SANATATE

Medicament împotriva frigului – Guvernul SUA finanțează o cercetare pentru un produs revoluționar (Video)

sport.ro

Universitatea Rice a anunțat un grant prestigios pentru unul dintre oamenii săi de știință, pentru a continua dezvoltarea unui nou medicament cu beneficii unice: Bioinginerul Jerzy Szablowski va folosi grantul pentru a identifica medicamente care pot face oamenii impenetrabili la frig.

Termogeneză

Potrivit Rice, baza acestei cercetări – finanțate de DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency – agenție a ministerului american al Apărării) – se reduce la ceva numit țesut adipos brun sau, pe scurt, BAT. Denumit și grăsime brună, BAT ajută la reglarea temperaturii interne a organismului „prin descompunerea zahărului din sânge și a altor molecule de grăsime într-un proces cunoscut sub numele de termogeneză”.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Senzația de frig și dificultățile de concentrare pot indica probleme la rinichi

În corpul uman apar două tipuri de termogeneză

Unul este tremuratul, care cred că suntem cu toții de acord că este teribil, iar celălalt folosește BAT, care poate genera căldură printr-o reacție chimică.

Szablowski explică faptul că „termogeneza fără tremurături se declanșează mai devreme, dar nu este la fel de eficientă, așa că nu poate genera la fel de multă căldură, cel puțin nu la oameni”. În mod ideal, grantul îi va permite lui Szablowki și modelelor sale de cercetare să găsească modalități de a porni termogeneza fără tremurături prin stimularea răspunsului BAT și să pună această soluție sub formă de medicament.

Dar de ce?

Echipa lui Rice evidențiază multe aplicații, inclusiv tratamentul medical pentru cei cu hipotermie și permiterea unei explorări mai lungi a regiunilor arctice. DARPA, o agenție de apărare, ar putea fi, de asemenea, interesată de modul în care personalul militar poate folosi medicamentul pentru a se adapta rapid la condițiile de îngheț.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Cum ne afectează ”valul de frig” – Bolile virale de iarnă

„Dacă aveți un medicament care face ca grăsimea brună să fie mai activă, atunci, în loc să trebuiască să petreceți săptămâni și săptămâni pentru a vă adapta la frig, puteți avea performanțe mai bune în câteva ore”, spune Szablowski.

Comentarii: