NUTRITIE SANATATE

Interzise în diabet: 5 alimente sănătoase care cresc brusc nivelul zahărului din sânge

umamigirl.com

Interzise în diabet: 5 alimente sănătoase care cresc brusc nivelul zahărului din sânge. Persoanele diagnosticate cu diabet trebuie să fie foarte atente la alimentele pe care le consumă din cauza efectului lor asupra nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru este împărtășit de nutriționistul rus Dr. Natalia Dudkova.

Ea adaugă că nu tot ceea ce se află pe lista „bun pentru sănătate” este de fapt bun pentru diabetici.

„Unele alimente aparent utile pot avea un indice glicemic atât de ridicat încât ar fi mai bine ca diabeticii să uite complet de existența lor, în loc să le consume chiar și în cantități mici și să-și riște sănătatea”, spune specialistul.

Nutriționistul Nataliya Dudkova ne împărtășește ce alimente gustoase și în general sănătoase pot fi periculoase pentru sănătatea diabeticilor și a persoanelor cu un risc crescut de a dezvolta diabet.

Pe lista acestora se află orezul alb, cartofii fierți, sucurile de fructe, fructele uscate, porumbul.

CITEȘTE ȘI: Carbohidrații care ajută la controlul glicemiei și al colesterolului

Interzise în diabet: 5 alimente sănătoase care cresc brusc nivelul zahărului din sânge

Orezul alb

Orezul alb este cel mai periculos pentru diabetici. În funcție de metoda de prelucrare a cerealelor, indicele glicemic al produsului poate varia între 65 și 85 de unități la 100 de grame de cereale.

Cartofii fierți

„Cartofii fierți – în funcție de metoda de gătire, indicele glicemic variază de la 60 la 90 de unități. Prin urmare, este mai bine să nu mâncați deloc, ci să vă concentrați pe alimente mai sănătoase. De exemplu, hrișcă”, spune nutriționistul.

Suc de fructe

„Chiar și fructele dulci proaspete nu sunt la fel de pline de zahăr ca sucurile proaspăt stoarse. Acest lucru este valabil pentru mere, pere, fructe de pădure, morcovi și dovlecei. Sucurile cumpărate din magazine, care practic nu conțin substanțe nutritive utile sau fibre, vor dăuna și mai mult sănătății dumneavoastră”, adaugă Dr. Dudkova.

Fructe uscate

„Fructele uscate – povestea este aproape la fel ca în cazul sucurilor”, spune specialistul. Potrivit nutriționistului, majoritatea fructelor uscate au nu numai un indice glicemic foarte ridicat (în medie 70-90 de unități), ci și un conținut caloric ridicat (100 g – aproximativ 200-300 kcal).

CITEȘTE ȘI: Important pentru glicemie, colesterol, digestie – Ce trebuie să știi despre chefir

Porumb

Specialistul adaugă că și porumbul este dăunător. Porridge-ul de porumb este, de asemenea, inclus în listă. „Dacă îl preparați fără zahăr și cu apă, conținutul caloric va fi scăzut, dar, din păcate, acest lucru nu va scădea indicele glicemic. Acesta va rămâne la nivelul de 80 de unități”, spune Dr. Dudkova, potrivit actualno.com.

În plus, nutriționistul avertizează că chiar și persoanele perfect sănătoase nu ar trebui să mănânce terci de porumb mai mult de 2 ori pe săptămână: creează o povară insuportabilă asupra stomacului și intestinelor. Senzațiile neplăcute în zona abdominală nu pot fi evitate.

Comentarii: