NUTRITIE SANATATE

Leacuri naturale pentru digestie: Cinci plante care te scapă de arsurile la stomac

Foto: Pinterest.com

Arsurile de stomac ocazionale sunt cauzate de o alimentație acidă, care constă în grăsimi prăjite, alcool, dulciuri, băuturi carbogazoase și condimente picante. Disconfortul pe care-l resimți poate fi alinat cu plante medicinale.

Salcâmul, pansament pentru stomac

Ceaiul din flori de salcâm combate aciditatea gastrică şi atenuează senzaţia de arsură. Prepară o infuzie din florile plantei din două lingurițe de salcâm peste care torni 250 ml de apă clocotită. Acoperă recipientul și lasă la infuzat 15 minute. Bea două – trei căni de ceai, înainte de masă. La fel de eficientă este și mierea de salcâm, cunoscută pentru tratarea ulcerelor cauzate de bacteria Helicobacter pylori, potrivit clickpentrufemei.ro.

CITEȘTE ȘI: Problemele medicale din spatele arsurilor gastrice

Obligeana, doctorul sistemului digestiv

Numită în popor ,,trestie mirositoare“, obligeana a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri în medicina populară, având un efect fortifiant asupra organismului. Planta se administrează și ca adjuvant în numeroase afecțiuni digestive. Pentru a scăpa de arsurile stomacale, prepară un ceai
dintr-o linguriţă cu pulbere peste care torni 250 ml apă clocotită. Lasă la infuzat 15 minute, apoi strecoară şi bea pe stomacul gol. Consumă două căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. Acest ceai nu este indicat femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează.

Pătlagina atenuează iritațiile

Frunzele și semințele plantei reduc inflamațiile mucoasei intestinale, acționând ca un burete în absorbția toxinelor. De asemenea, atenuează iritațiile de la nivelul mucoasei stomacului. Prepară un ceai dintr-o linguriţă de plantă uscată și 200 ml de apă clocotită. Acoperă cana și așteaptă 10 minute, apoi strecoară. Bea ceaiul la nevoie, dar nu mai mult de trei căni pe zi.

Gălbenelele au proprietăți cicatrizante

Florile de gălbenele ajută la protejarea şi la menţinerea integrităţii mucoaselor stomacale şi duodenale. Pentru a regla aciditatea gastrică, este indicat să bei o cană de infuzie. Peste una-două linguri de flori uscate, toarnă 200 ml de apă clocotită, acoperă vasul şi lasă la infuzat10-15 minute, apoi strecoară. Nu este recomandat să bei acest ceai o perioadă mai lungă de trei luni.

CITEȘTE ȘI: Verdeţurile, vitale pentru sănătate. Plantele care curăţi ficatul şi reduc nivelul colesterolului

Varza, efect alcalin

Sucul obținut din frunze proaspete de varză este eficient în tratarea ulcerului gastric, datorită efectului puternic cicatrizant. De asemenea, varza are efect alcalinizant, neutralizând aciditatea gastrică. După ce ai spălat bine frunzele, taie-le în bucăți mici și pune-le într-un storcător. Sucul trebuie consumat imediat, pentru a nu se oxida. De regulă, se beau câte 300 ml de suc de varză pe zi. Proprietățile cicatrizante ale verzei se datorează mucilagiilor, sulfului, sărurilor de potasiu și altor substanțe benefice pe care le conține.

Comentarii: