SANATATE

Medicamentele care pot fi periculoase la bătrânețe: Se folosesc uzual și se dau fără rețetă

Foto: Pinterest.com

Deoarece adulții în vârstă au adesea afecțiuni de sănătate cronice, care necesită tratament complexe, au un risc mai mare de a experimenta efecte secundare nedorite ale medicamentelor. Persoanele în vârstă pot fi, de asemenea, mai sensibile la anumite medicamente. Iată ce medicamente comune, fără rețetă ar trebui să evite pe cât posibil:

Pentru a vă ajuta să luați decizii mai bine informate cu privire la medicamentele pe care le luați este bine, în primul rând, să citiți prospectul acestora, arată experții de la Fundația Health in Aging a Societății Americane de Geriatrie. De asemenea, ete bine să vă întrebați medicul de familie asupra posibilelor interacțiuni pe care OTC-urile (medicamentele care se cumpără fără rețetă), le pot avea cu tratamentele pe care le luați pentru vreo boală cronică.

CITEȘTE ȘI: Terapia care protejează articulațiile și reduce inflamațiile: Când este indicată – Cui îi este interzisă

Dacă nu fac parte din tratamentul recomandat de medic petru o afecțiune cronică, experții de la Societatea Americană de Geriatrie recomandă persoanelor în vârstă să fie precaute cu privire la utilizarea următoarelor tipuri de medicamente fără prescripție medicală (fară rețetă):

1) Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)

AINS sunt folosite pentru a reduce durerea și inflamația. EVITAȚI utilizarea regulată, pe termen lung, a AINS pentru că ele pot crește riscul de sângerare a ulcerelor gastrice. De asemenea, pot crește tensiunea arterială, vă pot afecta rinichii și pot agrava insuficiența cardiacă.

Când nu sunt disponibile alternative bune și sunt necesare AINS, utilizați un inhibitor al pompei de protoni, cum ar fi omeprazol sau misoprostol pentru a reduce riscul de sângerare.

Aveți grijă deosebită dacă aveți un risc mai mare de a dezvolta ulcere gastrice care sângerează. Cei cu risc mai mare includ persoanele cu vârsta peste 75 de ani, persoanele care iau steroizi orali și persoanele care iau un medicament pentru subțierea sângelui, cum ar fi apixaban, aspirina, clopidogrel, dabigatran, edoxaban, rivaroxaban sau warfarină. De asemenea, aveți grijă deosebită dacă aveți probleme cu rinichii sau insuficiență cardiacă, recomandă specialiștii citați.

CITEȘTE ȘI: Noul medicament-minune care tratează COVID – Cum acționează și cât de eficient este

2) Antihistamicinele

Evitați tratamentele care conțin antihistamicinul difenhidramină și clorfeniramină, întrucât aceste medicamente, deși sunt vândute fără prescripție medicală, pot provoca confuzie, vedere încețoșată, constipație, probleme la urinare și gură uscată. Mare atenție pentru că ele sunt adesea incluse în alte tratamente OTC pentru tuse, răceală, somn și alergii.

Comentarii: