte persoane, în special față de cei neajutorați. În afară de faptul că recunosc emoțiile celorlalți, un copil cu un nivel ridicat de inteligență emoțională va încerca să își aline prietenul care a căzut în parc sau poate decide să ofere o floare unui bunic bolnav.

8. Este capabil să obțină ceea ce vrea de la ceilalți oameni. Acest semn poate fi privit atât ca un beneficiu, cât și ca un dezvantaj. Dacă al tău copil învață cum să își modifice emoțiile poate să indice că dispune de un nivel ridicat de înțelegere a modului în care poate motiva alți oameni. Fii atent dacă începe să te manipuleze pe tine sau pe cei din jur.

Cum să încurajezi dezvoltarea inteligenței emoționale

– să fie expresiv – începe prin a discuta despre modul în care resimți emoțiile din viața de zi cu zi. Apoi despre modul în care le faci față. Copiii își urmăresc părinții cu mare atenție și preiau atât abilități sănătoase, cât și nesănătoase de la aceștia. Dacă copilul tău nu este tipul expresiv, ajută-l să își construiască un vocabular emoțional, descriind diverse emoții și împărtășindu-le pe ale tale.

– să fie lipsit de prejudecăți – optează pentru cărți și filme în care personajele depășesc anumite situații dificile. Discută cu copiii despre ele. Analizând emoțiile celorlalți poți construi empatia, o componentă cheie a inteligenței emoționale.

CITEȘTE ȘI: 17 semne că ai un copil superdotat. Cum îl poți ajuta să se dezvolte

– să asculte cu atenție – ai nevoie să practici ascultarea sau mai bine zis ascultarea activă. Nu este vorba de a-i acorda atenție exclusivă, ci și despre înțelegere reciprocă. Atunci când copilul tău vorbește, oferă-i un răspuns care să indice o reacție. Ascultarea empatică este o abilitate socială importantă care va fi de ajutor copilului pe durata întregii copilării.

– să facă pauză – aplaudă copilul de fiecare dată când își păstrează cumpătul, chiar dacă ar fi putut proceda altfel, completând eventual cu vorbe cum ar fi: mi-a plăcut faptul nu te-ai supărat când Maria ți-a rupt din greșeală jucăria. I-ai arătat foarte calm cum să o repare. Am fost impresionată de modul în care te-ai comportat. Chiar dacă copilul înregistrează un nivel ridicat de EQ, este important să cultivi și să îi suții inteligența emoțională zilnic. Apar întotdeauna situații dificile și are nevoie de îndrumarea ta până când va putea să facă față singur acestora.

Comentarii: