MOMS SANATATE

Medicii atenționează: Ce trebuie să știe părinții copiilor care fac COVID

fox17.com

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu a făcut un rezumat cu cele mai importante informații pe care trebuie să le știe părinții copiilor care se infectează cu coronavirus și fac COVID.

Dr Mihai Craiu spune că din ce în ce mai mulți copii fac COVID-19, dar doar o foarte mică parte dintre ei – 1.5% – au ajuns spitalizați. Restul fac o formă ușoară. Asta, însă, nu însemană că trebuie să ne culcăm pe o ureche: măsurile de protecție trebuie respectate, vaccinarea acolo unde e cazul se poate face, notează reputatul medic. Și nu, nu se tratează cu antibiotice!

„Zilele acestea cred că sunt foarte derutante pentru mulți părinți. Cu toții avem rude sau prieteni apropiați bolnavi, infectați cu SARS-CoV-2. Știrile sunt pline de vești alarmante sau, din contră, minimalizante… Depinde doar de perspectivă.

CITEȘTE ȘI: Varianta OMICRON la copii: Simptomele care anunță infecția

Câteva elemente care ar putea ajuta pe cei interesați să își facă o părere despre contextul actual al pandemiei:

1. Copiii sunt din ce în ce mai frecvent infectați, reprezentând o proporție foarte mare din totalul celor confirmați. În ultimele 2 saptămâni au fost depistați aproape 2 milioane de copii cu COVID-19 (1.150.000 acum 2 săptămâni si 808.000 săptămâna trecută) în SUA – link direct sursa informației

DOAR 1.5% din acești copii au ajuns spitalizați, 98.5% având forme ușoare de boală!

Și pentru a tranșa odată pentru totdeauna reacțiile iraționale, de panică extremă, în fața bolii pediatrice acute COVID-19, vă rog să comparați cele 727 decese la copil în SUA, de când a început pandemia, cu cele 848.000 decese la adult, tot în SUA.

DECI O BOALĂ ACUTĂ DIAGNOSTICATĂ ACUM la un copil nu este o catastrofă, din punct de vedere al severității!! Se va vindeca în câteva zile, fără antibiotice, la toți copiii școlari anterior sănătoși. Poate doar sugarii ar putea să facă forme mai severe…

Severitate mică, spitalizare rară, mortalitate extrem de redusă… și totuși?

De ce sunt deja vaccinați în SUA 55% din adolescenți și 20% din copiii de 5-11 ani?

Pentru că părinții lor au fost informați corect asupra riscurilor ce apar DUPĂ boală, atât despre riscurile medicale cât și despre cele emoționale și educaționale.
Adică sindrom inflamator multisistemic, MIS-C (voi reveni cu altă postare), Long-COVID – link direct sursa informației, diabet, depresie sau anxietate (în spitalele din SUA au crescut cu 45% numărul de prezentări pentru autovătămare și tentativă de suicid la minori, în 2021, față de media ultimilor 10 ani), etc.

Cred că este necesar să prevenim ce se poate preveni (cu purtat corect masca, cu igiena mâinilor, aerisire și evitarea aglomerației), să fim mai calmi în fața copiilor și să ne testăm, în cazul unei boli acute. Dacă este un test pozitiv, într-un centru acreditat, trebuie să ne izolăm și să apelăm medicul.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE părinți: Ce trebuie să faceți când copilul înghite un corp străin

Și să ne gândim la utilitatea vaccinării la adult (vârstnicii și persoanele eligibile având comorbidități semnificative ar trebui să facă doza booster). La copiii cu vârstă peste 5 ani decide fiecare părinte în parte, cântărind riscurile și contextul. Acum, cât există doze pediatrice… Pentru moment ar fi disponibile doar pentru un sfert din copiii eligibili în România” – link direct material -, a notat dr Mihai Craiu pe pagina educațională de Facebook intitulată Spitalul Virtual pentru Copii.

Comentarii: