NUTRITIE SANATATE

Leguma cunoscută și ieftină care reduce nivelul colesterolului din sânge

Leguma cunoscută și ieftină care reduce nivelul colesterolului din sânge. Este vorba despre dovlecei, al căror sezon este în lunile august-septembrie, deși pot fi găsiți în magazine pe tot parcursul anului.

Colesterolul este împărțit în „rău” și „bun”. Acesta din urmă are un rol pozitiv în procesele vitale din organism, dar cel din urmă se depune pe pereții vaselor de sânge sub formă de plăci aterosclerotice și duce la boli ale inimii și ale vaselor de sânge.

Substanța comentată are o origine lipidică și este produsă în principal de corpul uman. Aproximativ 20% din ea intră în organism odată cu alimentele și, prin urmare, prin controlul dietei este posibilă reglarea nivelului de colesterol.

CITEȘTE ȘI: Chiftele de post cu dovlecei și cartofi: Delicios, sățios și dietetic/ REȚETĂ

Există modalități medicamentoase de a reduce nivelul colesterolului, dar primele recomandări ale specialiștilor pentru a corecta dislipidemia (dezechilibrul lipidic) se referă întotdeauna la modificări ale stilului de viață.

Creșterea nivelului de lipide „rele” din sânge contribuie la dezvoltarea și progresia aterosclerozei și la apariția bolilor coronariene. Acest lucru poate duce la complicații grave, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și alte probleme cardiovasculare.

Leguma cunoscută și ieftină care reduce nivelul colesterolului din sânge – Dovlecelul

Includerea anumitor alimente în dietă poate reduce aportul și absorbția colesterolului, îmbunătățește metabolismul grăsimilor și îmbunătățește starea vaselor de sânge. Legumele se numără întotdeauna printre alimentele consumate cu această ocazie, iar unul dintre cele mai importante produse de toamnă – dovlecelul – ocupă un rol de frunte printre acestea.

Fibrele din compoziția lor ajută la reducerea nivelului de lipide din sânge, care se depun pe pereții vaselor de sânge, iar magneziul încetinește acumularea de colesterol în vasul afectat și formarea ulterioară a plăcii aterosclerotice, potrivit The Health Site.

Efectele antiaterogenice (capacitatea de a capta și elimina moleculele de colesterol din celulele periferice) ale fibrelor și magneziului reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, astfel că este recomandat să incluzi dovleceii în alimentație, inclusiv în formă crudă.

CITEȘTE ȘI: Reţeta de care te vei îndrăgosti instant: Cum se prepară dovleceii prăjiţi cu mujdei

Iar acest lucru este cel mai ușor de făcut la sfârșitul verii și începutul toamnei, când această legumă s-a copt în condiții naturale. Dovlecelul crud este deosebit de valoros, deoarece tratamentul termic distruge multe vitamine și antioxidanți din compoziția lor.

Dovlecelul poate fi consumat crud, de exemplu în salate sau în smoothie-uri de legume.

Comentarii: