SANATATE

Masca pe care ai purtat-o miroase urât? Ce poate spune acest lucru despre tine și sănătatea ta

revista22.ro

Masca miroase urât nu doar din cauza faptului că nu o schimbi frecvent sau pentru că nu te speli corect pe dinți. Mirosul urât al măștii de protecție poate ascunde unele afecțiuni de care poate nu erai conștient până acum și care ar trebui să te determine să programezi o vizită la medic.

Cele mai frecvente motive pentru care masca de protecție miroase urât

Nu te speli corect pe dinți

Asta înseamnă că te speli doar o dată pe zi (sau mai rău, o dată la câteva zile) și atunci incorect, prea puțin timp. Periajul dentar trebuie realizat de minimum 2 ori pe zi, dimineața și seara, nu trebuie să dureze mai puțin de 2 minute și este recomandată folosirea aței dentare. În caz contrar, toate bacteriile din gură care rămân prinse între dinți sau pe limbă se multiplică și duc la apariția halitozei, adică mirosul urât al gurii, care se va resimți și în masca de protecție, potrivit csid.ro.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE, părinți! OMS spune cum trebuie să poarte copiii masca de protecție

Ai mâncat un aliment care miroase puternic

Poate fi vorba despre usturoi, ceapă, ouă, pește sau preparate picante. Toate acestea sunt motive pentru care masca miroase urât, deoarece astfel de alimente favorizează producția de sulf, care are un miros specific de ouă clocite. O gumă de mestecat poate ascunde temporar problema, dar ține cont că mirosul va persista până când alimentele sunt complet digerate, proces care poate dura până la 72 de ore, chiar dacă între timp te speli pe dinți. Soluția e să îți iei aliați alimente precum lămâile, pătrunjelul, merele sau morcovii, care stimulează producția de salivă, dar și procesul de digestie. Și apa ajută, dar cafeaua, pe de altă parte, face mai mult rău!

Mănânci multe dulciuri

Zahărul este „hrană” pentru bacteriile din gură și le ajută să se înmulțească necontrolat, favorizând apariția mirosului neplăcut al respirației. Cele mai rele dulciuri sunt cele care rămân lipite de dinți, cum sunt caramelele sau jeleurile, deci evită-le!

Urmezi o dietă cu puțini carbohidrați, dar cu multe proteine

Excesul de proteine forțează corpul să intre în starea de cetoză, când metabolismul arde celulele grase pentru a produce energie. Însă acest proces duce la eliberarea de cetone, substanțe chimice care dau respirației și urinei un miros extrem de neplăcut, similar fructelor putrezite. Pentru a preveni acest lucru, bea mai multă apă și mestecă bomboane sau gumă cu mentă, dar fără zahăr.

Respiri mai mult pe gură

Mai ales în timpul nopții, producția de salivă scade, de aceea ne trezim cu gura uscată și cu un gust oribil, care persistă chiar și după ce ne spălăm temeinic pe dinți. Respirația pe gură duce la uscarea excesivă a cavității orale, ceea ce înrăutățește mirosul gurii. Numită xerostomie, gura uscată nu este doar neplăcută, ci și periculoasă, deoarece astfel crește riscul de apariție a unor simptome precum durerea în gât, răgușeala, dificultățile de vorbire și înghițire sau chiar pierderea gustului. Soluția: bea mai multă apă, spală-te corect pe dinți și ține nasul curat, pentru a evita pe cât posibil respirația pe gură.

Iei anumite medicamente

Numeroase pastile pot duce la uscăciunea gurii, contribuind astfel la mirosul neplăcut al respirației. Dintre acestea fac parte antianxioliticele, antidepresivele, antihipertensivele și analgezicele, dar nu numai. Citește prospectul medicamentului dacă ai gura uscată – s-ar putea să ai surpriza ca o pastilă banală să fie de vină pentru faptul că ai gura uscată și respirația urât mirositoare.

Ai nasul înfundat sau suferi de diverse alergii

Infecțiile sinusurilor sau o viroză banală pot cauza înfundarea nasului, ceea ce determină respirația pe gură și efectele sale, despre care am vorbit anterior. De asemenea, alergiile combătute prin medicamente sau spray-uri cu antihistaminice pot cauza uscarea pasajelor nazale și reducerea producției de salivă, cu aceleași consecințe nefaste asupra respirației.

Ești fumător

Așa că mirosul urât face parte din rutina ta, fie că acesta este resimțit în haine sau în respirație. În plus, fumatul încetinește producția de salivă, iar asta, în combinație cu mirosul urât de tutun, dă naștere fenomenului „masca miroase urât”. Soluția: renunță la fumat!

CITEȘTE ȘI: Specialiștii răspund: Cât de mare este posibilitatea de a te infecta cu coronavirus în lift

Consumi alcool

Da, și alcoolul usucă gura, indiferent că vorbim de bere, vin, tărie, cidru, cocktailuri sau cine știe ce alte licori. Să nu uităm că multe dintre băuturile alcoolice conțin și zahăr, cel care hrănește bacteriile. Așadar, fie renunți de tot la alcool, fie bei o cantitate egală de apă (lucru care va preveni și mahmureala), fie te speli pe dinți cât mai curând, fie mesteci gumă sau bomboane fără zahăr pentru reîmprospătarea respirației. Soluții sunt!

Suferi de reflux gastroesofagian

Această afecțiune constă în întoarcerea conținutului din stomac înapoi în esofag, ceea ce determină apariția unor simptome precum senzația de arsură în capul pieptului, gustul acru în gură și mirosul neplăcut al respirației. Dacă nu este tratată, afecțiunea poate evolua și cauza multe alte probleme, unele chiar severe, precum ulcerul sau chiar cancerul de stomac. Alte afecțiuni ce pot cauza apariția mirosului neplăcut al gurii sunt cetoacidoza diabetică (miros fructat al respirației), insuficiența renală (miros de amoniac sau de urină) sau ciroza hepatică (miros înțepător, dulceag).

Comentarii: