NUTRITIE SANATATE

Medic: Acest obicei alimentar ar putea fi un semn al demenței

Medic: Acest obicei alimentar ar putea fi un semn al demenței. Demența este un grup de simptome asociate cu pierderea funcției cognitive. Este cel mai frecventă la persoanele de peste 65 de ani și poate duce la probleme de memorie, precum și la schimbări de personalitate și comportament.

Cei mai mulți dintre noi sunt conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai frecvente semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite modificări ale obiceiurilor alimentare.

CITEȘTE ȘI: Alimentul esențial pentru creier: Reduce riscul de demență și îl ajută să funcționeze corect

Medic: Acest obicei alimentar ar putea fi un semn al demenței

Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, au avertizat asupra unui semn clar de avertizare a demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

O poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă ar putea avea demență. Vorbind pentru The Daily Express, Kanani a dezvăluit că simțul alterat al gustului poate afecta unele persoane cu această afecțiune.

„Cel mai frecvent semn este o dorință crescută pentru delicatese dulci, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. Dorințele recurente pentru alimente dulci, în special pentru texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca, sunt de obicei tentante pentru că sunt mai ușor de mâncat decât persoanele care ar putea avea dificultăți de mestecat sau de înghițit pe măsură ce demența avansează”, explică specialistul.

Kanani susține că alimentele dulci pot deveni mai atrăgătoare pentru persoanele cu demență deoarece afecțiunea poate altera percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimentele mai dulci în detrimentul altora.

” Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile și emoțiile pozitive asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, îi pot atrage spre anumite alimente dulci”, a adăugat el.

CITEȘTE ȘI: NU doar demență – un medic a dezvăluit ce probleme indică faptul că uiți

Cu toate acestea, Abbas Kanani a spus că nu doar pofta de dulce poate afecta obiceiurile alimentare ale pacienților cu demență. ” Demența poate afecta de fapt în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele gustative ,” a explicat farmacistul, iar apoi a subliniat că modificările funcției cerebrale cauzate de demență afectează procesarea noastră senzorială, care se poate manifesta în diferite moduri.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, pot uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat Abbas Kanani.

Comentarii: