RELATII

Manipulare emoțională: Cum îți dai seama când cineva vrea sa te controleze, potrivit terapeuților

money.com

Manipularea emoțională are loc atunci când o persoană cu care interacționezi încearcă să-ți folosească emoțiile pentru a obține ceea ce își dorește. „Este, pur și simplu, un joc de putere”, spune psihanalistul Robin Stern, dr., co-fondator și director asociat al Centrului Yale pentru Inteligență Emoțională, pentru The Healthy. „Și scopul este să te controlezi.”

Manipularea emoțională se poate întâmpla în relațiile romantice, în cadrul familiei, la locul de muncă și aproape în orice situație interpersonală – de fapt, este incredibil de comună, potrivit Amelia Kelley, dr., consilier licențiat în sănătate mintală și terapeut informat despre traume.

Cel mai important lucru care îți arată că ești manipulat emoțional

Dacă manipularea emoțională este, prin însăși natura sa, subțire și dificil de observat, atunci cum ar trebui să o recunoaști, cu atât mai puțin să o eviți sau să o opești? Există un semn indicator, potrivit lui Stern: Confuzie.

Dacă ai încheiat o converație întrebându-te: Ce-a fost asta?, Stern spune că există șansa ca cealaltă persoană să fie manipulatoare emoțional. Pentru că încearcă să-ți depășească propriile instincte, autocunoașterea și emoțiile, s-ar putea să te simți incredibil de confuz cu privire la ceea ce tocmai te-a lovit – un sentiment pe care apoi îl folosesc în avantajul lor pentru a te controla.

Stern spune că, în cel mai rău caz, acest tip de manipulare poate face chiar și pe cea mai stabilă persoană emoțională să se îndoiască de propriul bun simț sau să te facă să simți că ai înnebunit.

CITEȘTE ȘI: Ce spune nasul despre penisul unui bărbat: Descoperirea făcută de cercetătorii japonezi

Semne că cineva încearcă să te manipuleze emoțional

Te face să te îndoiești de propria ta realitate

Aceasta se numește manipulare a realității și este o tactică de top a abuzatorilor emoționali. Scopul este să te facă să te simți că nu poți avea încredere în propriile experiențe, astfel încât să îi permiti manipulatorului să te controleze, spune Stern.

Te izolează de alte relații

A vorbi cu alte persoane de încredere din viața ta te poate ajuta să ai o altă perspectivă, așa că un manipulator încearcă să te facă să simți că el este singurul în care poți avea încredere. „Pentru a continua tactica de manipulare, izolarea este esențială, deoarece dorește să elimine șansa ca victima lui să realizeze abuzul”, explică Kelley.

El stârnește certurile

O modalitate de a scurtcircuita o discuție sănătoasă și de a exercita controlul este de a începe o ceartă, aruncând în aer conflictul actual disproporționat, ridicând conflictele din trecut sau răsucind conflictul în altceva. Kelley spune: „Manipulatorii caută argumente, adesea delectându-se cu replicile percepute spirituale sau inteligente și invalidându-ți sentimentele.”

Întotdeauna ajungi să-ți ceri scuze, chiar dacă nu știi de ce

Manipulatorii joacă adesea victima ca o modalitate de a evita responsabilitatea pentru acțiunile lor și de a te face să te simți obligat să o „ajuți”. „Sunt atât de buni la asta, încât ajungi mereu să le ceri scuze, chiar dacă ai greșit”, spune Frederick.

Aduce alți oameni în rezolvarea problemelor

Numită „triangulare”, această tactică îngreunează ideea de a te apăra, deoarece manipulatorul aduce familia, prietenii sau colegii de partea lui, spune Frederick. „El va chema pe alții din cercul tău apropiat pentru a ajuta la rezolvarea problemei, în care face să pară că tu ești problema.”

Se apropie prea mult, prea repede

Manipulatorii emoționali îți pot „împărtăși” imediat secretele și vulnerabilitățile lor intime, ceea ce ți-ar putea crea un sentiment de apropiere… dar, spune Frederick, scopul lor este să te facă să te simți special, astfel încât să-ți dezvălui propriile secrete, pe care le pot apoi folosi pentru a te controla și a te manipula în continuare.

Îți spune că este pentru binele tău

Manipulatorii sunt foarte pricepuți să te facă să crezi că ceea ce este mai bine pentru ei este ceea ce este mai bine pentru tine, chiar și atunci când prima ta senzație este că pare greșit sau nu este aliniat cu valorile tale. „Ei muncesc din greu pentru a ajusta gândirea și raționamentul victimei lor în orice mod care le convine”, spune Kelley.

Se asigură că vorbești primul

Punerea întrebărilor de sondare te face să îți împărtășești gândurile. El va putea folosi apoi răspunsurile pentru a-ți manipula deciziile, de obicei cu o agendă ascunsă. „Acest lucru este obișnuit în special în relațiile de afaceri”, adaugă Frederick.

Ei răstălmăcesc faptele

„El este maestru în a modifica realitatea cu minciuni sau declarații greșite pentru a te deruta”, spune Frederick despre manipulator, adăugând că acesta poate exagera evenimentele pentru a face să pară mai vulnerabil, astfel încât te vei simți înclinat să îl susții. De asemenea, își poate submina rolul într-un conflict pentru a-ți câștiga simpatia.

Întotdeauna „glumește” când spune ceva răutăcios sau nepoliticos

Făcând comentarii critice sau rănitoare și apoi respingându-le susținând: „Este doar o glumă” sau „Am fost sarcastic!” este o modalitate prin care să te înțepe și să te rănească fără a-și accepta responsabilitatea, spune Frederick.

Folosește nesiguranța împotriva ta

Kelley spune că odată ce ți-a identificat punctele slabe, un manipulator le va folosi pentru a te răni și exploata. Gândește-te la asta ca la un tip de șantaj emoțional.

Te face să suni scăpat de sub control sau nerezonabil

Ți-a spus cineva vreodată că sentimentele tale sunt „prea”… sau chiar a sugerat că ești bolnav mintal pentru că ești îngrijorat sau furios? „Sentimentele tale sunt valabile pentru că sunt sentimentele tale”, spune Stern. Faptul că le experimentezi le face reale.

Nu greșește niciodată

Chiar dacă prinzi un manipulator într-o minciună sau o greșeală, probabil că nu vor recunoaște asta, spune Stern. În schimb, vor găsi o modalitate de a-și justifica acțiunile sau de a da vina pe altcineva.

CITEȘTE ȘI: Cum să îți dai seama că cineva nu e de încredere înainte de a fi prea târziu: Care sunt aspectele la care trebuie să fii atent

Spune sau face ceva iar mai târziu neagă

„Nu am spus niciodata asta!” este un slogan al manipulatorului emoțional, spune Stern. El te poate acuza că ai o memorie proastă sau că inventezi lucruri.

Ce să faci dacă ești manipulat emoțional

Manipularea emoțională nu este niciodată sănătoasă și este important să oprești interacțiunea cât mai curând posibil. Dacă nu ești sigur că ceea ce experimentezi este de fapt o manipulare emoțională, lasă-ți puțin spațiu pentru a te retrage față de cealaltă persoană. Chiar dacă relația te-a făcut să te îndepărtezi de oamenii cărora le pasă cu adevărat la tine, ia în considerare să îi contactezi și să le ceri părerea.

În relația directă cu manipulatorul tău, terapeutul Kelley spune că primul pas este să-i spui exact ceea ce face. Ai putea încerca: „Încerci să mă faci să mă simt vinovat?” Sau, „Am încredere în memoria mea despre incident”.

De acolo, stabilește-ți limitele personale și aplică-le printr-o comunicare clară și directă. Oamenii amabili rezistă adesea la asta de teamă să nu fie „nepoliticoși” sau „să provoace o scenă”. Dar trebuie să fii puternic: manipulatorul va folosi bunătatea ta împotriva ta. „Amintește-ți că scopul nu este să-l convingi sau să-l faci să vadă în felul tău, ci doar să îți faci cunoscut mesajul”, spune Kelley.

Comentarii: