MOMS SANATATE

Medicii avertizează: Când NU dăm antibiotic copiilor bolnavi de COVID

scholastic.com

Sute de copii au fost confirmați cu COVID. Numai în ultimele 24 de ore din totalul pacienților internați, 554 sunt minori. Dintre aceștia 552 fiind internați în secții, cu 23 mai mulți față de ziua anterioară și 2 la ATI, cu 1 mai puțin față de ziua anterioară.

Medicul pediatru, Mihai Craiu a explicat cum trebuie tratată infecția cu COVID în rândul copiilor.

”O mulțime de copii au fost recent diagnosticați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2.Maladia COVID-19 la copilul anterior sănătos nu ar trebui să fie o mare problemă! Ar trebui să poată fi tratat la domiciliu, cu medicamente obișnuite (de febră, de durere, de combatere a deshidratării, etc).

Trece în câteva zile (1 săptămână) tot disconfortul…Două sfaturi practice care mi-au fost sugerate de zecile de intrebări similare, puse pe tema tratamentului, venite aici în SVC (Spitalul Virtual pentru Copii – n.r.)

CITEȘTE ȘI: Simptomele care anunță infectarea cu noua variantă de COVID: Sunt diferite de ce știam până acum

1. Dacă este atât de puțin bolnav încât nu trebuie internat, atunci acel copil NU TREBUIE să primească tratament cu antibiotice. Este absolut interzis, și cu siguranță dăunător, un tratament cu antibiotice la un copil care nu are dovezi de supra-infecție bacteriană (din consult medical și din analize specializate).

2. Nu sunt necesari nici un fel de aerosoli, CU NIMIC, la copilul care are COVID dar nu este astmatic sau nu are wheezing recurent.

Sunt necesare, ca în orice altă viroză la copil:

a. Urmărirea și combaterea febrei, mai ales dacă este cu valori mari, peste 38.5C, sau dacă produce stare de rău, dureri de cap, etc

b. Menținerea unei stări bune de hidratare, cu multe lichide și eventual cu săruri de rehidratare orală. Mai ales la cei cu vârstă mică (sugari, preșcolari) ce au diaree și/sau vărsături.

c. Menținerea unor căi aeriene libere – aspirat secreții, dacă sunt abundente, și pus apă de mare sau ser fiziologic.

d. Multă RĂBDARE!!! MESAJ PRACTIC – opriți imediat orice tratamente aberante cu antibiotice luate de pe net, de la prieteni sau rude sau, mai grav, recomandate de medic, în lipsa unor analize care să arate suprainfecție bacteriană!

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Semnele care arată o formă gravă de COVID – Când e nevoie de internare

Și mergeți pentru reevaluare (plus investigații) în centrele de permanență, acele centre dedicate copiilor. Imensa majoritate a copiilor infectați cu SARS-CoV-2 nu vor fi mai bine cu antibiotice, ci mai rău”, a scris pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii, medicul pediatru Mihai Craiu.

Comentarii: