REVIEW

Mai sunt bibelourile o solutie pentru amenajarile de interior?

In perioada comunista si in perioada imediat urmatoare, bibelourile au reprezentat una dintre putinele solutii de personalizare estetica a caselor.

Din pacate, optiunile nu erau foarte variate. Bibelouri celebre, precum pestele de pe televizor, paharele de cristal sau diversele figurine din portelan erau prezente in majoritatea caselor.
Caderea comunismului a reprezentat caderea in dizgratie a bibelourilor. Majoritatea oamenilor au ajuns sa aiba o repulsie pentru toate acele piese de design interior care le-au oferit multumire estetica in acea perioada. Totusi, dupa mai bine de 30 de ani bibelourile incep sa revina, insa o fac intr-o forma moderna si interesanta.

Bibeloul, o istorie de peste 300 de ani

Istoria mondiala a bibeloului nu are aproape nicio legatura cu perioada comunista a Romaniei. Aceasta incepe odata cu inventia lui Johann Friedrich Bottger, un alchimist german care a inventat portelanul european, intr-o perioada in care toti europenii erau innebuniti dupa vesela fina adusa de Marco Polo din China.

Inventia lui Bottger a avut un succes rapid si a dezvoltat o adevarata industrie. Astfel, in anii 1700 au inceput sa fie realizate tot felul de figurine, vase si bibelouri de portelan in fabrica Meissen din Germania. Acestea erau in totalitate albe si decorau mesele festive ale oamenilor bogati ai vremii.

Usor, usor, productia bibelourilor a devenit din ce in ce mai ieftina iar culorile au inceput sa fie prezente pe piese. Astfel au aparut si vestitele bibelouri folosite intens si de romani mai tarziu, accesorii deosebite si interesante pe care le putem achizitiona astazi din magazine.

Este bibeloul o solutie optima pentru interioarele moderne?

Da! Optiunile de piese decorative din portelan sunt extrem de variate, acestea fiind o solutie cat se poate de interesanta prin care se poate personaliza o incapere. Atata vreme cat se respecta cateva reguli, bibeloul poate aduce schimbari uriase in orice interior. Cele mai importante reguli in integrarea bibelourilor intr-un interior modern sunt urmatoarele:

  • Nu aglomera livingul cu zeci de astfel de piese. Doua, trei bibelouri pot fi suficiente pentru un efect estetic maxim;
  • Ai grija la culori! A trecut perioada in care toate bibelourile erau albe. Astazi poti alege figurine din portelan in cele mai variate culori. Asigura-te ca aceste culori sunt potrivite cu stilul de amenajare interioara, cu mobilierul si cu restul accesoriilor;
  • Ai grija la locul in care le pui! Varianta clasica plaseaza bibelourile in spatele vitrinelor din living. Astazi, vitrinele incep sa dispara, lasand locul unor rafturi minimaliste sau piese de mobilier care sunt in sine elemente estetice. Bibelourile isi pot gasi locul pe rafturi, insa nu mai mult de unul pe un singur raft sau daca sunt mari, pot sta fara probleme pe jos.

Un bibelou de buna calitate poate sa infrumuseteze orice incapere si de asemenea, poate fi un excelent cadou. Daca vrei sa oferi un cadou si esti in pana de idei, asadar, bibeloul poate fi cea mai buna solutie.

Comentarii: